Az Ághegy címü Skandináviai Magyar Irodalmi és Művészeti Lapfolyam első öt kötete már megjelent nyomtatott formában. Ezzel az Ághegy  tíz évet jubilált.Tíz év egy ember életében már meghatározó időszak. Tíz év egy több kötetes skandináv lapfolyam életében mindenképpen sikeresnek mondható.

  

 

Az Ághegy címü Skandináviai Magyar Irodalmi és Művészeti Lapfolyam első öt kötete már megjelent nyomtatott formában. Ezzel az Ághegy  tíz évet jubilált.Tíz év egy ember életében már meghatározó időszak. Tíz év egy több kötetes skandináv lapfolyam életében mindenképpen sikeresnek mondható.

  

  Az Ághegy tíz éve krónikása a skandináv országokban szétszóródó magyaroknak. Mintegy hagyományőrző, nyelvművelő szellemi híd az Anyaország és a skandináv országok között. Vajon mi ennek a tíz évnek, az Ághegy talpon maradásának a titka?Független párttól, politikai szervezetektől. Független vallási, faji csoportoktól. De értékgyűjtő! Minden és mindenki érdekli aki, ami a skandináv, az egyetemes magyar irodalom, s a művészet értékeit gazdagítja.

A tíz éves Ághegy bemutatóját a Magyar Tudományos Akadémia  Illyés Archívuma  és a Székely Ház Közhasznú Alapítvány is felvállalta. Az Archivum vezetőjének, Pomogáts Béla irodalomtörténésznek bevezetője után Aniszi Kálmán író, egyetemi tanár, Nagy Zoltán a Közdok Nyomda tulajdonos-igazgatója, a kötetetek kiadója méltatta.

   A sajátos északi kultúrát  tükröző,tartalmas öt kötet színes mellékletekkel  figyelemébresztő. A távoli Skandináviában szétszéledt magyarok mai életét mutatja be. Az északi kultúra fényében az ág hegyén felvillantja a skandináv irodalmat, zenét, képzőművészetet, filmet, az előadó művészetet.

    A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének /SMOSZ/ támogatása mellett a skandináv magyar értelmiség, a követségek s maga a Közdok Nyomda tulajdonosa is segítette a nyomtatáshoz  szükséges anyagiakkal.

     A kiadvány szerkesztője,alapítója,szellemi atyja, a Magyar Kultúra Lovagja tette és teszi azonban a legtöbbet. Tar Károly 1935. augusztus 30-án született Kolozsváron. 1958-tól a kolozsvári Igazság Napilapnál, az Ifjú Munkásnál dolgozott 1987-től a Napsugár és a Haza Solymár  irodalmi gyermeklapok főszerkesztője volt.1989-ben lánya Svédországba menekülése után leváltották, betegnyugdíjba kényszerítették. Majd 1995-ben fia,felesége,szülei halála után ő is elhagyta Erdélyt, hogy svéd-magyar unokáit nevelje.

  Irodalmi munkásságát azonban hamarosan folytatta új hazájában is. 1999-től a Dél-Svédországi Magyarok Családi Lapja,a Magyar Liget és a Skandináviai Magyar Irodalmi és Művészeti Lapfolyam,az Ághegy alapítója lett. Maga köré gyüjtötte a skandináv országokban élő legkiválóbb alkotókat, mint munkatársakat. És a ma már mintegy négyszáz önzetlen alkotó hűsége élteti a Magyar Ligetet és az Ághegyet. Mind a kettő betöltötte a tizedik életévét.Közben a Magyar Liget és az Ághegy körül más tevékenységek is szerveződtek.

2007-ben létre jött az Ághegy Rádió,melynek alapítója, szerkesztője ugyancsak Tar Károly. Gyakori munkatársak műsoraiban a Magyar Liget és az Ághely alkotói.

  Elindult egy Ághegy-könyvsorozat is,s  ebben már tíz alkotás látott napvilágot. A szponzor-kiadó itt is Nagy Zoltán.

    A sorozat  köteteiből:

Tóth Ildikó:Múltbanéző

Bernhardt Nordh:A hódtavi újtelepesek.Fordította Bertha István

Erdélyi Szépmíves Céh Emlékkönyv.Összeállította Tar Károly

Lőrinczi Borg Ágnes:Állapotok./Versek/

Dohi Alex:Illatok könyve.Fordította Tar Károly

    

    Az Ághegy,de a Magyar Liget is bebizonyította,hogy életre való  és továbbra is élni fog. Ex Libris-díjat is kapott az Ághegy-Liget Baráti Társasággal együtt. Bár északon sem lazacból fonják a kerítést és nem milliomosok azok, akik irodalmi és művészeti alkotásra adják a fejüket..

http://aghegy.hhrf.org/index.php/F%C5%91lap

http://aghegybt.atw.hu/

Dr Szalontay Éva

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük