Ha szeretnénk a közelgő ünnepekre hangolódni, de Budapest és Bécs adventi piacai túl harsánnyá válnak, szívmelengető békés nyugalom és meghitt ünnepváró hangulat vár bennünket a Dél-Dunántúlon.

 

 

Ha szeretnénk a közelgő ünnepekre hangolódni, de Budapest és Bécs adventi piacai túl harsánnyá válnak, szívmelengető békés nyugalom és meghitt ünnepváró hangulat vár bennünket a Dél-Dunántúlon.

 

 

 

Pécsi Advent, december 20.-ig. A Szent István által alapított Pécsi Püspökség az idei évben is emlékezetes adventi programokat szervez, melyeknek tökéletes helyszínt nyújt a Székesegyház és a Dómkőtár. A Pécsi Advent rendezvénysorozat fellépői mindkét helyszínen szebbnél szebb műsorokkal örvendeztetik meg a város lakóit és vendégeit. A különféle művészeti ágak jeles képviselői a magyar és egyetemes kultúra szebbnél-szebb alkotásaival ajándékozzák meg az érdeklődőket. A Püspöki Palota előtt kerül felállításra a szalmából készült betlehem, kicsik és nagyok örömére. Karácsonyi dallamok csalogatnak és apró égősorral díszített fenyőfák mutatják az utat a templom felé. Vasárnaponként közös gyertyagyújtásra hív mindenkit a harsonaszó, majd adventi vers és köszöntő kíséretében felgyúlnak az adventi koszorú gyertyái.

 

Kaposvári Advent – Zene szárnyán az Új Évbe. A Kaposvári Advent idején a látogatók a karácsonyi pompába öltözött belváros, a szabadtéri eseményeknek helyet biztosító Pajtaszínház és Mikulásház, a hangulatos sétáló utcák látványán túl az igényesen összeállított programból válogathatnak.

A téli népszokások bemutatása, a karácsonyi hangversenyek, a játékos vetélkedők, a kézműves foglalkozások, a „Daloló Pajta" előadásai, a helyi kézművesekre építő Karácsonyi Vásár és a kisiskolások munkáiból „gazdálkodó" Peták Vásár programjai évek óta népszerűek. Az ide látogató vendégeknek itt létük idején érdemes meglátogatni a város és a városkörnyék kiránduló és kiállító helyeit is (Rippl-Rónai villa, Kaposszentjakabi Bencés Apátság Romkert, Szennai Falumúzeum, Patca, Bőszénfa – Szarvasfarm, stb. ). Az idei programokról bővebben a www.egyud.kaposvar.hu oldalon tájékozódhatunk.

 

Ünnepi hangulatra nemcsak úgy tehetünk szert, hogy belevetjük magunkat egy adventi piac forgatagába. Sokkal különlegesebb és emlékezetesebb módja lehet a lelki ráhangolódásnak egy szakrális kirándulás.

 

A Dél-Dunántúlt vallási sokszínűség jellemzi. Emberi léptékű történelmi kisvárosiban, szelíd dombok közt megbújó aprócska falvaiban az utazó ma is megtalálja a régió jellemző hagyományait, vallási kultúráját. Különlegességük, hogy évszázadok óta együtt él bennük a magyar mellett a horvát, a szerb, a Duna-menti sváb, a székely és a roma kultúra is. A pécsi UNESCO Világörökség a római kori kereszténységbe vezet minket, de itt őrzik a magyarországi legtöbb török kori emléket is.

 

Keresztény emlékek után kutatva a Pécsi Püspökség a legjobb kiindulópont.  A terület római kori központja, Pécs elődje, Sopianae város volt, melynek virágkora a 4. századra tehető. A legjelentősebb ókeresztény emlékek, amelyek a Világörökség részei, a Dóm téren és a Székesegyház közelében találhatóak. Az Ókeresztény Mauzóleum, Péter Pál és Korsós sírkamrák, a Cella Septichora Látogató Központ másfél évezreddel repít vissza minket az időben.

Pécstől félórányi autóútra, Siklóson található Máriagyűd, Magyarország egyik legjelentősebb és legkedveltebb zarándokhelye. A kéttornyú, barokk stílusú római katolikus kegytemplomot a XVIII. században építették ferences szerzetesek. A gyakori imameghallgatások és a XVII. századi Mária-jelenések miatt régóta zarándokhely. Máriagyűd a hazai szent helyeket összekötő Magyar Zarándokút végpontja.

 

Bármerre térünk Baranya megyében, árpádkori templomokba botlunk: Cserkúton koraközépkori (XIII.századi) egyhajós épületet találunk, Kővágószőlősőn, a Jakab-hegy tövében a Sarlós-Boldogasszony plébániatemplomát, melynek XII. századból származó, tekintélyt parancsoló tornya 35 méter magas. A Mecsek hegyvonulataival határolva Mánfa Baranya egyik legszebb fekvésű helye, rendkívül változatos táji adottságokkal rendelkezik. XII. századi temploma egyhajós; érdekessége, hogy a török hódoltság alatt is épen maradt.

 

Magyarország egyetlen működő szerb-ortodox kolostora a Tolnai megyei Grábóc faluban található. Múltja több mint 400 évre nyúlik vissza. 1585-ben a dalmát tengerpart egyik szerb kolostorából, Dragovicból öt szerzetes elindult, hogy a Dél-Dunántúlon kolostort alapítson és ellássa a paphiánnyal küzdő hívek lelki szolgálatát. A domboldalon álltak még az Árpád-kori bencés apátság romjai, melynek falain keresztény szentek képeit lehetett felismerni. A hely szelleme vonzotta ide a szerzeteseket, akik a patak mentén építették fából készült celláikat. A ma is működő kétszintes kolostorépület 1994 óta a szerb egyház használatában van.

 

 Németh Krisztina