Mint ismertes, most van Barcelonában a mobil világ nagy seregszemléje és kongresszusa. Itt most korszakalkotó bejelentést tett a Hamid Akhavan, a T-Mobile International vezérigazgatója.

 

 

Mint ismertes, most van Barcelonában a mobil világ nagy seregszemléje és kongresszusa. Itt most korszakalkotó bejelentést tett a Hamid Akhavan, a T-Mobile International vezérigazgatója.

 

 A keddi Barcelonában tartott sajtótájékoztatójánn a mobil világkonferencián (GSMA Mobile World Congress) elmondta: a társaság szeretné, hogy a mobil internet felhasználása továbbra is terjedjen,  egyre szélesebb körben használják az előfizetők az új "nyitott" internetes alkalmazásokat.

A bejelentés annak fényében érdekes, hogy az Európai Unió is berágott a hihetelenül magas – magyar pénzben akár 40 ezer forintos adatroaming percdíjak miatt, és kényszerintézkedésekre készül a nyáron ezek mérséklésére. A konferencián keddi napján  Viviane Reding, az Európai Bizottság távközlési biztosa sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a szolgáltatóknak július 1-ig ad haladékot az unió arra, hogy mérsékeljék az adatroaming tarifáikat. Ez gyakorlatilag ultimátum, amit ha nem követ a távközlési szolgáltató könnyen ráfázhat.

A biztos által a tájékoztatón közölt adatok szerint  az  adatletöltés roamingban azaz külföldön, csak néhány százalékkal lehet drágább annál, mint amikor egy előfizető a saját, honos  mobilhálózatát használja internet elérésére. Viviane Reding megállapította, hogy a szolgáltatók sok esetben  húszszor többet is elkérnek az adatroamingért, mint saját honos hálózatuk igénybe vételéért

A T-Mobile az év közepétől mintegy 50 százalékkal mérsékli az adatroaming tarifáit, s előfizetői ezt követően Európában 1 Megabyte adatot 2 euróért tölthetnek le akkor, ha külföldön használják a mobil internetet.A 2 eurós árért egy előfizető mobilján megnézheti a híreket, s néhány e-mailre is válaszolhat. . Az unióban az adatromaing átlagosan  5,24 euró Megabyte-onként, de van olyan ország is, ahol ugyanez 11 euróba kerül. A T-Mobile tájékoztatóján bejelentették azt is, hogy 15 euróért napi bérletet is lehet vásárolni, amiben 50 Megabyte-ot lehet letöltés foglaltatik benne. Ez a megoldás a magyar Vodafone tariájához hasonló.

Azt azonban meg kell jegyezni ez sem megoldás. Ugyanis amennyiben multimédia alkalmazást használunk, az jóval túlépi ezt a szintet, miként a video telefont is használó IP-alkalmazások is. (ezért furcsa a hazai Vodafone ilyen reklámja…) Mindenesetre külföldön olcsóbb akár fizetős internet hozzáférési pontot használni. Azt sem veszik figyelembe az ajánlások, hogy a szolgáltatók legújabb hobbija, az internetes modemeket és kártyákat a telefonokhoz hasonlóan saját (ki)szolgáltatói SIM kártyához kötötten forgalmazzák, igy a külföldi kártya vásárlása, ahol a nethaszhálat az adott hálózaton tényleg fillérekbe kerül csak azoknak megoldás, akik tudnak kártyafüggetlen eszközt szerezni, vagy csinálnak maguknak ilyet…

Reméljük az EU ezen a területen is rendet vág az erős ellenlobby ellenére.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük