2024.március.03. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Újra nyitva a Magyar Nemzeti Múzeum három kiállítóhelye

4 perc olvasás

ujra 1

Ismét nyitva áll 2020. május 15-től a látogatók előtt a Magyar Nemzeti Múzeum Vértesszőlősi Kiállítóhelye, a nemesvámosi Villa Romana Baláca Kiállítóhely, valamint Balassagyarmaton a Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeumának szabadtéri gyűjteménye, a Palóc Ház. A szabadtéri kiállítások a járványügyi szabályok betartása mellett tekinthetők meg.

ujra 2

A Magyar Nemzeti Múzeum országos hálózatához három olyan intézmény is tartozik, amelyik Pest megyén kívül található, és szabadtéri kiállítása is van. Ennek köszönhetően a családos és egyéni látogatók május 15-től három helyszínen, három témakörben is találhatnak olyan programot, amely feledteti az elmúlt hónapok bezártságának megpróbáltatásait. A Magyar Nemzeti Múzeum Vértesszőlősi Kiállítóhelye különleges régészeti, embertani és őslénytani maradványokat mutat be, mivel itt, a vértesszőlősi mésztufabányában tárták fel Magyarország legidősebb, mintegy 400 ezer éves régészeti lelőhelyét. A két feltárt és bemutatott lelőhely – az előkerült milliónyi kőeszközzel, tűzhelyekkel, a vadászott állatok csontjaival és az emberi tejfogakkal, valamint egy tarkócsonttal – egyedülálló képet nyújt a korai, úgynevezett heidelbergi típusú ember életéről. A most újból megnyíló kiállítóhely elsősorban egyéni látogatókra számít, akik a megszokott jegyárak fizetésével léphetnek be a területre. A járványhelyzet miatt csoportokat – ha nem egy háztartásban élnek – csak legfeljebb 10 személyes egységekben fogadnak.

ujra 3

A Magyar Nemzeti Múzeum Villa Romana Baláca Kiállítóhelye hasonlóan izgalmas felfedezni valót kínál Nemesvámoson, Veszprém és Balatonfüred közelében. Az első falmaradványokat és falfestménytöredékeket 1904-ben találták meg szántást végző cselédek a veszprémi káptalan Vámos község határában levő balácapusztai földjén. Hamarosan világossá vált, hogy egy római kori villagazdaság nyomaira bukkantak. A balácai a legnagyobb ismert pannóniai villagazdaság. Központi épületének híres, 62 m2 alapterületű mozaikpadlóját 1925-ben a Nemzeti Múzeum segítségével tárták fel és ma is a múzeum római kori Lapidáriumának központi műtárgya. (VR-szemüveggel bejárható túra ITT). A másik három mozaikpadló 1984-ben, a romkert ünnepélyes megnyitásának évében került vissza eredeti helyére. Május 15-től – egyéni és családos vendégek számára – a Park, a Romkert, a Kőtár és a Fogadóépület is látogatható. A mozaikokat és falfestményeket bemutató központi villa lakóépület viszont 2020-ban egész évben zárva marad a tetőzeten zajló munkálatok miatt. A többi épület éppen ezért a felújítás ideje alatt csökkentett jegyárak mellett tekinthető meg. A járványhelyzet miatt csoportokat – itt is, mint Vértesszőlősön – csak szakaszosan fogadnak. A Kiállítóhelyen egyidejűleg legfeljebb 100 ember tartózkodhat.

ujra 4

Nógrád megyében, Balassagyarmaton, a Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeumának szabadtéri gyűjteménye, a Palóc Ház ugyancsak május 15-től várja – a járványügyi szabályok betartása mellett – az érdeklődőket. A Palóc Múzeum szomszédságában létesült Magyarország első áttelepített épületekből álló szabadtéri múzeuma. A fából készült lakóházat, istállót, pajtát 1932 – 1934 között szállították ide Karancskesziből és Bocsárlapujtőről. Az épületegyüttes jellegzetes palóc porta képét mutatja a 18 – 19. század fordulójáról. A berendezés egy több generációs nagycsalád életterét idézi. A parasztporta mellett épült fel utóbb a 19. század végi, Szanda községbeli kiskápolna („káponka”) másolata, benne öltöztethető Mária-szobor áll. Itt látható a jellegzetes Karancs vidéki, út menti faragott feszület rekonstrukciója is, amely 19 – 20. századi előképek alapján készült. A Skanzen a megszokott jegyárak megváltásával látogatható: a teljes árú: 500 Ft, kedvezményes: 250 Ft, családi jegy: 1100 Ft. A járványhelyzet miatt csoportokat – az egy háztartásban élők kivételével – itt is csak több turnusban tudnak fogadni. A kiállítóhelyen egyidejűleg legfeljebb tízen tartózkodhatnak.

A Magyar Nemzeti Múzeum mindhárom helyszínen kialakította a látogatók és a dolgozók egészségének védelmét szolgáló és a járványügyi szabályoknak megfelelő beléptetés és biztonságos múzeumlátogatás rendszerét. A járványügyi helyzet miatt turistabuszok fogadása egyik kiállítóhely parkolójában sem lehetséges. A Múzeum vezetői kérik, hogy a látogatók mindenütt figyeljék a kihelyezett feliratokat és ezeket betartva élvezzék a kiállításokat!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.