2022.05.18.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

TÍZMILLIÁRDOK A PÉCSI KLINIKÁKRA

5 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/84216"><img class="image image-preview" src="/files/images/Image7_145.jpg" border="0" width="207" height="129" /></a></span>Összesen több, mint 20 milliárd forintot fordíthatott a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja a 2010-től napjainkig tartó időszakban az egészségügyi ellátás fejlesztésére. A pénzből többek között felújították az egykori 400 ágyas klinikát, benne a Sürgősségi Betegellátó Osztállyal, és számos nagy értékű diagnosztikai és terápiás eszköz szereztek be.

Összesen több, mint 20 milliárd forintot fordíthatott a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja a 2010-től napjainkig tartó időszakban az egészségügyi ellátás fejlesztésére. A pénzből többek között felújították az egykori 400 ágyas klinikát, benne a Sürgősségi Betegellátó Osztállyal, és számos nagy értékű diagnosztikai és terápiás eszköz szereztek be.

Összesen több, mint 20 milliárd forintot fordíthatott a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja a 2010-től napjainkig tartó időszakban az egészségügyi ellátás fejlesztésére. A pénzből többek között felújították az egykori 400 ágyas klinikát, benne a Sürgősségi Betegellátó Osztállyal, és számos nagy értékű diagnosztikai és terápiás eszköz szereztek be.

Az európai uniós pályázati forrásoknak köszönhetően régen látott fejlesztési lehetőségek nyíltak meg az elmúlt években a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja előtt. Ebben a rövid időszakban több milliárdos nagyságrendű projekteket nyert el és valósított meg az egyetem. Ezeknek köszönhetően mind az épített infrastrukturális háttér, mind az orvosi műszerpark érdemi fejlődésen ment keresztül. Összesen több, mint 20 milliárd forint áramlott az egyetem egészségügyi ellátórendszerébe, amelynek köszönhetően számos orvos-szakmai területen jelentős mértékben javult az ellátásbiztonság és a gyógyító munka színvonala. Szükség is volt erre, hiszen a pécsi Klinikai Központ az egész dél-dunántúli régió ellátórendszerének központja, több százezer ember gyógyításáért felelős, emellett pedig az orvosképzés dunántúli bázisa is egyben.

A legnagyobb volumenű beruházás kétségkívül a Janus Pannonius Klinikai Tömb névre keresztelt egykori 400 ágyas épület teljes felújítása volt. A 13,3 milliárd forint összköltségvetésű projekt végeredményeként egy minden tekintetben korszerű magkórház jött létre, melynek alapterülete a déli irányban új bővítményekkel is bővült. Az épületben az egy- és kétágyas kórtermek mellett egy igen korszerű, új központi műtőblokk is helyet kap. Ide koncentrálódnak a vezető halálokok mögött meghúzódó betegségek magas progresszivitású ellátására képes klinikai részlegek. A széttagoltság megszüntetésével hatékonyabbá vált az orvosi eszközpark kihasználása és több tér nyílik az egyes szakterületek közötti együttműködésre, konzíliumokra.

A fentiekkel párhuzamosan további 900 millió forintból új alapokra került a város sürgősségi betegellátása is. A 400 ágyasban lévő egykori Sürgősségi Betegfogadó Hely teljes felújítását és észak-keleti irányú bővítését követően létrejött a Sürgősségi Betegellátó Osztály. A legújabb orvos-szakmai irányelvek szerint, egykapus rendszerben működő intézménybe tömörül a teljes felnőtt sürgősségi ellátás. Ide érkeznek a mentőautók és a Klinikai Tömb tetején kialakított helikopter-leszállóhelyen landolnak a légimentők. Az évi százezres betegforgalmat lebonyolító részlegen a szomszédos klinikákkal való együttműködésnek köszönhetően a képalkotó diagnosztikai eszközök és a laborvizsgálatok teljes spektruma helyben elérhető, emellett adott a konzíliumi lehetőség számos orvosi szakterülettel. Lényegében minden feltétel rendelkezésre áll a súlyos állapotú, azonnali ellátásra szoruló betegek eredményes kezeléséhez.

Az épület felújítások összekapcsolódtak az orvosi eszközök cseréjével is: több projektben összesen 3,4 milliárd forintot költött az egyetem az elöregedett műszerpark cseréjére és új, eddig még hiányzó berendezések beszerzésére. Ebből a pénzből többek között kicserélték a Klinikai Központ egyik CT-jét és 12 különféle funkciójú röntgenjét, új röntgeneket kap a Szívgyógyászati és az Idegsebészeti Klinika, a Radiológiai Klinika bővül egy vadonatúj MR-készülékkel, s az Onkoterápiás Intézetben is számtalan sugárterápiás fejlesztés valósul meg – hogy csak a kiemelt eszközöket említsük a sok más, kisebb értékű, de a gyógyításban kiemelkedően fontos műszert közül.

A klinikai ellátási formák mellett az egyetem vezetése kiemelt fejlesztési területként kezelte a rehabilitációt is. A PTE egy 12 tagú konzorcium élén több, mint négymilliárdnyi hazai és uniós forrást fordíthatott ezeknek a speciális orvosi szolgáltatásoknak a fejlesztésére a Dél-dunántúli régióban. Nagyatádtól Mohácsig számos települést érintettek a fejlesztések, amelyek részeként a pécsi Rákóczi-Rét utcai telephelyen elkészült a Rehabilitációs Központ vadonatúj épülete. Ez ad otthont egyrészt a kardiológiai és pulmonológiai rehabilitációs ambulanciáknak, valamint az idegrendszeri sérültek rehabilitációját segítő fekvőbeteg-osztálynak is. A korábbinál nagyságrendekkel jobb körülmények közé került ellátást nem csak a betegek felépülési esélyeit növeli, de megteremtette a feltételeit az orvosi rehabilitáció egyetemi szintű oktatásának is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.