A Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Informatikai Központ fennállásának 10. évfordulója alkalmából rendeztek ünnepi megemlékezést  2008. november 11-én a műegyetem „I" épületének Informatikai Klubjában.

 

A Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Informatikai Központ fennállásának 10. évfordulója alkalmából rendeztek ünnepi megemlékezést  2008. november 11-én a műegyetem „I" épületének Informatikai Klubjában.

Dr. Péceli Gábor rektor kiemelte a tíz évvel ezelőtti kezdeményezés úttörő jellegét, a teljesen saját erőre való támaszkodó gazdálkodási modell működőképességét. A megszerzett tudás terjesztése volt a cél, nem csak a hallgatók, de az iparvállalatok és partnerek felé is, az informatika szétterítése olyan módon, ami más szakterületek számára is példaértékűvé válik. A rektor méltatta a kezdeményezők érdemeit.

Az alapítók élvonalában tevékenykedett dr.Detrekői Ákos,  korábbi BME rektor, jelenleg a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnöke, aki a BME elmúlt tíz éves szerepét taglalta.

A tevékenység néhány emlékezetes projektje volt: NAVA  (Nemzeti Audiovizuális Archívum) ; a magyar nemzeti műsorszolgáltatói kötelespéldány-archívum, melyet a Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ Kht.  üzemeltet, IBM tananyagok,és mások.

Dr. Risztics Péter Károly, a  BME Informatikai Központ igazgatója a  SOA fejlesztési keretrendszerről szólt, legfontosabb megjelenítési formája a központ tevékenységében az elektronikus közigazgatási rendszer kialakításában való komoly közreműködés volt.  A megvalósítás folyamata zajlik, több lépésben, korszakolva valósul meg,  először a szolgáltatási közmű, az alrendszerek, majd 2013-ig bezárólag a teljeskörű e-közigazgatás megvalósításával.

A Grid technológia alkalmazásáról Dr. Szeberényi Imre ,a BME Informatikai Központ oktatási igazgatóhelyettese beszélt,  hazai kifejtésében a központnak kiemelkedő érdemei vannak.  A Grid-el hozzák párhuzamba manapság az újonnan feltűnt Cloud Computing megoldásokat, utóbbi legfontosabb megkülönböztető jegye a teljeskörű, működésre mindig képes alkalmazások együttese.

Dr. Szirmay-Kalos László tanszékvezető egyetemi tanár nagyívű tájékoztatást adott a terrafloppos rendszerben alkalmazott vizualizáció témakörében,  „Virtuális világok valós időben" címmel.

www.ik.bme.hu/jubileum  

http://nava.hu/ 

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük