2023.október.04. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Tovább vizsgálják az OMV-MOL „fúziót”

4 perc olvasás
  <p><span class="inline left"><a href="/node/117"><img class="image thumbnail" src="/files/images/eu.thumbnail_0.jpg" border="0" width="100" height="66" /></a></span>Az Európai Bizottság 2008. március 6-án részletes vizsgálatot indított az OMV-nek a MOL felvásárlására irányuló terveivel kapcsolatban. A két cég összefonódása ugyanis Brüsszel szerint számos piacon versenyjogi aggályokat kelthet. A jelenlegi versenyjogi biztos ideje alatt eddig csak két esetben állta útját a Bizottság két cég összeolvadásának, másfelől a 2007-ben bejelentett ügyek alig 5 százalékában indítottak részletes vizsgálatot. </p><p>

 

eu.thumbnail 0Az Európai Bizottság 2008. március 6-án részletes vizsgálatot indított az OMV-nek a MOL felvásárlására irányuló terveivel kapcsolatban. A két cég összefonódása ugyanis Brüsszel szerint számos piacon versenyjogi aggályokat kelthet. A jelenlegi versenyjogi biztos ideje alatt eddig csak két esetben állta útját a Bizottság két cég összeolvadásának, másfelől a 2007-ben bejelentett ügyek alig 5 százalékában indítottak részletes vizsgálatot.

 

eu.thumbnail 0Az Európai Bizottság 2008. március 6-án részletes vizsgálatot indított az OMV-nek a MOL felvásárlására irányuló terveivel kapcsolatban. A két cég összefonódása ugyanis Brüsszel szerint számos piacon versenyjogi aggályokat kelthet. A jelenlegi versenyjogi biztos ideje alatt eddig csak két esetben állta útját a Bizottság két cég összeolvadásának, másfelől a 2007-ben bejelentett ügyek alig 5 százalékában indítottak részletes vizsgálatot.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően az Európai Bizottság folytatja az OMV és a MOL esetleges fúziójának vizsgálatát, miután az a benyomása alakult ki, hogy a két cég összeolvadása egy sor területen versenyjogi aggályokat kelthet. A részletes vizsgálat megindítása ugyanakkor nem előlegezi meg a végleges eredményt – tudatta közleményében a Bizottság, miután csütörtök délután, néhány órával az éjféli határidő lejárta előtt nyilvánosságra hozta véleményét. A Bizottságnak most 90 munkanap áll rendelkezésére július 22-ig bezárólag annak végleges megállapítására, hogy az osztrák és a magyar gáz- és olajipari vállalat egyesülése jelentős mértékben akadályozza-e a tényleges versenyt az egységes belső piacon.

„A felvásárlás számos stratégiailag fontos energiapiacot érintene" – közölte Neelie Kroes versenypolitikai biztos, aki ennélfogva lényegesnek nevezte a hatékony verseny fennmaradásának biztosítását a háztartási és az ipari fogyasztók számára. A BruxInfo úgy tudja, hogy tavaly összesen 402 cégfúzióra vonatkozó bejelentés (notifikáció) érkezett a Bizottsághoz, amelyből mindössze 15 esetében indult részletes vizsgálat. Tehát elmondható, hogy átlagosan az esetek kevesebb, mint öt százalékában volt szükség részletekbe menő vizsgálatra. Másfelől, amióta Neelie Kroes 2004. novemberében átvette a versenypolitikai főigazgatóság irányítását, a Bizottság csak két esetben állta útját cégek tervezett felvásárlásának: az egyik két portugál gázipari cég, a másik pedig a Ryanair és az ugyancsak ír Airlingus fúziója volt.

A bizottsági közlemény emlékeztet arra, hogy az OMV által tervezett felvásárlás során két olyan erős és integrált olaj- és gázipari vállalat olvadna össze, amelyek számos közép- és kelet-európai országban érdekeltséggel rendelkeznek. A Bizottság ezért egy részletes vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy a tervezett üzleti tranzakció milyen hatást gyakorolna a finomított kőolaj-termékek és a természetes gáz piacára.

Az OMV tulajdonában van Ausztria egyetlen kőolajfinomítója, a schwechati, valamint két bajorországi finomító. És meghatározó tulajdonrészesedéssel bír a pitesti és a ploiesti olajfinomítókat birtokló romániai Petrom cégben. A százhalombattai kőolajfinomítón túl a MOL tulajdonában van az egyetlen szlovákiai olajfinomítót működtető Slovnaft és 25 százalékos részesedéssel bír a horvát INA olajtársaságban. A magyar olaj- és gázipari vállalat nemrégiben vásárolta meg az olasz IES társaságot, amelynek tulajdonában van a mantovai olajfinomító.

Az OMV által kiadott nyilatkozat szerint az osztrák cég számított arra, hogy az ügy összetettsége miatt az összeolvadás vizsgálata második szakaszba lép. „A további vizsgálatok nem szokatlanok az ilyen eseteknél, és az OMV üdvözli a tényt, hogy időt és figyelmet szentel a tranzakció minden részletének" – áll a nyilatkozatban, amely arra is rámutat, hogy a mostani döntés nem előlegezi meg az eljárás végeredményét. „Az OMV bizonyos abban, hogy az OMV és a MOL kombinációja értékteremtés tekintetében mindkét fél részvényeseinek, az ellátás biztonsága szempontjából pedig az EU-nak és a régiónak is legfőbb érdeke" – húzza alá reagálásában az osztrák vállalat.

A MOL megítélése szerint a kiterjesztett vizsgálat jó lehetőséget biztosít a versenyjogi aggályok részletes feltérképezéséhez. „Társaságunk továbbra is úgy véli, hogy a két vállalat egyesítése káros hatással járna a régiós versenyre, és nem szolgálná a lehetséges ügyletben érintett felek érdekeit, beleértve a fogyasztókat is. A MOL az elkövetkező hónapokban, a hivatalos eljárás második fázisának keretein belül is teljes mértékben együttműködik a Bizottsággal" – fejti ki rövid közleményében a magyar olaj- és gázipari vállalat.

BruxInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.