2022.november.29. kedd.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Top tippek spam ellen

5 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/35049"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/nospam_1.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="98" /></a></span> <p>A megkérdezett kis- és középvállalatok 65 százaléka vélte úgy, hogy az internet biztonságossága létfontosságú vállalkozása számára, csupán 28 százalékuknak van internetvédelmi szabályzata - derül ki a Symantec felméréséből.  </p><p>

 nospam 1.thumbnail

A megkérdezett kis- és középvállalatok 65 százaléka vélte úgy, hogy az internet biztonságossága létfontosságú vállalkozása számára, csupán 28 százalékuknak van internetvédelmi szabályzata – derül ki a Symantec felméréséből. 

 nospam 1.thumbnail

A megkérdezett kis- és középvállalatok 65 százaléka vélte úgy, hogy az internet biztonságossága létfontosságú vállalkozása számára, csupán 28 százalékuknak van internetvédelmi szabályzata – derül ki a Symantec felméréséből. 

A cégek egyre összetettebb veszélyekkel néznek szembe, és érzik a pénzügyi  válság miatti létszámcsökkentések hatását is.  A kiberbűnözők nem csupán hitelkártya-számot lopnak, de személyes információkat, akár teljes személyiséget is. A KKV-k 42 százalékának ugyanakkor a legelemibb email-védelem sem áll a rendelkezésére. A kisvállalkozások jelentősen csökkenthetik sebezhetőségüket, ha az alábbi egyszerű lépéseket követve megfelelő védelmi környezetet hoznak létre, és megóvják fontos információikat a kiberbűnözőktől, a csalóktól.

1. Oktassuk a munkatársakat! A kisvállalkozások mindössze 38 százaléka oktatja alkalmazottait az internetes biztonságról és védekezésről. A munkatársak a cég biztonságának legerősebb vagy leggyengébb láncszemei, tehát segítsünk, hogy  képesek legyenek az információk és a rendszerek biztonságának megőrzésére. Ahhoz, hogy a dolgozók tisztában legyenek azzal, milyen fontos a ténykedésük, átgondolt, oktatással és útmutatással szolgáló vállalati programra van szükség. Követeljük meg, hogy az alkalmazottak nevek vagy szótári szavak helyett betűk és számok keverékéből álló jelszót használjanak és gyakran cseréljék a jelszavakat. Oktassuk ki az alkalmazottakat arra, hogy ne használjanak fájlcserélőt, és ne töltsenek le ingyenes programokat az internetről.

2. Kapcsoljuk össze a szabályozást és a technikát! A kisvállalkozások több mint 33 százalékánál még a legalapvetőbb védelem, a vírusirtó sincs jelen. A webes vírusok és kártevő kódok számának növekedésével és kifinomultabbá válásával a kisvállalkozásoknak a hagyományos vírusirtónál többel kell védekezniük, hiszen ugyanazokra a támadásokra érzékenyek, mint a nagyok. A szervereken, asztali és hordozható gépeken levő, bárhonnan elért információ védelme érdekében a szabályokat és az oktatást össze kell kapcsolni egy integrált megoldással. Telepítsünk integrált védelmi programcsomagot, amely megóv a vírusfertőzésről, kirekeszti a behatolókat, védi a titkokat és megállítja a kártékony programokat. Ezt egyszerűbb telepíteni és kezelni, és teljes védettséget ad.

3. Védjük a mobil munkaerőt! Az alkalmazottak több mint 66 százaléka kényes információt tároló számítógépet vagy kéziszámítógépet visz ki a munkahelyéről. A megkérdezett cégek 62 százalékánál van vezeték nélküli hálózat, de 25 százalékuk nem védi azt jelszóval. Az összes hálózatba kapcsolt számítógépet és a teljes bejövő és kimenő adatforgalmat figyelemmel kell kísérni, hogy nincs-e jele jogtalan hozzáférésnek vagy rosszindulatú tevékenységnek. Létre kell hozni, és be kell tartatni a hálózathoz potenciálisan hozzáférő alkalmazásokat azonosító és korlátozó szabályozást is, és gondoskodni kell arról, hogy az alkalmazottak a távoli munkavégzés során is betartsák a követendő, legjobb eljárásokat.

4. Készítsünk mentést az értékes adatokról! A kisvállalkozások értékes adatokat kezelnek. 65 százalékuk vevők adatait tárolja, 43 százalékuk pénzügyi nyilvántartást és jelentéseket, 33 százalékuk bankkártya-adatokat, 20 százalékuknak pedig szellemi tulajdonuk vagy más, kényes céges értékeik vannak. Létfontosságú a fontos adatok rendszeres mentése és az ezekről az adatokról készült másolatok távoli helyen történő tárolása. Képezzük ki a munkatársakat az alapvető mentések önálló elvégzésére! Az alkalmazásokat és a fájlokat legalább naponta mentsük, és rendszeresen ellenőrizzük a mentési és helyreállítási folyamatokat, hogy biztosak legyünk működőképességükben.

5. Legyünk tájékozottak, és frissítsünk gyakran! Csak a kisvállalkozások 53 százalékánál van valaki, aki ellenőrzi a számítógépeket, hogy az operációs rendszer és a védelmi szoftver naprakész-e. Tanulmányozzuk a szakértők jelentéseit, hogy tudjunk a ránk leselkedő veszélyekről! Vírusirtónk legyen mindig naprakész, amint elérhetők, töltsük le a vírusazonosítókat, rendszeresen frissítsünk, és telepítsük a hibajavításokat!

Az információk biztonságára leselkedő veszélyek egyre bonyolultabbá válása nap mint nap veszélyeztetik a saját információvagyont. Ezeknek a veszélyeknek és a rendelkezésre álló védelemnek az ismerete adja az információs rendszerek és hálózatok első védelmi vonalát. A technika önmagában nem tud megvédeni egy szervezetet. Az ottani munkaerőnek meg kell értenie az információvédelmi kérdéseket, és magatartásával a kockázatok minimalizálására kell törekednie.

Tanácsok

  • Használja az e-mail szolgáltatója vagy valamely független szolgáltató által kínált levélszemét-szűrést. Soha ne kattintson rá egy e-mailben érkező ajánlatra, soha ne válaszoljon a feladónak, még panasztétel céljából sem. Tegyen róla, hogy munkatársai tudatában legyenek annak, hogy nem szabad a postafiókjukba érkező ajánlatra rákattintani.
  • Használjon erős védelmi szoftvert, ami segít, hogy ne kattinthasson rá olyan hivatkozásra, amivel fertőzött vagy rosszindulatú webhelyre juthat! Tartózkodjon az olyan, rövidített hivatkozások használatától, amelyeknél nem tudja előre megnézni, hová jut rajtuk keresztül.
  • Ha fel akar keresni egy webhelyet, írja be saját maga a címet! Ha egy váratlan letöltést kínálnak fel, például egy videólejátszóét, ne fogadja el azt, hanem nézzen utána a gyártó webhelyén, hogy szükséges-e az adott program frissítése!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.