2024.május.18. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

ÚTTÖRŐ TECHNOLÓGIÁT karol fel a Hiventures

4 perc olvasás
hiventures logo

Hiventures Logo

2022. november 14.

MEGOLDÁS A MEGÚJULÓ ENERGIÁK TÁROLÁSÁRA – ÚTTÖRŐ TECHNOLÓGIÁT karol fel a hiventures

A megújuló energiatermelést a hagyományos gázmotorok helyett akkumulátorokkal kiegyenlítő egyik első hazai zöldenergia szereplő finanszírozásáról döntött az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures. A jövőbemutató hálózati megoldást nem csupán diszruptivitása emeli ki a hasonló fejlesztések közül: a Pannon Green Power virtuális erőművére a teljes magyar villamosenergia-hálózat rendszerszintű egyensúlytalanságainak kisimításában is komoly szerep hárulhat.

A megújuló energiák térnyerésével egyre komolyabb fejtörést okoz ezeknek a forrásoknak az egyenetlen rendelkezésre állása, amit – a két legismertebb forma esetében – a huzamosabb szélcsendes, illetve borús időszakok jelentenek. Ez a fluktuáció a zöldenergia egyik, ha nem a legnagyobb hátulütője, amelynek kezelésére jelenleg földgázmotorokat használnak, amiket azokon a napokon állítanak üzembe, amikor a megújulókból remélt energia épp nem áll rendelkezésre.

A 2015-ben, főként naperőművek fejlesztésére, kivitelezésére és működtetésére alapított Pannon Green Power (PGP) Csoport négy éve fejleszti úttörő megoldását, amely Magyarországon elsőként teszi lehetővé, hogy az említett kiegyenlítés gázmotorok használata nélkül, akkumulátorokkal is elvégezhető legyen. „Pillanatnyilag ez a leginkább környezetbarát és innovatív módja az egyenetlen megújuló energiatermelés kiegyensúlyozásának. Amikor elkezdtük ennek a projektnek a fejlesztését, még nem sejtettük, hogy a zöldenergia térnyerése mostanra ennyire aktuálissá teszi majd az energiatárolás problémáját” – fogalmaz Zentkó László, a PGP alapító-vezérigazgatója. A szakember szerint a jövőbemutató hálózati megoldás iránti igény exponenciálisan nő majd a kevésbé tervezhető megújuló energiatermelés térnyerésével, ráadásul a költségek és a reakcióidő szempontjából már jelenleg is kedvezőbbnek számít, mint a kiegyenlítéshez leggyakrabban használt földgázmotorok.

A Hiventurestől érkező, összesen 1,7 milliárd forintos finanszírozás túlnyomó részét a virtuális erőmű 5MW/10MWh akkumulátorainak beszerzése, telepítése és hálózatra csatlakoztatása teszi ki. A Pannon Green Power négy Tesla Megapack akkumulátort telepít, amelyek a jelenleg elérhető legfejlettebb, szoftveresen optimalizált energiamenedzsmentű energiatároló technológiát jelentik. Ezt a szlovén NGEN energetske rešitve d.o.o. vezérlőegysége és monitoringrendszere egészíti ki. A két komponens olyan virtuális erőművet alkot, amely több energiahálózati szereplőt köt össze egy egységbe és optimalizálja a működésüket.

„A projekt megítélésében kulcsfontosságú volt, hogy a teljes magyarországi hálózat egyensúlyához hozzátesz, ami egy újabb innovatív mérföldkő a hazai energetikai szektor számára, amelyet reméljük, még sok hasonló fejlesztés követ majd” – szögezte le Katona Bence, a Hiventures vezérigazgatója, aki hangsúlyozta: tőkebefektetésükkel ismét olyan úttörő, innovatív és diszruptív technológiát támogatnak, amelyet banki hitelből nem lehetett volna finanszírozni. Pedig a projektnek nemzetgazdasági jelentősége is van, hiszen a virtuális erőmű – azon túl, hogy a csatlakozó szereplők működését optimalizálja – a MAVIR rendszerszintű egyensúlytalanságainak megoldásához is hozzájárul, ráadásul középtávon a kiegyenlítő energiát is olcsóbbá teszi.

További információ: Bíró Szilvia marketing- és kommunikációs igazgató, media@hiventures.hu

********************************************************************************************************************

A Hiventures-ről

Az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures, Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb és legaktívabb kockázati tőkealap-kezelőjeként, európai uniós és saját forrásból támogatja a teljes magyar vállalkozói ökoszisztémát, finanszírozást biztosítva az ötletfázistól egészen a nagyvállalati beruházásokig.

A magyar vállalkozások fejlődésének tőkefinanszírozó partnereként a Hiventures küldetése, hogy új lehetőségeket teremtsen a nagy növekedési potenciállal rendelkező innovatív startupoktól indulva, a hagyományos kis- és középvállalkozásokon át egészen a nagyvállalatok finanszírozásában egy fenntartható és versenyképes vállalkozói ökoszisztéma kialakítása érdekében Magyarországon és a régióban.

Bővebb információ a www.hiventures.hu weboldalon található.

A Pannon Green Power-ról

A leginkább naperőművek fejlesztésével, kivitelezésével és működtetésével foglalkozó csoportot három, az energetikában és az építőiparban nagy tapasztalattal rendelkező magyar magánszemély alapította 2015-ben. A cég több mint 20 MW engedélyes kiserőművi naperőmű kapacitással rendelkezik, ezen túl több mint 250 MW új, megújuló erőművi, illetve 75 MW tároló kapacitásfejlesztés zajlik náluk.

Bővebb információ a pannongreenpower.hu weboldalon található.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.