2024.július.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

V4: egyenlőséget Európában, egyenlőséget az élelmiszerpiacon

3 perc olvasás

index_50.jpgMezőgazdasági eredetű megújuló energiaforrások, közép-európai agrárkutatás, élelmiszerek kettős minősége – ezek voltak a visegrádi országok számára a legfontosabb témák Brüsszelben, a Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülésén.

 

A Tanács ülése jó bizonyítéka volt annak, hogy a visegrádi országok (V4) összehangolt fellépésével a mezőgazdaság egyre több területén érhetünk el kiemelkedő eredményeket – mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a Mezőgazdasági és Halászati Tanács november 6-i brüsszeli ülését követően, amelyen két, magyar kezdeményezésre elfogadott V4-nyilatkozat is napirenden volt.

A szeptember 21-én, Visegrádon rendezett V4 agrárminiszteri találkozón a megújuló energiaforrásokról, valamint a BIOEAST kezdeményezésről aláírt közös nyilatkozatokat V4-elnökként Magyarország mutatta be a tanácsülésen.

A megújuló energiaforrások használatának ösztönzéséről szóló dokumentumot a V4-ek, valamint Bulgária és Románia agrárminiszterei látták el kézjegyükkel. A megújuló energiaforrásokra vonatkozó jogszabálytervezet – amelyet az uniós tagállamok energiáért felelős miniszterei fogadnak majd el – korlátozná a takarmányalapú hagyományos bioüzemanyagok felhasználását 2020 után, ez pedig komoly hatást gyakorolhat a mezőgazdaságra és piaci zavarokat idézhet elő. A közös nyilatkozat felhívja a figyelmet arra, hogy az Európai Bizottság megújuló energiáról szóló javaslata lényegében megszűntetné az eddigi kukorica- és repcetermelők terményének piaci alapú, biztos felvásárlását. Ez csak Magyarország esetében több mint 2 millió tonna kukoricát érintene.

Magyarország és az egész közép-kelet-európai régió számára kiemelten fontos, hogy az itt versenyképesen megtermelt kukoricát és repcét a régióban dolgozzák fel. Ezáltal érdemben hozzá tudnánk járulni a klímaváltozás elleni küzdelemhez – emelte ki Czerván György.

A BIOEAST együttműködés továbbviteléről szóló megállapodást a visegrádi országok, valamint Bulgária, Horvátország, Románia és Szlovénia mezőgazdasági miniszterei írták alá. A megállapodással kapcsolatban a szaktárca államtitkára kiemelte: ez egy újabb fontos mérföldkő a közép-kelet-európai makro-régió életében. Közös cél, hogy országaink a korábbinál sokkal aktívabb szerepet töltsenek be az Európai Kutatási Térség biomassza-alapú gazdasággal kapcsolatos kutatási és innovációs tevékenységeinek megvalósításában – tette hozzá. A Földművelésügyi Minisztérium által tavaly indított BIOEAST kezdeményezés (Közép-Kelet-Európai Kezdeményezés a Tudásalapú Agrárgazdaságért, Akvakultúráért, Erdészetért a Biomassza gazdaságban) arra törekszik, hogy a régiót érintő specifikus kutatási tématerületeket és a kutatási lehetőségeket egyaránt bővítse.

Szlovák és cseh kezdeményezésre eszmecserét folytattak az agrárminiszterek a 2017. október 13-án Pozsonyban megrendezett Egyenlő minőségű termékek mindenkinek elnevezésű csúcstalálkozóról, amelyen a visegrádi országok miniszterelnökei mellett több uniós biztos és valamennyi tagállam képviselője is részt vett. Czerván György hangsúlyozta, hogy a kettős élelmiszerminőség kapcsán eddig megtett intézkedések a jó irányba mutatnak, azonban továbbra is az uniós szintű jogi szabályozást tartjuk a legcélravezetőbb megoldásnak. A magyar kormány álláspontja szerint egyértelmű jogi keretekre van szükség ahhoz, hogy a fogyasztókat megtévesztő, eltérő minőségű termékek ne kerülhessenek forgalomba, amelyhez a hatóságok számára is ki kell alakítani a megfelelő intézkedési lehetőségeket.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.