2023.november.30. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Új, digitális SLR fényképezõgép: DMC-L10

21 perc olvasás
  <p><span class="inline left"><a href="/node/4931"><img class="image thumbnail" src="/files/images/DMVl10a.thumbnail.jpg" border="0" alt="DMC-L10" title="DMC-L10" width="100" height="98" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>DMC-L10</strong></span></span>A Panasonic az IFA-n mutatta be  a DMC-L10-et, második digitális tükörreflexes fényképezõgépét cserélhetõ objektívvel. A DMC-L10 továbbfejlesztett 6,4 cm-es, 270 fokban elforgatható LCD-vel rendelkezik, mely Live View üzemmódban állandó élõképet biztosítva rendkívül szabad és sokoldalú fotózást tesz lehetõvé.</p><p>

 

dmc-l10DMC-L10A Panasonic az IFA-n mutatta be  a DMC-L10-et, második digitális tükörreflexes fényképezõgépét cserélhetõ objektívvel. A DMC-L10 továbbfejlesztett 6,4 cm-es, 270 fokban elforgatható LCD-vel rendelkezik, mely Live View üzemmódban állandó élõképet biztosítva rendkívül szabad és sokoldalú fotózást tesz lehetõvé.

 

dmc-l10DMC-L10A Panasonic az IFA-n mutatta be  a DMC-L10-et, második digitális tükörreflexes fényképezõgépét cserélhetõ objektívvel. A DMC-L10 továbbfejlesztett 6,4 cm-es, 270 fokban elforgatható LCD-vel rendelkezik, mely Live View üzemmódban állandó élõképet biztosítva rendkívül szabad és sokoldalú fotózást tesz lehetõvé.

 A 10,1 megapixeles Live MOS szenzor gondoskodik a csodálatos képekrõl, kiemelkedõ szürkeárnyalati skálával és széles dinamikatartománnyal. A Szuperszonikus hanghullámos porvédõ rendszer által biztosított porcsökkentés megakadályozza, hogy a porszemcsék a szenzorra tapadjanak, és így foltokat képezve rontsák a képminõséget. A nagyszerû képfeldolgozó, a Venus Engine III pedig kiemelkedõ minõségû képfeldolgozást és nagyon gyors reakcióidõt biztosít.

A DMC-L10 is alkalmazza a kifejezetten a digitális tükörreflexes fényképezõgépekhez kifejlesztett négyharmados rendszer nyílt formátumát objektívfoglalatánál. A Panasonic a vezetõ technológiák felhasználásával és a tükörreflexes fényképezõgépekkel kapcsolatban kialakult néhány mára már rég meghaladott, téves elképzelés megcáfolásával arra törekszik, hogy az élethû fényképek által nyújtott érzelmi élmény valóban összhangban legyen a digitális korral.

A DMC-L10 felszereltségéhez tartozik az új LEICA D VARIO-ELMAR 14-50mm / F3.8-5.6 / MEGA O.I.S. objektív, mely kifejezetten digitális tükörreflexes fényképezõgéphez készült. A fényképezõgép és az objektív együtt DMC-L10K néven komplett szettben kapható.

A DMC-L10-est továbbfejlesztett, 6,4 cm-es szabadon forgatható nagyméretû LCD-vel szereltük fel az Állandó Élõkép (Live View) mód biztosításához, ami drámai módon megváltoztatja a digitális tükörreflexes gépekkel való fotózási stílust. Nem szükséges, hogy a térdére ereszkedjen, vagy lehasaljon a földre. Akkor is jól láthatja a fotótémát, ha a gépet magasan a feje felé tartja. Az Állandó Élõkép a felhasználóknak olyan fokú rugalmasságot és kényelmet biztosít, amire a Live View funkció nélküli hagyományos tükörreflexes digitális fényképezõgépek egyike sem volt képes. A DMC-L10 a digitális tükörreflexes gépeknél az elsõk között büszkélkedhet Arcfelismerõ és Intelligens ISO-vezérlés funkciókkal. Az arcfelismerõ rendszer érzékeli az emberi arcokat, majd a fókuszt és az expozíciót úgy állítja be, hogy az arc tisztán látható és megfelelõen exponált legyen. Az Intelligens ISO-vezérlés érzékeli és méri a fotótéma mozgását, és ennek megfelelõen állítja be az ISO-értéket és a zársebességet, hogy megakadályozza a képen a téma elmozdulásából eredõ életlenséget. A Live View lehetõvé teszi, hogy a felhasználó az expozíció kompenzálását, illetve a fehéregyensúly beállítását követõen közvetlenül, elõre leellenõrizze a készülõ fotót. Ezen kívül a DMC-L10 a fotós egyéni ízlését is jobban kiszolgálja a Film üzemmódnak nevezett funkcióval, mellyel a felhasználó kiválaszthatja a szituációnak leginkább megfelelõ általános beállítást. A kép elkészülte elõtt lehetõsége van mindezeket a beállításokat megerõsíteni, így az eredmény mindig megfelel a várakozásainak. További lehetõségeket rejt a fényképezési helyzetnek megfelelõen állítható képarány, 4:3, 3:2 vagy 16:9 aránnyal. A képen látható vízszintes és függõleges vonalakhoz való igazodást segédvonalak segítik, amelyek a kép megkomponálásakor megjeleníthetõk az LCD-n.

dmc-l10 - a kihajtható lcd képernyõDMC-L10 – a kihajtható LCD képernyõAz objektív maximális gyújtótávolságát meghaladó nagyítás is lehetséges az Extra Optikai Zoom funkció segítségével, amely a nagyméretû, 10,1 megapixeles Live MOS szenzor középsõ részének tudatos használatával kibõvíti a zoomtartományt, ha a felbontást alacsonyabb értékre állítjuk.

A Live View funkció rendkívül hasznos, de önmagában még nem tökéletesíti a tükörreflexes fényképezõgépet a maximális mértékben. Ezért alkalmazza a DMC-L10 a továbbfejlesztett hibrid típusú új AF-rendszert. A fáziskülönbség elven mûködõ AF-rendszer a keresõvel történõ fotózáshoz ideális, míg a Kontraszt AF-rendszer felel meg leginkább a Live View használatához. Ugyanez a helyzet az AE-vel is. A kiemelkedõ pontosságú, nagy sebességû TTL teljes blendenyílásra vonatkozó fénymérése 49 zónás többmintás érzékelõ rendszerével segíti a keresõn keresztül való fotózást. A Live View alkalmazásakor ugyanakkor az expozíció mérése és beállítása a Live MOS szenzor segítségével történik, amely a teljes képi információ felhasználásával végzi a fénymérést, és 256-zónás, többmintás érzékelõ rendszerrel végzi az értékelést, így jól kiegyensúlyozott expozíciót biztosít a teljes képen.

A DMC-L10 számos különbözõ funkciót egyesít, amelyek hidat képeznek a digitális tükörreflexes fényképezõgép felhasználója számára a kreatív fotográfia világa felé, de azok is megelégedettséggel használhatják, akik nem tudták a hagyományos digitális tükörreflexes gépükben rejlõ lehetõségeket maximálisan kiaknázni. A fényképezõgép tetején található Üzemmód tárcsa elforgatásával közvetlenül elérheti a gyakrabban használt beállításokat, köztük az Automata üzemmódot, valamennyi P/A/S/M módot, valamint öt gyakran alkalmazott motívumprogramot és egy testre szabott (egyéni) üzemmódot, amelyet saját igényei szerint állíthat be elõre. Az üzemmód tárcsával közvetlenül kiválasztható motívumprogramok közé tartozik a Portré, Tájkép, Makró, Sport és Éjszakai portré üzemmód. Mindegyiknél további lehetõségek állnak rendelkezésre a finomabb beállításhoz; ez a Haladó motívumprogram mód (Advanced Scene Mode), melynek segítségével a felhasználó könnyedén készítheti el fotóit a fényképezési helyzetnek vagy egyéni elképzelésének megfelelõen.

A DMC-L10 kifejezetten azoknak a felhasználóknak készült, akik ismerik a kompakt digitális fényképezõgépeket, és szeretnék megtapasztalni a digitális tükörreflexes fényképezõgépek nyújtotta élményt, de legalább annyira az ambiciózus fotósoknak is, akik még szebb fényképekre vágynak.

1.A fotózási stílus drasztikus átalakulása

 – Kihajtható, forgatható 6,4 cm-es LCD az Állandó Élõkép (Live View) módhoz

Az LCD Állandó Élõkép funkciója drámai változást vetít elõ a digitális tükörreflexes fényképezõgépek fotózási stílusa terén. A DMC-L10 nagyméretû, kihajtható és elforgatható LCD-je valódi sokoldalúságot kínál a fotózás terén. Még az olyan helyzetekben is könnyedén alkothatja meg a kompozíciót, amikor nem egyszerû belenézni a keresõbe. A horizontálisan és vertikálisan is igen szabadon forgatható LCD Intelligens LC funkcióval is rendelkezik, amely automatikus fényesség-szabályozást biztosít a fényviszonyoknak megfelelõen, és mindenkor jól látható, tiszta képet nyújt a felhasználónak, fotózzon akár erõs napsütésben vagy sötétben.

dmc-l10 - a gépváz objektiv nélkülDMC-L10 – a gépváz objektiv nélkülA fentieken túl a Live View a felhasználónak további rugalmasságot és kényelmet biztosít a fényképezés során. A DMC-L10-t felszereltük az Arcérzékelés és az Intelligens ISO vezérlés funkciókkal, az elsõk között a digitális tükörreflexes fényképezõgépek körében. Az arcérzékelõ rendszer észleli az emberi arcokat, és úgy állítja be az élességet és az expozíciót, hogy az arcokat tisztán, tökéletes megvilágítottsággal és színekkel örökíthessük meg. Az Intelligens ISO-vezérlés funkció érzékeli és méri a fotótéma mozgását, majd a mozgás mértékének megfelelõen beállítja a megfelelõ ISO-értéket és zársebességet, hogy megakadályozza a fotótéma elmozdulása okozta életlenséget.

A Live View révén a felhasználó az expozíció kompenzálását, illetve a fehéregyensúly beállítását elõre ellenõrizheti a készülõ képen. A fehéregyensúly a kéttengelyes koordinátarendszer finom beosztásának köszönhetõen nagyon pontosan állítható be.

Ezen túlmenõen a DMC-L10 a Film üzemmód segítségével az egyéni ízlést is jobban kielégíti. A funkció létjogosultsága az analóg fényképezõgépek által használt különbözõ típusú filmek eltérõ karakterisztikájára vezethetõ vissza. Minden analóg film sajátságos karakterrel rendelkezik, melyet a szín, a kontraszt, a szürkeskála határoz meg, és amely befolyásolja az elkészülõ képet. Más típusú filmet igényel a portrékészítés, mint a természet- vagy épp a riportfotózás; más szóval ez is hasznos része lehet a fotós eszköztárának. A DMC-L10 esetében a Film üzemmód lehetõvé teszi, hogy kiválassza a helyzetnek vagy a fotótémának leginkább megfelelõt a rendelkezésre álló kilenc filmtípus, többek között a Normál, Dinamikus, Természetes, Lágy, Nosztalgikus, Élénk, Normál fekete-fehér, Dinamikus fekete-fehér és Lágy fekete-fehér közül, ahol lehetõsége nyílik a kontraszt, az élesség, a (szín)telítettség és a zajcsökkentés finom beállítására is. Mindezeket a beállításokat megerõsítheti a fénykép elkészítése elõtt, így az eredmény mindig megfelel elvárásainak.

További lehetõségeket kínál az állítható képarány, a helyzetnek megfelelõ 4:3, 3:2 vagy 16:9 arány kiválasztásával. A síkképernyõs televíziópanelek piacvezetõ gyártójaként a Panasonic arra törekszik, hogy a fényképezés élményét tovább emelje azzal, hogy fényképeit megtekintheti 1920×1080 felbontású képformátumban HD (nagyfelbontású) 16:9 képarányú televíziókon.

dmc-l10 - felülrõlDMC-L10 – felülrõlAz Állandó Élõkép funkciót használva további lehetõségek érhetõk el, így a különbözõ mintázatban az LCD-re varázsolható kompozíciós segédvonalak, ill. az objektív által kínált maximális gyújtótávolságot meghaladó, akár annak 1,8-szeresét is elérõ extra optikai zoom. Ez utóbbi a maximális felbontásnál alacsonyabb érték beállítása esetén érhetõ el extra funkcióként.

A hagyományos digitális tükörreflexes fényképezõgépeknél csak a keresõ nyújtott ?Live View" üzemmódot, az LCD-nek pedig csak az volt a szerepe, hogy az elkészült képeket megjelenítse. A DMC-L10-nél azonban a beállítás, módosítás és a különbözõ effektusok mind ellenõrizhetõk exponálás elõtt, így nem fordulhat elõ, hogy a fotós szándéka és az elkészült kép közötti különbségek miatt csalódást érez.

2. A technológiák fúziója – továbbfejlesztett hibrid AF-rendszer a Kontraszt AF* révén

A hagyományos felfogás szerint csak a fáziskülönbség elven mûködõ autofókuszt tekintik a digitális tükörreflexes fényképezõgépek számára megfelelõ módszernek, azonban a Panasonic ezt kiegészítette a Kontraszt AF-módszerrel, így az L10 az iparág legfejlettebb hibrid AF-rendszerével rendelkezik. A TTL fáziseltérés-észlelõ rendszer a keresõn keresztül történõ fotózáskor mûködik, míg a Kontraszt AF-rendszer legjobban az LCD Live View üzemmódjával alkalmazható. Ugyanez vonatkozik az AE-re is. A kiemelkedõ pontosságú, nagy sebességû TTL teljes blendenyílásra vonatkozó fénymérése 49 zónás többmintás érzékelõ rendszerével segíti a keresõn keresztül történõ fotózást. A Live View alkalmazásakor ugyanakkor az expozíció mérése és beállítása a Live MOS szenzor segítségével oldható meg, amely a teljes képi információ felhasználásával végzi a fénymérést, és 256-zónás, többmintás érzékelõ rendszerrel értékel, így jól kiegyensúlyozott exponálást biztosít a teljes képen.

 Az emberi arcok mindig is jó fotótémát jelentettek, ezért több kompakt digitális fényképezõgép nyújt arcérzékelõ funkciót, hogy a portrékat tisztábban és szebben lehessen megörökíteni. A Panasonic a világon az elsõk között építi be ezt a funkciót digitális tükörreflexes fényképezõgépbe, Arcérzékelõ AF/AE funkcióként. Az újdonságként szereplõ Arcérzékelõ rendszer révén a fényképezõgép felismeri az emberi arcokat és így megfelelõ megvilágítással (expozíciós értékkel), és élesen, tisztán örökítheti meg õket. Egyszerre akár 15 emberi arc felismerése is lehetséges. Az arcérzékelés akkor is mûködik, ha a képen megjelenõ arcok elmozdulnak, így a kioldó gomb lenyomásakor minimálisra csökkenthetõ az AF-hez szükséges idõ.

dmc-l10 - a hátlapi kezelõszervekDMC-L10 – a hátlapi kezelõszervekA fényképezés szituációjának és a fotótéma pozíciójának megfelelõen a felhasználó hat autofókusz mód közül választhat: Arcérzékelés, 9-pontos, Multi, 3-pontos, 1-pontos és szpot fókuszálás. Az 1-pontos AF és a szpot AF-mód esetében 11 különbözõ pont közül lehet kiválasztani az autofókusz területét. Az új Multi mód segítségével különbözõ elrendezésû, elõre beállított minták is választhatók.

Manuális fókusz esetén az LCD-n kinagyíthatjuk a kép egyes részleteit. A kinagyított terület szabadon mozgatható az egyszerûbb komponálás érdekében, ami különösen állvány használata esetén hasznos.

*A Kontraszt AF LEICA D VARIO-ELMAR 14-50mm/F3.8-5.6/MEGA O.I.S. és LEICA D VARIO-ELMAR 14-150mm/ F3.5-5.6 ASPH./ MEGA O.I.S. objektívek használata esetén lehetséges – 2007. augusztus 30-i adat

3. Új 10,1 megapixeles Live MOS szenzor és Venus Engine III

A DMC-L10-nél alkalmazott Live MOS szenzor olyan kiemelkedõ szürkeskálát és széles dinamikatartományt biztosít, amelyet csak egy CCD képérzékelõ nyújthat, miközben a CMOS érzékelõkre jellemzõ alacsony energiafelhasználást tesz lehetõvé. A 2,2?m pixeles technológia alkalmazásával a Panasonic az iparágban elsõként tudta sikeresen megoldani a miniatûr áramkör tömeggyártását, amely ugyanakkora fényérzékelési területet lát el, mint a 7,5 megapixeles érzékelõje. Ezzel egy idõben a fényérzékelés hatékonyságát is megemeltük, hogy a csökkentett pixelterület ellenére az érzékenység a 7,5 megapixeles szinten maradjon. Ezen kívül a szilikonrétegbe mélyen beágyazott fotodiódák olyan struktúrát alkotnak, amely kiküszöböli az áramkör felületén képzõdõ zajt. Az eredmény: a magasabb ISO-értékkel történõ fotózásnál gyakran jelentkezõ white-spot (fehér pont) pixelhibák és a durva textúra hatása minimálisra csökkenthetõ. Az újonnan kifejlesztett zajcsökkentõ áramkörnek hála a képek gyönyörûek és kristálytiszták lesznek.

dmc-l10 - hátlap áttekintõ képDMC-L10 – hátlap áttekintõ képA Venus Engine III egy képfeldolgozó LSI, amelyet a Panasonic a Leica D objektív és a Live MOS szenzor teljesítményének maximalizálása céljából fejlesztett ki. Ez a továbbfejlesztett LSI nem csak azt teszi lehetõvé, hogy kiemelkedõ felbontású, elsõrangú színhatású és részletgazdag szürkeskálájú képeket alkothassunk, de képes megkülönböztetni a kromatikus zajt a fényességi zavaroktól, majd külön csökkenti a kromatikus zajt, amely a képminõség problémáinak egyik fõ forrása. Ezáltal a DMC-L10 biztosítja azt a magas színvonalú képrenderelést, amit joggal várhatunk el egy minõségi tükörreflexes fényképezõgéptõl.

4. Porvédõ rendszer

A cserélhetõ objektívvel felszerelt digitális tükörreflexes fényképezõgépek esetében az egyik legkritikusabb probléma, hogy az objektív cseréjekor por kerülhet a fényképezõgép belsejébe. Ez a por azután hozzátapadhat a képérzékelõ szenzor felületéhez, és az elkészült képeken apró pöttyöket eredményezhet. A Panasonic a kérdést úgy oldotta meg, hogy a DMC-L10-est felszerelte a nagyteljesítményû Szuperszonikus hanghullámos porszûrõ rendszerrel, amely nagy frekvenciájú rezgésekkel távolítja el a szenzorra tapadt porszemcséket. Ez leegyszerûsíti a fényképezõgép karbantartását, és nem kell többé aggódnia, hogy az objektívek kültéri cseréjekor por kerülhet a készülékbe, vagy attól tartania, hogy a tükör és a zárszerkezet mozgása révén kialakuló porképzõdés tönkreteszi képeit. A felhasználó maradéktalanul a fotózás élvezetére koncentrálhat.

5. A nagyobb felhasználhatóság érdekében a kompakt fényképezõgépek technológiai fejlesztéseit is felhasználtuk

A Panasonic vezetõ objektív-technológiája segítségével megalkotta a Mega O.I.S. (Optikai Képstabilizátor) rendszert, amely megakadályozza a kézremegés okozta életlenséget, és ma már minden Lumix kompakt fényképezõgép felszereltségéhez tartozik. Ezt a nagy precizitású objektívrendszert most beépítettük a LEICA D VARIO-ELMAR 14-50mm/F3.8-5.6/MEGA O.I.S. objektívbe is. A Mega O.I.S. révén minden korábbinál egyszerûbben készíthet tiszta, éles, gyönyörû képeket, amikor portrékat, megvilágított éjszakai felvételeket vagy akár a vonat ablakából megpillantott tájat fotózza. A másik gyakori problémát a fotóalany bemozdulásából eredõ életlenség okozza. A DMC-L10 azonban a korábbiakban már ismertetett Intelligens ISO-vezérlés segítségével észleli, hogy a fotótéma mozog vagy mozdulatlan, és automatikusan elvégzi a szükséges beavatkozásokat. A kompakt fényképezõgépek fejlesztésébõl sok más hasznos és kényelmet biztosító funkció került át a tükörreflexes modellbe, úgymint az AF és a képstabilizáló rendszer. A Panasonic azért vállalkozott erre a lépésre, mert biztos benne benne, hogy ezáltal kiteljesítheti a digitális tükörreflexes fotózás világát.

A jobb használhatóság érdekében tett erõfeszítéseink részét képezi az összesen kilenc jelenetmód, így minden felhasználó könnyedén készíthet nagyszerû képeket, miközben a haladó fotós finom beállításokat is végezhet, hiszen a Haladó Jelenet Mód (Advanced Scene Mode) és a gyakran alkalmazott Portré, Sport, Tájkép és Éjszakai Portré módok az üzemmód választó tárcsával közvetlenül is vezérelhetõk. Így a szituációnak leginkább megfelelõ kompenzációval a lehetõ legjobb eredmény biztosítható. Ugyanakkor minden további beállítás nélkül választhatja az eredeti módot is, vagy kiválaszthatja a Kreatív módot, ami a blendenyílás és a zársebesség manuális beállítását is lehetõvé teszi.

A design tekintetében az új modell megtartotta a profi tükörreflexes megjelenést, ugyanakkor a DMC-L10 külsõ tervezése néhány eredeti megoldást is tartalmaz – például az ergonomikus markolat gondoskodik a biztos és kényelmes fogásról minden fotózási pozícióban. A mutatóujjnál és hüvelykujjnál elhelyezett két tárcsa segítségével közvetlenül és egyszerûen állítható a zársebesség és a blendenyílás.

6. További  funkciók

-Optikai keresõ nagyítást (1,2x) tartalmaz

-ISO értékhatár beállítás

-RAW fájl rögzítése és feldolgozása a mellékelt SILKYPIX Developer Studio szoftverrel.

* A Leica a Leica Microsystems IR GmbH bejegyzett védjegye.

*A design és a mûszaki paraméterek elõzetes bejelentés nélkül módosíthatók.

*Néhány tartozék bizonyos országokban nem kapható.

Új Leica standard zoomobjektív digitális tükörreflexes fényképezõgépekhez

LEICA D VARIO-ELMAR 14-50mm/F3.8-5.6 MEGA O.I.S.

A Panasonic örömmel jelenti be az új cserélhetõ objektív, a LECIA D VARIO-ELMAR 14-50mm/F3.8-5.6 MEGA O.I.S. bevezetését, amelyet kifejezetten a digitális tükörreflexes fényképezõgépei számára fejlesztett ki. Az új objektív nagy átmérõjû, standard zoomos objektív, 14 mm és 50 mm közötti gyújtótávolsággal (35 mm-es megfelelõje: 28-100 mm), és kompatibilis a négyharmados rendszerrel.

A kategóriában a korábban bevezetett LEICA D VARIO-ELMARIT 14-50mm/F2.8-3.5 ASPH. MEGA O.I.S. objektív alatt elhelyezkedõ új objektív kompaktabb és könnyebb kivitelben készül, miközben megjelenése éppolyan vonzó, és megfelel a Leica szigorú minõséggel és teljesítménnyel szemben támasztott elõírásainak. Minden pozícióban, és különösen a teleobjektív állásban magas felbontást és kiemelkedõ kontrasztot biztosít, továbbá gyönyörû portréfelvételek készítését teszi lehetõvé a fókusztartományon kívül esõ részletek vonzó összemosásával, amit a hét diafragmából álló blendenyílás tesz lehetõvé.

Az új LEICA D VARIO-ELMAR objektív 11 csoportban elrendezett 15 lencsetagból áll, amely minimálisra csökkenti a torzítást és a vignettálást (a sarkokban jelentkezõ elsötétedést) nagylátószögû állásban. Két ED (extra alacsony fényszórású) lencse a lehetõ legalacsonyabbra csökkenti a kromatikus aberrációt (színelfolyást, színcsordulást). Az objektív tartalmazza a Panasonic továbbfejlesztett MEGA O.I.S. – optikai képstabilizáló – rendszerét is, amelyet az integrált Venus képfeldolgozó LSI vezérel, kiemelkedõ védelmet nyújtva a kézremegésbõl adódó életlenséggel szemben. A képérzékelõtõl minimálisan 29 mm-es fókusztávolság és a 0,42x maximális fotográfiai nagyítás (35mm-es rendszer szerint) révén az új objektív lehetõvé teszi a fotós számára, hogy akár állvány használata nélkül is kiemelkedõ minõségû makró fényképeket készítsen.

A mai napon bejelentett új LUMIX DMC-L10 digitális tükörreflexes fényképezõgéppel egy szettben kínált LEICA D VARIO-ELMAR 14-50mm/F3.8-5.6 MEGA O.I.S. támogatja a Kontraszt AF-rendszert is, amely új funkcióként került a fényképezõgépbe.

Az új objektívet külön is meg lehet vásárolni. 2007. novembere körül jelenik meg a piacon.

1. Mega O.I.S. – A Panasonic továbbfejlesztett technológiája a kézremegés okozta elmosódással szemben

Kiemelkedõ stabilizáló teljesítményével a Panasonic Mega O.I.S. rendszere lehetõvé teszi, hogy hosszabb záridõket is biztonságosan alkalmazhasson. Annak érdekében, hogy a kézremegést megfelelõen érzékelni és korrigálni lehessen, a Panasonic Venus Engine LSI érzékelõjét az objektívbe építették be. Ez a továbbfejlesztett képstabilizátor lehetõvé teszi, hogy állvány használata nélkül is tiszta, éles fotókat készítsen teleobjektíves felvételek és rossz megvilágítás esetén is.

2. Két aszférikus lencse és két ED-lencse gondoskodik a kiemelkedõ optikai teljesítményrõl

Az új LEICA D VARIO-ELMAR 14-50 mm-es objektívben két aszférikus lencse és két ED (extra alacsony fényszórású) lencse is található, amelyek gondoskodnak a kiemelkedõ optikai teljesítményrõl. A teljes 28-100 mm-ig terjedõ zoomtartományban nagy felbontású, magas kontrasztarányú felvételeket biztosít, amelyek a kép minden pontján tiszták és élesek. Az ED-lencsék lecsökkentik a kromatikus aberrációt, így hozzásegítik, hogy pontos, élethû tele felvételeket készítsen minimális színelfolyással.

3. 29 mm-es minimális fókusztávolság a teljes zoomtartományban

Mivel az új objektív minimális fókusztávolsága még a teljes zoom esetén is csupán 29 mm, (a képérzékelõtõl mérve értendõ) így 0,42-szeres (35 mm-es megf.) maximális fotográfiai nagyítást tesz lehetõvé. A Mega O.I.S. kézremegés korrekcióval ötvözve lehetõvé teszi, hogy kiemelkedõ makró felvételeket készítsen állvány használata nélkül is.

4. Kör alakú rekesznyílás

A rekesz hét diafragmája alkotja azt a kör alakú nyílást, amelynek révén nagyobb rekesznyílásnál a fókusztartományon kívül esõ képrészletek látványos módon összemosódnak.

5. Kontraszt AF-rendszer támogatása

Az új DMC-L10 fényképezõgépre szerelve az objektív támogatja a fényképezõgépbe újonnan beszerelt Kontraszt AF-rendszert, így a felhasználó olyan új funkciókat vehet igénybe, mint például az arcfelismerés.

6. Többszörös lencsebevonat csökkenti minimálisra a szellemképképzõdést

   és a becsillanás kialakulását

Az új lencserendszer többszörös bevonattal ellátott lencsetagokat tartalmaz, amelyek minimálisra csökkentik a szellemkép és a becsillanás elõfordulását, így hozzájárulnak ahhoz a magas szintû optikai teljesítményhez, amely megfelel a Leica szigorú követelményeinek.

Mûszaki adatok

?

LEICA D VARIO-ELMAR 14-50mm/F3.8-5.6 ASPH.

Objektív felépítése

11 csoportban 15 lencsetag (2 aszférikus lencse, 2 ED lencse)

Csatlakoztatási szabvány

Négyharmados szabvány

Optikai Képstabilizátor

VAN (DMC-L1, DMC-L10)

Gyújtótávolság

f = 14 mm – 50 mm (35 mm-es ekv.: 28-100 mm)

Rekesz típusa

7 diafragma / Kör alakú rekesznyílás

Fényerõ

F3.8 (nagylátószög) – F5.6 (tele)

Legkisebb blende

F22

Legkisebb élességállítási távolság

0,29 m minden gyújtótávolság mellett

Maximális nagyítás

Kb. 0,42x (35 mm-es filmes kamera ekvivalens ért.)

Látószög (átlós)

75°?nagylátószög??24°?tele?

Szûrõátmérõ

67 mm

Max. átmérõ

?75 mm

Teljes hossz

93,3mm

Tömeg

434 g

Alapfelszerelés

Objektívvédõ sapka, napellenzõ, objektívvédõ hátsó sapka, objektívtartó tok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.