2024.május.24. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Vagány design termékek fogyatékos emberek kezéből

4 perc olvasás

fotokekszollosi.jpgSegítő Vásárlás – Design Randi 4.0 címmel nyílt kiálltás, mely a megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató szociális műhelyek és formatervezők által készített design terméket mutatja be. Az idei program keretében 24 terméket lehet megtekinteni, melyet 18 tervező készített 11 műhely közreműködésével. A kiállítás április 3-ig – máig -tekinthető meg a KÉK (Kortárs Építészeti Központ) kiállítóterében.

 

A 2014 júniusában Salva Vita Alapítvány Design Randi címmel indított program célja, hogy a kortárs ízlésnek megfelelő, piacképes termékek készüljenek a fogyatékos embereket foglalkoztató műhelyekben. A Design Randi program nyílt pályázati felhívására olyan formatervezők, tárgyalkotók, textiltervezők és kreatív szakemberek jelentkezhetnek, akik már rendelkeznek diplomával és munkatapasztalattal, vagy olyan egyetemi hallgatók, akik valamelyik hazai felsőoktatási intézményben a témához szorosan kapcsolódó tanulmányokat folytatnak. Feladatuk, hogy magas minőségű, piacképes, a kortárs ízlésnek megfelelő, új termékeket tervezzenek megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató szociális műhelyek számára.

 

„A mi alapítványunk már 25 éve foglalkozik fogyatékossággal élők foglalkoztatásuk támogatásával igyekszünk segítséget nyújtani. 2013-ban kapcsolódtunk a Segítő Vásárlás programhoz, és célunk az volt, hogy piacképes és eladható termékeket készítsünk a Kincsesláda műhelyünkben. 2014-ben megvásároltuk a Kreatív Stúdió ajándékboltunkat. Felismertük, hogy az emberek minőségi termékeket keresnek, ezért mi is felhagytunk az eddigi szociális szemlélettel és egyre inkább társadalmi vállalkozássá alakulunk. Idén két tervezővel is együtt dolgoztunk, Hellenbach Gabriella díjazottal és Marozsán Fannival, aki a Design Randi terméktervezési pályázat befejezése után állandó munkatársunk lett.” – mesélte Dr. Sullerné Márta, a Fény Felé Alapítvány elnöke.

 

A kiállításon bemutatásra kerülő tárgyak a Segítő Vásárlás – Design Randi 4.0 című pályázatra érkező pályaművek, melyeket Koós Pál a MOME Design Intézet Intézetigazgatója, Kondor Edit DLA MOME Design Intézet, Erdélyi Szabolcs a Hybridart ügyvezető igazgatója bírálták. A szakmai értékelés szempontjai a következők voltak: formai minőség (forma és funkció egysége), újszerűség és eredetiség, versenyképesség. A zsűri döntése alapján a pályázati kiírásban meghirdetett pénzjutalmat 4 tervező között osztják meg egyenlő arányban. A zsűri által kiválasztott munkák alapján, a szociális műhelyekben elkészülnek a piaci bevezetésre szánt termékek, amelyeket egy kiállítás keretében a széles publikum is megtekintheti.

 

A kiállításon 24 új pályaművet lehet megnézni, a tervezőkkel és a partnercégekkel a Salva Vita Alapítvány szerződést köt és lehetőséget biztosít a Segítő Vásárlás webáruházában való forgalmazásában. A következő tervezők számára kiírt pályázati felhívás 2018. őszén jelenik meg.

 

Segítő Vásárlás – Design Randi 4.0 kiállítás ingyenesen megtekinthető 2018. március 28 – április 3-ig, hétfő-péntek 9-18 óráig.

 

Kiállító formatervezők:

Burány Vera (Darabka)

Farkas-Pap Éva (Misija Design)

Furó Bernadett (Stones kollekció)

Fű Borbála (Touch élelmiszertárolók)

Gresó Tamás (Forme Bag)

Hellenbach Gabriella (Tépőzáras építőjáték) – díjazott

Káposztás Judit (Árnyékvető mécsestartó) – díjazott

Katona Brigitta Edina (Color cube) – díjazott

Kiss Bernadett (Reuse)

Knittel Ilona (Díner étkező együttes, Paloma és Mokka szőnyegek)

Mándics Mariann (Kerámia vázacsalád, Kerek ékszerek)

Marozsán Fanni (Táncoló pulykák)

Mezei Enikő (Bub kollekció)

Papp Eszter (Mindennapi kenyerünk)

Román László (BA gyerekbútorcsalád)

Somogyi Éva (Esztergom és Szentendre szuvenír, Karácsonyi kollekció)

Surján Kornélia (Díszpárna, csíkos táska, papír ékszerek) – díjazott

Szilágyi Csilla (Sárkánytojás mécses sorozat)

 

Akiknek terveztek:

Búzavirág Alapítvány

Civil Nonprofit Kft.

Emberbarát Alapítvány

Fény Felé Alapítvány

FESZOFE Nonprofit Kft.

FÉBÉ Evangélikus Szeretetszolgálat

Figyelj Rám! Közhasznú Egyesület

Fogd A Kezem Alapítvány

Munka-Kör Alapítvány

Palota-15 Nonprofit Kft.

Összefogás az Egyenlő esélyekért Közhasznú Nonprofit Kft.

 

A programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. támogatta.

 

Segítő Vásárlás – Design Randi 4.0

Kortárs Építészeti Központ

Budapest, Bartók Béla út 10-12.

 

http://kek.org.hu

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.