2009. Július 1-én ünnepélyes keretek között Gödöllő város polgármestere, dr. Gémesi György és dr. Révész T. Mihály a Gödöllői Királyi Kastély igazgatója aláírta a Kastély felújítási munkálatainak szándéknyilatkozatát.

 

2009. Július 1-én ünnepélyes keretek között Gödöllő város polgármestere, dr. Gémesi György és dr. Révész T. Mihály a Gödöllői Királyi Kastély igazgatója aláírta a Kastély felújítási munkálatainak szándéknyilatkozatát.

Az eseményen jelen volt Páljános András, a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. vezérigazgatója, a Gödöllői Királyi Kastély komplex újjáépítésére irányuló közbeszerzési eljárás nyertesének képviseletében, Szarka Attila, FŐKERT Parkfenntartó-Kertészeti és Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója, a kertépítészeti revitalizációs közbeszerzési eljárás nyertesének képviseletében, Deákné Fogarasi Valéria országgyűlési képviselő valamint a sajtó képviselői.

 

Deákné Fogarasi ValériaDeákné Fogarasi Valéria Dr. Gémesi GyörgyDr. Gémesi György
Dr. Révész T. MihályDr. Révész T. Mihály Szarka Attila és Páljános AndrásSzarka Attila és Páljános András

Az aláírást követően szimbolikus kapavágással megkezdődött a felújítási program. A földmunkákkal, a Horthy-bunker szivattyúzásával, s a kivitelezők felvonulásával elindultak a Gödöllői Királyi Kastély felújítási munkálatai, hogy kilenc hónap múlva a nagyközönség is birtokba vehesse a rekonstruált területeket.

A fejlesztés következő üteme, speciális célcsoportok turisztikai igényeit kiszolgáló helyiségek felújítása, az épületegyüttes Lovardájának és Barokk istállójának helyreállítása, és a kiállító terek (állandó és időszaki) fejlesztése, a kiszolgáló infrastruktúra és a kert fejlesztésével, hogy kulturális rendezvényközpontként európai uniós elnökségi helyszín céljaira is alkalmas legyen a történelmi tér.

A Gödöllői Királyi Kastély a közép-magyarországi régió fővároson kívüli területeinek egyik leglátogatottabb, a "Sissi út" révén nemzetközileg is ismert, népszerű turisztikai attrakciója, amely felújításának "betonban és aranyban mérve" minden eddiginél jelentősebb, nagyobb volumenű, látványosabb, szám szerint a negyedik szakaszához érkezett.

 

Megnövekszik a kiállítótér és új funkciójú létesítmények is helyet kapnak az ódon falak között. Az 1 milliárd 660 millió forintba kerülő, 2009. július 1-jén indult projekt során közel 2000 m^2 területen megújul a kastélyépület, megnövekszik a kiállítótér, így magasabb színvonalú kiállítások, nagyrendezvények megtartására is alkalmassá válik. Átépítik az egykoron a királyi gyermekek lakosztályaként működő Gizella-szárnyat, amely kiállítóteremként kap új funkciót.

 

 A Rudolf-szárnyban múzeumi tér kap helyet, amely időszaki kiállítások helyszíneként, valamint interaktív bemutatóhelyként működik majd. Befejeződik a Sörpince rekonstrukciója is. A Kastélypark 52.000 m^2-en nyeri vissza régi pompáját, megszépül a Bástya alatti tér és megújul az Erzsébet terasz ahol elegáns kávézó létesül.

  A Horthy Bunker a most helyreállítandó szárny alatt helyezkedik el. Jelenleg vizbetörés van benne, azt szivattyúzzak ki, hogy helyreállíthassák. Magyarország egytelen szerkezetileg épen maradt második világháborús vezetési pontja.(Soproni Szálasi bunkert ugyanis érzelmi okok miatt részben elpusztították, illetve most is hagyják pusztulni…) Igazából soha nem használták, kicsi mintegy 85 négyzetméter területű. A bevezető járat igen keskeny megtört a robbanások ellen. A bejárat a kastály egyik szobájából nyílt eredetileg valószínűleg tapéta ajtó fedte.

A rekonstrukció talán legköltségesebb szakasza a több száz négyzetméternyi falfelületet elfoglaló freskók szakszerű helyreállítása, mert jelentős mennyiségű aranyat használnak fel a munkálatoknál.

 

A Gödöllői Királyi Kastély a felújítás után bízik az éves 320.000 látogatóban. A régmúlt látványosságai mellett korszerű megoldások és tartalmak (online jegyrendelés, audio-guide, 3D-s vetítőterem) is megvalósulnak.

 A látogatható területeket teljes mértékben akadálymentesítik. A fejlesztést követően családbarát szolgáltatásokkal is kiegészül a látogatóhely kínálata. Rendszeresek lesznek a múzeumi pedagógiai foglalkozások és a fogyatékkal élők számára is teljes körűen elérhetővé válnak a látványosságok.

Kép és szöveg: Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük