2024.június.20. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Troll

2 perc olvasás

index_65.pngEgyre gyakrabban hallom a troll szót. Olyan honfitársunkra mondják, aki személyes meggyőződését, véleményét ellentmondást nem tűrő, pökhendi erőszakossággal sulykolja. Azzal a konkrét szándékkal, hogy másból heves reakciókat provokáljon ki, vagy zavarja. Lehetetlenné tesz minden eszmecserét, mert birtokosa az abszolút igazságnak. Először csak az internethez kapcsoltam a szót, ugyanis a troll internetes fórumokon, blogüzenetek küldésével, Facebook-on jelentkezik. Valószínűleg mentálisan beteg, vagy csak egyszerűen élvezi a durvaságot, a provokációt, mások érzelmeinek felkorbácsolását.

   Később a mindennapi élet furcsa figuráira is használták a szót. Van erre magyar szavunk is, pökhendi, kötözködő, erőszakos, bajkeverő, más véleményét nem tűrő személy. Például társasházi közösségekben gyakran akad valaki, akinek semmi sem jó, mindenkibe beleköt, egy kutyaugatás miatt fenyegetni kezd, obszcén szavakat használ. Különösen, ha fiatal nők is ott vannak a közgyűlésen. Ellenük nemigen van védekezés, nem tilthatjuk meg, hogy beszéljen, reménytelen, hogy belássa modortalanságát. Legfeljebb, ha azt tapasztalja, semmi hatása nincs a viselkedésének.

   Nekem a trollról, Heinrich Heine világírű elbeszélő költeménye, az „Atta Troll” jut eszembe. Alcíme „Egy nyáréji álom.”  Furcsa költemény, keveredik benne a képzelet és a valóság. Küzdelem a mitikus szörnyekkel és igazi vadállatokkal. Az álom és az ébrenlét közötti határ elmosódása. Különleges gondolattársítások és érzelemkapcsolások. A témák átmenet nélküli gyors váltakozása. Lovagló kísértetseregek és a nagyon is valóságos Cagot- család nyomorult kunyhója, küzdelme a túlélésért.

   Az ember küzd a világ valóságos és képzeletbeli szörnyeivel, olykor belső démonaival, nem lehet tudni, győz-e, vagy veszít. De győzhet is. Nagyon sokak sorsa. Valószínűleg Atta Troll története ihlette Adyt a „Harc a Nagyúrral” c. verse megírásához. Csak erős idegzetűek olvassák.

   Az Atta Troll-ban van egy szó, Völkerfrühling, azaz a Népek tavasza (értelmezésem szerint forradalmi hullám), amely a XIX. század polgári demokratikus forradalmainak, a modern nemzetállamok kialakulásának jelszavává, szimbólumává vált.

 

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.