2023.március.30. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

TEXHIBITION

4 perc olvasás

text-.jpgSvéd és magyar textiltervezők kiállítása, rendezvény és előadássorozata a Textile Kultur Haslach(A) bemutatásával. A program a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál és a Design Hét Budapest eseménysorozat hivatalos része a FUGA-ban.

 

Az október 14-én 18 órakor kezdődő megnyitón Molnár Szilvia szakújságíró beszélget a projekt szervezőjével, Szigeti Szilviával és a projektben résztvevő tervezőkkel. A kiállításmegnyitón Textil-Tér-Tánc címmel a Góbi Rita Társulat táncosai elevenítik meg a korábbi évekhez hasonlóan a kiállított textileket.

 

Október 15-én 15:00 – 17:30 között Szigeti Szilvia a projekt szervezője, művészeti vezetője tart tárlatvezetést. Majd szakmai előadás keretében ismerhetjük meg Európa egyik legjelentősebb textiles központját, a felső-Ausztriában található “Textile Kultur Haslach”-ot, az intézet szakmai kurzusait, programjait, valamint jelentős textiles szakmai vásárát a “Webemarkt”-ot, valamint a salzburgi Mozarteum Textil Szakát.

Előadó: Mag.Christina Leitner a Textile Kultur Haslach művészeti vezetője, a salzburgi Mozarteum tanára.

 

Kiállítók:

Csíkszentmihályi Réka, Kanics Márta, Kass Eszter, Lőrincz V. Gabi, Molnár Réka,

Nagy Brigitta, Ottlik Júlianna,  Pájer Emília, Regős Anna, Révész Eszter, Ruttka Andrea, Söptei Eszter, Szabó Zsuzsi, Szabolcs Erzsébet, Szigeti Szilvia, Tóth Daniella.

Vendég kiállító: Linda Svensson Edevint (SE)

https://drive.google.com/open?id=0B6vSEjc8Nh94Qm1yQVNROE5LaVU

 

A FUGA Budapesti Építészeti Központ programjainak összművészeti sokszínűsége teszi lehetővé, hogy az október 15-i szakmai programsorozat után 18:00 órai kezdettel ajánlják “In Memoriam Orbán Ottó” címmel a CentriFUGA kortárszenei-előadását.

 

A Szigeti Szilvia textiltervező (Eventuell Galéria) által 2015-ben kezdeményezett projektben négy textilgyártó – Csárda Tex Kft., Lénárd Zászlókészítő Kft., Meritum Kft. Aste Bútorszövet és Lakástextil, Rovitex Hungária Kft – és tizenhat, különböző generációhoz és stílusirányzathoz tartozó textiltervező iparművész együttműködésével jacquard, nyüstös, transzfer és digitálisnyomással készült kollekció fejlesztése valósult meg immár két egymást követő évben.

A fejlesztés során eddig közel 150 minta és színvariációból álló prototípuskollekció jött létre.

Az együttműködés fő célja, hogy felhívja a figyelmet a korábban vezető szerepet betöltő ágazatra, tervezőire és a benne rejlő kreatív lehetőségekre. A létrejött prototípuskollekciót a projektben résztvevő tervezők egyrészt szabadon  felhasználják, illetve hosszú távon a közösen keresik a további értékesítési, fejlesztési lehetőségeket, nemzetközi kapcsolatokat.

 

A textilek egy részét 2016-ban a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében megvalósult 11.madeinhungary+4.MeeD / Határtalan Design kiállításon, 2016-ban a CAFe  Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében megrendezett TEXHIBITION kiállításon, 2017-ben a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a 12.madeinhungary+5.MeeD /Határtalan Design című kiállításon láthatta a közönség. A Texhibition 2017 kollekció újabb fejlesztését 2017-ben ismét a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál és a Design Hét Budapest keretében láthatják az érdeklődők.

 

A kiállítás szervezői és rendezői, Szigeti Szilvia textiltervező és Radnóti Tamás belsőépítész, nevükhöz fűződik többek között több, mint egy évtizede a “madeinhungary” magyar és a “MeeD” , külföldi designereket bemutató kiállítás és rendezvénysorozat szervezése, mindig fontosnak tartották a műfajok, generációk és különböző országok, régiók közötti párbeszéd megteremtését. A TEXHIBITION esetében is immár hagyomány, hogy a közös fejlesztés bemutatásán kívül minden évben külföldi tervezők munkáit is kiállítják. Tavaly a Guapa szlovák tervezőpáros tapétái, idén Linda Svensson Edevint svéd textiltervező munkái szerepelnek a kiállításon. A nemzetközi kitekintést gazdagítja, hogy ezúttal Christina Leitner az osztrák Textile Kultur Haslach művészeti vezetője és a salzburgi Mozarteum tanára mutatja be az intézményt és az egyetemet a kiállítás szakmai napján.

http://www.textile-kultur-haslach.at/en

https://www.moz.ac.at/people.php?p=51847

 

A kiállítás támogatói: Nemzeti Kulturális Alap, Osztrák Kulturális Fórum,

és a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft

 

FUGA Budapesti Építészeti Központ

Budapest, Petőfi Sándor utca 5.

 

http://eventuell.hu

http://madeinhungary-meed.hu

http://fuga.org.hu

https://cafebudapestfest.hu

http://www.designweek.hu/

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.