Decemberben Budapest volt az utolsó állomása a Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. „Uniós Vállalkozói Hitelek" elnevezésű kommunikációs kampánynak és országos rendezvénysorozatnak.  A rendezvénysorral a hazai vállalkozók lehető legszélesebb körét kívánták informálni azokról az uniós forrásból támogatott hitel-lehetőségekről, melyekkel működésüket eredményesebbé tehetik, vállalkozásukat sikerrel fejleszthetik.

 

Decemberben Budapest volt az utolsó állomása a Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. „Uniós Vállalkozói Hitelek" elnevezésű kommunikációs kampánynak és országos rendezvénysorozatnak.  A rendezvénysorral a hazai vállalkozók lehető legszélesebb körét kívánták informálni azokról az uniós forrásból támogatott hitel-lehetőségekről, melyekkel működésüket eredményesebbé tehetik, vállalkozásukat sikerrel fejleszthetik.

A budapesti záróeseményen Varga István gazdasági miniszter,  Dr. Palócz Éva  a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója és Benke Ákos a Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt.  vezérigazgatója számolt be a magyar gazdaság jelenlegi helyzetéről, kilátásairól, és a KKV szektor számára kínálkozó kitörési pontokról.

A lezajlott kommunikációs kampánynak három célcsoportja volt:

-a legfeljebb 9 főt foglalkoztató és legfeljebb 200 millió Ft  éves árbevétellel rendelkező  mikrovállalkozások,

-a 10 és 49 fő közötti létszámot foglalkoztató, legfeljebb 2,5 milliárd Ft  éves árbevétellel rendelkező  kisvállalkozások,

-az 50 és 249 fő közötti létszámot foglalkoztató és legfeljebb 12,5 milliárd Ft  éves árbevétellel rendelkező  középvállalkozások.

A 19-állomásos rendezvénysorozathoz csatlakoztak a magyar vállalkozásokat képviselő országos szakmai szervezetek (KISOSZ, IPOSZ, OKISZ, VOSZ, MKIK)   valamint a hiteleket folyósító legnagyobb pénzügyi intézetek (K&H,  MKB,  Régió Finansz Pénzügyi Zrt., OTP, Erste Bank).

Szó volt a gazdasági környezetről és a fejlesztési lehetőségekről, valamint az uniós forrásból támogatott kedvező kamatozású hitellehetőségekről.  A rendezvényen részt vevők előadást hallhattak a világ és Magyarország gazdasági helyzetének alakulásáról a válság kitörése óta,  a lezajlott változásokról és ezeknek a kisvállalkozói szektort érintő hatásáról ( a külföldi piacok beszűkülése, hazai vállalatok és telephelyek felszámolása, munkanélküliség, hazai fogyasztás visszaesése, stb.).  Keresték a választ arra is, hogyan változott a bankok hitelezési politikája a kialakult helyzetben, milyen változást jelent a banki etikai kódex, vagy, hogy mi történt a hazai makrogazdaságban a kormányzat eddigi intézkedéseinek hatására, vagy milyen reális alternatívák kínálkoznak az elkövetkező időszakban.

A kínált lehetőségek summázata:

Kedvező kamatozás

A  2007-2015-ös költségvetési periódusban EU forrásokból összesen  200 milliárd Ft  visszatérítendő összeg áll a hazai vállalkozók rendelkezésére.  A hitelfelvétel segítséget jelenthet a válság hatásainak leküzdésében és a szóbanforgó vállalkozás további fejlesztésében.

A finanszírozási lehetőségekről a programra szerződött pénzügyi közvetítők (országos hálózattal rendelkező hitelintézetek, ill. mikrofinanszírozó szervezetek) fiókjaiban kapható tájékoztatás.  A közvetítők végzik a hitelkérelmek befogadását, elbírálását, a szerződéskötést, a folyósítást, ill. a hitelszámlák kezelését.

Az  Új Magyarország Mikrohitel

Mikrovállalkozások bővítésére, ill. beruházások, tárgyieszköz beszerzések vagy forgóeszköz finanszírozás céljából  10 millió Ft-ig  az elérhető legkedvezőbb kamat:  5,9%.

A hitelcél:   tárgyi eszköz-beszerzések és egyéb beruházások, bővítések, ill. a kapcsolódó forgóeszköz finanszírozás, (a fejlesztés helye Magyarország),

-A hitelösszeg:  

 a./  Forgóeszköz-hitel esetén maximum  6 millió Ft,

 b./  Beruházási hitel esetén  maximum  10 millió Ft.

-Saját-erő elvárás:   legalább a tervezett fejlesztés 20%-a,

-Futamidő:

 a./  Forgóeszköz hitel esetén maximum  36 hónap,

 b./  Beruházási hitel esetén  maximum 120 hónap,

Türelmi idő:

 a./  Forgóeszköz-hitel esetén maximum 2 hónap,

 b./  Beruházási hitel esetén maximum  24 hónap.

-A hitel pénzneme:   forint.

-A tevékenység-bővítés helye:   Magyarország.

Amennyiben az igénylő a hitelhez szükséges fedezetet csak részben tudja felmutatni,  igénybe veheti a  Hitelgarancia programot.

Az  Új Magyarország Kis- és Középvállalkozói Hitel

Mikro-, kis- és középvállalkozások bővítésére, ill. beruházások, tárgyieszköz beszerzések vagy forgóeszköz finanszírozás céljából  10-től 100 millió Ft-ig.  

-A hitelcél:    tárgyieszköz beszerzések és egyéb beruházások, bővítések, ill. közvetlenül kapcsolódó tartós forgóeszköz finanszírozás.

A hitelösszeg:  

 a./  minimum  10 millió Ft.,

 b./  maximum  100 millió Ft.

-Saját-erő elvárás:   minimum a tervezett beruházás és a fejlesztés 15%-a.

-Futamidő:    maximum 2 év.

-Türelmi idő:    maximum 2 év

-A hitel pénzneme:    forint

-A fejlesztés helye:   a Közép-Magyarországi régión kívül.

Amennyiben az igénylő a hitelhez szükséges fedezetet csak részben tudja felmutatni,  igénybe veheti a Hitelgarancia programot.

Az  Új Magyarország Forgóeszköz Hitel

Mikro-, kis- és középvállalkozás forgóeszköz-finanszírozása céljából  1-től 200 millió Ft-ig.

-A hitelcél:

 A termelő, vagy szolgáltató, ill. kereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozások részére, a tevékenység bővítéséhez szükséges átmeneti forráshiány finanszírozása forgóeszköz hitellel.

-A hitelösszeg:   

 a./  minimum  1 millió Ft

 b./  maximum  200 millió Ft

-Saját-erő elvárás:   nem szükséges saját erő

A futamidő:    minimum  366 nap,  maximum  2 év

A hitel pénzneme:    forint

A tevékenység-bővítés helye:    Magyarország

Amennyiben az igénylő a hitelhez szükséges fedezetet csak részben tudja felmutatni,  igénybe veheti a  Hitelgarancia programot.

Az  Új Magyarország Kishitel

Mikro- és kisvállalkozásoknak kínál finanszírozási lehetőséget  50 millió Ft-ig.

-A hitelcél:

 Beruházások, beruházáshoz kapcsolódó forgóeszköz igény, tevékenységbővítéssel kapcsolatos forgóeszköz-beszerzések, ill. szolgáltatás vásárlás finanszírozása.

A hitelösszeg:    maximum  50 millió Ft.

Saját-erő elvárás:   beruházási hitel esetében minimum a tervezett fejlesztés  20%-a.

-A futamidő:

 a./  Forgóeszköz-hitel esetében  maximum 36 hónap

 b./  Beruházási hitel esetében  maximum 120 hónap

A türelmi idő:    beruházási hitelnél maximum  2 év,   forgóeszköz hitel esetén pedig maximum  2 hónap.

A hitel pénzneme:   forint.

A tevékenységbővítés helye:   Magyarország.

Amennyiben az igénylő a hitelhez szükséges fedezetet csak részben tudja felmutatni,  igénybe veheti a  Hitelgarancia programot.

http://www.uvhitelek.hu/

T:  36-40 638-638   (helyi tarifával hívható kék-szám)

A témakörhöz kapcsolódó nemzetközi kezdeményezés a  Közép-Pannon Zrt. és a KDRIÜ legújabb projektje a  PROMETHEUS (Providing users with Organized and Monitored Energy Services by Transparent and High Standard EUSmes).

A projekt célja:

-a kis-és közepes vállalkozások helyzetének erősítése az energia-szolgáltató piacon,

-minőségbiztosítási és garancia rendszerek kialakításával, bevezetésével a fogyasztók bizalmának megnyerése,

olyan kkv együttműködések, klaszterek létrehozásának támogatása,  amelyek elősegítik a hatékony energia felhasználást, a szolgáltatások színvonalának növelését és az alternatív (zöld) energia felhasználásának elterjedését.

A projekt célkitűzéseit 10 országból 11 partner valósítja meg, hároméves, 2009-2011-ig terjedő időszakban.

A  projekt koordinátora az olasz CRACA  regionális kereskedelmi kamara.  Az olasz partner mellett részt vesznek a projektben  szlovén, bolgár, román, osztrák, francia, spanyol,svéd és görög  energia-szolgáltató és regionális fejlesztési szervezetek, köztük a Közép-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. is.

A kitűzött célok eléréséhez közel 400 millió Ft áll rendelkezésre, ebből a Közép-Pannon mintegy 29 milliós költségvetéssel rendelkezik.

http://www.kprf.hu/portal/(153bge454brtag45bqv2eian)/DesktopDefault.aspx

http://www.prometheus-iee.eu/

http://www.kdriu.hu/main.php

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük