2013. december 15-én Budapest és Kaposvár között új intercity járat indult „Rippl-Rónai IC" néven. A névadás nem véletlen, része annak a kulturális-turisztikai projektnek, melynek során Kaposvár számára mostantól Rippl-Rónai József több mint egy világhírű festő, ő a város igazi megtestesítője, Kaposvár „arca".

 

2013. december 15-én Budapest és Kaposvár között új intercity járat indult „Rippl-Rónai IC" néven. A névadás nem véletlen, része annak a kulturális-turisztikai projektnek, melynek során Kaposvár számára mostantól Rippl-Rónai József több mint egy világhírű festő, ő a város igazi megtestesítője, Kaposvár „arca".

 

Kaposvár város felvállalja Rippl-Rónai József életművének gondozását, tudományos feldolgozását, biztosítva ezzel, hogy a világszerte egyre elismertebb géniusz, hazánk „első európai festője" az őt megillető helyre kerüljön a nemzetközi képzőművészeti életben. A Magyar Államvasutak Zrt. ezen kezdeményezést segíti az új nemzetközi járat országhatáron belüli elnevezésével.

 

2013. december 15-én a téli menetrendváltással egy időben, a „Rippl-Rónai Hazatérése" című ünnepi műsor keretében hangzott el minden fontos információ a Keleti pályaudvar Lotz-csarnokában. Dávid Ilona a MÁV Zrt. Elnöke – Vezérigazgató köszöntötte a nyilvános eseményen a vendégeket. A köszöntő után ünnepi műsor keretében Nyári Oszkár színész, a Somogyi Zenekarral, táncosaival és az Inversedance – Fodor Zoltán Társulata, Papp Pala László – társulattal, valamint vetítéssel idézte meg Rippl-Rónai életét, munkásságát, miközben Kapócs Zsóka színésznő a festő Párizsát varázsolta elénk.

 

A Rippl-Rónai IC első útjához kötve jelentette be Szita Károly, Kaposvár polgármestere a Rippl-Rónai projekt következő nagy eseményét, a Rippl-Rónai Fesztivál elindítását.

 

Első Rippl-Rónai Fesztivál.

Miután az önkormányzat 2012-13-ban felújította a Rippl-Rónai Villát, létrehozta a Rippl-Rónai Látogatóközpontot, melyben elhelyezte az 1900-as években elpusztult eredeti Andrássy-ebédlő pontos és korhű mását, 2014-ben a festő születésének hetében megrendezik az első Rippl-Rónai Fesztivált, melynek keretében minden évben Rippl-Rónaihoz köthető képzőművészeti kiállításra és nemzetközi tudományos konferenciára kerül sor.

A tudatos brand-építés jegyében a Magyar Államvasutak – a kulturális projekt támogatójaként – a festőről nevezte el új, Budapest-Kaposvár vonatjáratát, melyet a Horvátország felé haladó nemzetközi hálózatba kapcsolt be.

 

Szita Károly ünnepi beszéde után 14.45 órakor elindult az első Rippl-Rónai IC Kaposvárra.

 

Szita Károly: „Rippl-Rónai lesz Kaposvár arca. A kulturális-turisztikai kezdeményezés fontos pillére a Rippl-Rónai Fesztivál."

Egyedülálló imázsépítésbe fogott Kaposvár azzal, hogy „arcának" a város világhírű szülöttét, a festőművész Rippl-Rónai Józsefet választotta. A kulturális-turisztikai kezdeményezés egyik fontos pillére az életmű megismertetése mellett a májusi Rippl-Rónai Fesztivál, valamint a december 15-től Budapest és Kaposvár között közlekedő Rippl-Rónai IC lesz. A hosszú távú tervekről és a tudatos építkezésről a város polgármestere, Szita Károly beszélt:

Úgy tűnik, Kaposvár eldöntötte, hogy minőségi kultúrateremtéssel és ápolással fog kitűnni a városok versenyében. Igaz lehet ez a megállapítás? Tudatos építkezés zajlik a városban ezen a téren?
Hiszünk benne, hogy a kultúrával meg lehet szólítani az embereket, és hogy az iránta való elköteleződéssel csak nyerhet a város és lakossága. Ennek szellemében határozott célunk, hogy olyant próbálunk teremteni, amire még nincs példa, ami eltér a megszokottól. Így volt ez néhány évvel ezelőtt is, amikor Kokas Katalin megkeresésére létrehoztuk kamarazenei fesztiválunkat, a Kaposfestet, mely Országos, sőt nemzetközi viszonylatban is unikumnak számít.

A világraszóló kamarazenei fesztivál mellé Rippl-Rónait, Kaposvár szülöttét választották a város „arcának". Vele kapcsolatban is több éves építkezésben és brandépítésben gondolkodnak, vagy ez csak egy rövid akció?
Én mindenképpen megfordítanám a sorrendet. Rippl-Rónai választotta Kaposvárt, amikor külföldről hazatérve itt, szülővárosában teremtett otthont, művészete ebben a közegben teljesedett ki. Ezek után a mi választásunk nem is lehetett kérdéses.
Hazánkban talán szokatlan kezdeményezés, hogy egy város ilyen markáns módon elkötelezi magát egyetlen személyiség mellett, mint ahogy azt Salzburg teszi Mozarttal. Számunkra
azonban természetes volt, hogy a zseniális művész Rippl-Rónai József legyen Kaposvár  „arca". Őt fantasztikus életműve a legnagyobbak közé emelte, de gyökereitől sosem szakadt el.
2011 a 150 éve született Rippl-Rónai éve volt Kaposvárott. Az ünnepi programok közül is kiemelkedett a Rippl-Rónai életmű kiállítás, mely a Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál képzőművészeti társeseménye volt. A tárlatot 13 ezren látogatták meg, a Város költségvetéséből nem kellett támogatást biztosítani a megszervezéséhez, és a sajtóvisszhang kiállításaink történetében példanélküli volt.
Bebizonyosodott, hogy Rippl-Rónai művészete napjainkban is megkérdőjelezhetetlen értéket jelent, melyre hosszú távon is alapozni lehet.

Az életmű és a hagyaték gondozása miatt újítottuk fel a Rippl-Rónai Villát, ezért hoztuk létre a Rippl-Rónai Látogatóközpontot. A Látogatóközpont ad otthont a művész által tervezett, az eredeti dokumentumok alapján újra elkészített Andrássy-ebédlőnek. Ez a munkája híven bemutatja művészetének sokoldalúságát, ipaművészi zsenialitását. Az eredeti alkotás sajnos a történelem viharában elpusztult.
A környező parkban olyan programokat szervezünk, melyek a város minden polgárát a szabadba csábítják.
Mindez nem kevés pénzbe került, de nagyon bízom benne, hogy mindaz, amit az életmű gondozásába fektettünk, meg fog térülni, és Rippl-Rónai neve a szélesebb közönség számára is egyet fog jelenteni Kaposvárral.

Képes lesz Kaposvárt kiemelni a többi város sorából és még vonzóbbá tenni a Rippl-Rónai név?
Hosszú távú terveink fontos építőköve, hogy a Rippl-Rónai születésnapja hetében megrendezett Festők Városa Hangulatfesztivál a Rippl-Rónai Fesztivál nevet kapja. Minden évben Rippl-Rónai művészeti hagyatékához méltó kiállításokkal, gazdag programmal és nemzetközi konferenciával szeretnénk emléket állítani a festőóriásnak, és életművét minél több emberrel megismertetni.
Az imázsépítés részeként a Magyar Államvasutak Zrt.-vel való együttműködés nyomán pedig Kaposvár új intercity vonattal lesz gazdagabb: a Rippl-Rónai IC Budapest-Kaposvár útvonalon Horvátország felé haladva kapcsolódik be a nemzetközi hálózatba.

A materiális kereteken túl mennyire rendelkeznek azzal a szakmai háttérrel, mely a Rippl-Rónai projektet ugyanolyan magas színvonalon képes végigvinni, mint például a kamarazenci fesztivált?
Rippl-Rónai-kultuszt kezdtünk el építeni – természetesen jó értelemben véve. Ebben a folyamatban kiváló művészettörténészek közülük is elsősorban Horváth János Milán kutatásaira alapozunk, akinél megkockáztatom, hogy senki nem tud többet Kaposvár és Európa híres festőművészéről.
Most érkezett el a megfelelő pillanat az építkezéshez, hiszen Rippl-Rónait idézve „Érniök kell a dolgoknak, hogy érthetőbbek legyenek. Vagy még helyesebben: a dolgok várnak, míg az emberek megértése hozzájuk fejlődik". Emellett csak annyit tudok mindenkinek ajánlani, hogy látogasson el Kaposvárra, nézze meg Rippl-Rónai képeit, olvassa el élete történetét, látogasson el egykori kaposvári otthonába, és beszélgessen egy jót Horváth János Milán művészettörténésszel, aki sok érdekes és eddig ismeretlen történettel szolgál majd.

 

Rippl-Rónai József és Kaposvár neve összeforrt.

Több szobor, emléktábla, sőt szökőkút is őrzi emlékét. A művész 1861-ben Kaposváron született, iskolái elvégzése után patikusként és házitanítóként is dolgozott, de igazán a festészet érdekelte. A müncheni és párizsi évek után tért vissza szülővárosába az 1900-as évek elején, és vett házat a Fő utcán, ahol enteriőr korszakának képeit festette. Miután 1908-ban megvásárolta a Róma villát, élénk társasági élet költözött a falak közé. Rendszeresen vendégül látta a kor nagy művészeit, az épület és parkja pedig az un. kukoricás stílusú festményei kulisszájául szolgált. A ,,Festők szinbádjaként" is emlegetett Rippl-Rónai 1927-ben hunyt el, sírja a Keleti temetőben található. Felesége, Lazarine még 20 évig élt a villa falai közt. Halála után az örökösök megőrizték a közel 80 festményt, a berendezési tárgyakat, így az 1978-ban megnyitott emlékmúzeumban eredeti környezetben láthatók a képzőművészeti értékek. 

 

http://www.smmi.hu/

 

Lantai József