2024.június.20. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Különleges gyümölcsök

3 perc olvasás

guava2-1020x765.jpg

Gava

Őket is a rendszerváltásnak köszönhetjük. Az én nemzedékem úgy szocializálódott, hogy a narancs és a banán ritka kincs, karácsony előtt olykor megjelent a piacon hangulatjavító célzattal. Legalább két oka volt a déligyümölcs hiányának. Az egyik a forint, amely nem volt konvertibilis, vagyis szabadon átváltható más valutákra, teszem azt dollárra. A másik, hogy a külkereskedelem állami monopólium volt, kizárólag egy-két, erre jogosult állami vállalat importálhatta. Ha lett volna rá devizája. Akinek még ez sem elég indok, ajánlom Kornai János, a Harvard és a Corvinus egyetem professzorának „A hiány” c. korszakos művét. Hitelesebb mint egy mai történelemkönyv.

   Szóval a rendszerváltást követően bármelyik magyar cég importálhatott tetszése szerint, ha volt rá igény. A soha nem látott gyümölcsökre volt. Megjelentek a különleges déligyümölcsök. Látókörünk kitágult, megismertünk új szavakat.

   Ízlelgettük a kivit. Új-Zélandból és Kínából jött. Kissé savanyú, szőrös héját le kell hámozni. Finomabb, ha citromlével ízesítjük. A mangó viszont Indiából származott. A mangófa az indiaiak szent fája. Termése sárgásvörös csoda, finom, telepakolva A-vitaminnal. És a karambola, hát az valami csoda. Csillaggyümölcsnek neveztük el, fejfájásra és hasmenésre is jó. Azért mellékhatásai is vannak, nem részletezem. A mangosztin egy ázsiai fának a termése. Vastag héját éles késsel el kell távolítani és máris élvezhetjük ízletes, illatos húsát.

   Folyatom még furcsább nevű gyümölcsökkel. A loquat amelyet japán naspolyának is hívnak, Kínában és Japánban őshonos gyümölcs, frissen fogyasztva a legjobb, de lekvárt is készítenek belőle. A zapota íze a barna cukoréhoz hasonló. Peru őserdejében nagy ültetvényeken termesztik. Finom, de fekete magvaival vigyázzunk, enyhén mérgező. A kumquat olívabogyó nagyságú gyümölcs, ő is  Kínából jött. Héjával együtt együk, delikát gyümölcssaláta készítéséhez elengedhetetlen. A pomelo a grapefruithoz hasonló, csak sokkal keserűbb. Hogy miért termesztik és eszik mégis, rejtély. Lelkük rajta. Ikertestvére a tangelo, külsőre ugyanolyan, de csak kissé kesernyés, fanyar. Ínyenceknek való csemege.

   Lime. Számomra érthetetlenül savanyú citromnak is nevezik. Miért, a citrom nem elég savanyú? Koktélok fontos alapanyaga, reszelt héja javítja a jégkrémek, fagylaltok minőségét. Az ugli Kelet-Indiában őshonos, a mandarin és grapefruit hibridje. (Úgy, mint az öszvér, a szamár és a ló nászából.) Sok antioxidánst tartalmaz, fogyókúrás tabletták alapanyaga. A bramley a britek kedvenc kompótalmája, nyersen nem fogyasztják, de almás pitéjükhöz nélkülözhetetlen. Nemrég láttam a tévében Jamie Olivert, amint a pitét készítette. Az ogin apró sárgadinnye, arról az izraeli kibucról kapta nevét, ahol először termesztették. Édes, lédús, 36 fok melegben nélkülözhetetlen.

   A guava Haiti szigetén őshonos, aki arra jár kóstolja meg, sosem felejti el fanyar, különleges ízét. Lila granadilla. Egy brazíliai évelő lián termése. Passiógyümölcsnek is nevezik. Kiváló jégkrém készíthető belőle, de nyersen is finom. Costa Ricából származik, Közép-Amerikában gyógyszerként fogyasztják, állítólag csökkenti a fejfájást, az asztmát, a hasmenést és az álmatlanságot.

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.