A torma és sonka a húsvéti asztal elengedhetetlen eleme, de idén bátran dobja fel a klasszikus fogásokat! Havas Dóra és Fördős Zé a MOM Parkban egy gasztro show-n mutatott be olyan új ízkombinációkat, amelyekkel garantáltan leveheti a lábukról a locsolókat és a családot is. Reggelire tökéletes választás lehet a sonkás-tormás quiche, míg a desszertek közül a csokoládés éclair fánkkal arathat majd biztos sikert. Próbálja ki Ön is kedves Olvasónk a népszerű gasztrobloggerek receptjeit, és újítsa meg az ünnepi menüt!

 

A torma és sonka a húsvéti asztal elengedhetetlen eleme, de idén bátran dobja fel a klasszikus fogásokat! Havas Dóra és Fördős Zé a MOM Parkban egy gasztro show-n mutatott be olyan új ízkombinációkat, amelyekkel garantáltan leveheti a lábukról a locsolókat és a családot is. Reggelire tökéletes választás lehet a sonkás-tormás quiche, míg a desszertek közül a csokoládés éclair fánkkal arathat majd biztos sikert. Próbálja ki Ön is kedves Olvasónk a népszerű gasztrobloggerek receptjeit, és újítsa meg az ünnepi menüt!

 

A sonkás-tormás quiche melegen és hidegen is tökéletes vendégváró, az édesszájú családtagok pedig garantáltan megnyalják majd mind a tíz ujjukat a csokoládés éclair fánk után.

 

Húsvéti sonkás-tormás quiche

 

Hozzávalók négy személyre:

Az omlós tésztához:

200 g liszt

125 g vaj

1 tojás

1 csapott teáskanálnyi só

1 evőkanál jéghideg víz

 

A töltelékhez:

200 ml tejszín

100 ml tej

4 egész tojás

egy kis darab friss torma

5 dkg parmezán sajt

15 dkg füstölt-főtt sonka vagy tarja

1 póréhagyma

só, bors

szerecsendió

 

Egy keverőtálba öntjük a lisztet, a kemény, hideg vajat és a sót. Egy robotgép segítségével az egészet addig keverjük, míg morzsalékos állagúvá nem válik. Ekkor beledobunk egy egész tojást, majd lassan hozzáöntjük a jéghideg vizet, és gyors fokozaton homogén tésztává gyúrjuk össze. A tésztát pár gyors mozdulattal még kézzel összedolgozzuk. Egy sütőformát alaposan kivajazunk, a tésztát pedig egy belisztezett nyújtódeszkán kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk. A kinyújtott tésztát óvatosan feltekerjük a sodrófára, majd ráborítjuk a kivajazott sütőformára. Körbe mindenhol beleigazgatjuk a tésztát, a kilógó részeket pedig egy éles késsel levagdossuk. Alaposan megszurkáljuk egy villával, majd alufóliával kibéleljük, és száraz borsót töltünk rá nehezékként. Kétszáz fokos sütőben 20 perc alatt elősütjük, eltávolítjuk a nehezéket a fóliával, és az üres tésztát további 5 percig sütjük a forró sütőben. Közben egy tálban összekeverjük a tejszínt, a tejet és a tojásokat. Parmezánt és friss tormát reszelünk bele, majd sóval, tört borssal és frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük. Az apró kockákra vágott sonkát kevés olajon pár perc alatt megpirítjuk egy serpenyőben, majd hozzáadjuk a vékonyra szelt póréhagymát, és pár perc alatt megfonnyasztjuk. A póréhagymás sonkát alaposan összekeverjük a tojásos-tejszínes keverékkel, és az egészet az elősütött tésztára öntjük. A quiche-t sütőbe helyezzük, és 180 fokon kb. fél óra alatt készre sütjük.

A kisült quiche-t szeletekre vágva forrón tálaljuk, de később hidegen is tökéletes fogás lesz belőle.

 

Csokoládés éclair fánk

 

A tésztához:

12,5 dkg liszt

2 dl tej

0,5 dl víz

5 ek vaj

1 tk cukor

1/2 tk só

4 tojás

 

A krémhez:

3,5 dl tej

1,5 dl tejszín

7,5 dkg cukor

1 tojás

3 tojássárgája

4 dkg kukoricaliszt

12 dkg csokoládé

 

A mázhoz:

1 dl tejszín

10 dkg csokoládé

A sütőt 200 fokra előmelegítjük.

 

A tejet, vizet, vajat, cukrot és sót közepes lábosba tesszük, és felforraljuk. Ezután lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a lisztet. Visszatesszük a tűzre, és közepesen magas láng felett folyamatosan kevergetjük kb. 2-3 percig, amíg elválik a lábos oldalától és vékony filmréteggel vonja be. Átöntjük a tésztát robotgépbe, kicsit lehűtjük, és egyenként beledolgozzuk a tojásokat. Ezután a masszát nyomózsákba tesszük, és egy sütőpapírral leterített sütőlapra kb. 10 cm-es rudacskákat nyomunk a tésztából, majd az előmelegített sütőbe helyezzük. 15 perc sütés után a sütőt visszavesszük 160 fokra, és további 20 percig szikkasztjuk a tésztát. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.

A krémhez egy közepes lábosban felmelegítjük a tejet és a tejszínt. Eközben a tojássárgáját és a tojást kikeverjük a cukorral, majd három lépésben hozzáadjuk a kukoricalisztet. A forrásban levő tejből egy merőkanálnyit a tojásos keverékhez adunk, eldolgozzuk, majd az egészet a lábosba öntjük, és közepes lángon, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Még melegen beletesszük a csokoládét, és addig kevergetjük, amíg teljesen fölolvad. Ezután a krémet lehűtjük.

A mázhoz felforralunk 1 dl tejszínt, és ráöntjük 10 dkg apróra vágott csokoládéra, majd az egészet fényesre keverjük.

Összeállítjuk az éclair-eket: a fánkokat óvatosan kettévágjuk, az alját megtöltjük kb. 3 teáskanálnyi krémmel, ráhelyezzük a tetejét, és végül a csokimázba mártjuk.

 

Sok sikert és jó étvágyat!

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük