2023.október.04. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál – 2018

3 perc olvasás

vajdah.jpgA hagyományokat követve a klasszikus zene népszerű darabjai alkotják az idei, 27. Vajdahunyadvári Zenei Fesztivál tíz koncertből álló programjának gerincét is.

 

A Városligetben folynak a Liget-projekt épületbontásai, építkezései, a nevezetes történelmi emlékhely, a Károlyi udvar viszont érintetlen marad.  Ez a páratlanul szép, romantikus környezet szolgál az idén is a zenei fesztivál hátteréül. A koncertek július 2-től augusztus 2-ig hétfői és csütörtöki napokon látogathatók.

 

Mint azt Bálint Gábor, a Musica Hermina alapítvány vezetője elmondta, a fesztivált anyagi lehetőségeihez mérten támogatja a Zuglói Önkormányzat és minden segítséget megad a Magyar Mezőgazdasági Múzeum is. – A koncertjegyek árai évek óta változatlanok, és a rendezők külön helyeket biztosítanak a mozgássérült látogatóknak – emelte ki.

 

Július 2-án, az eddigi szokásoknak megfelelően a Szent István Szimfonikus Zenekar nyitja meg a fesztivált: Csajkovszkij remekművei szerepelnek programjukon.

Július 5-én, a „Gálaesten” Kertesi Ingrid Liszt-díjas énekes előadásában ritkán hallható Mozart, Verdi, Bellini áriákat élvezhet a közönség.

Július 9-én a Magyar Virtuózok Kamarazenekara lép fel Vivaldi és Csajkovszkij népszerű zeneműveivel, és e koncert érdekessége, hogy Szenthelyi Krisztián tehetséges bariton énekes Verdi és Donizetti áriákat ad elő. Az énekes a koncert karmesterének, Szenthelyi Miklósnak a fia.

 

Július 12-én Beethoven-est szerepel a műsoron: a MÁV Szimfonikus Zenekar a Coriolan- nyitányt és az V. szimfoniát adja elő, a világhírű hegedűművész, Szabadi Vilmos pedig a D-dur hegedűversenyt szólaltatja meg.

Július 16-án a „Meseautótól a Carmenig”- címmel operáktól, musicalektől, sokféle zenei műfajú számoktól egészen a fergeteges klezmer zenékig terjedően népszerű dallamokat élvezhet a közönség a Sabathsong Klezmer Band előadásában.

Július 19-én a Mendelssohn Kamarazenekar „Mozart estjén” a zeneköltő közkedvelt művei csendülnek fel Kováts Péter művészeti vezető irányításával.

Július 23-án nagy létszámú kórust és zenekart megmozgató, emiatt viszonylag ritkán hallható műveket, Schubert Esz-dur miséjét és Vivaldi Gloriáját adja elő többek között a Musica Sonora Kamarazenekar.

 

Július 26-án a „Barokk esten” a korszak alkotóinak, a Bach – fivéreknek, Vivaldinak, Telemannak remekművei hangzanak fel a Budapesti Vonósok előadásában.

Július 30-án a fesztivál talán legkedveltebb együttese, a Budapest Bár ad koncertet Németh Juci, Rutkai Bori, Frenk, Szűcs Krisztián és Mező Misi fellépésével.

Augusztus 2-án, a fesztivál zárónapján igazi Hungarikumot hallgathatnak a hazai és külföldi érdeklődők: a 100 tagú cigányzenekar teljes létszámban lép a pódiumra és ad elő sokféle műfajú közkedvelt darabokat.  

 

A fesztivál részletes programja megtalálható az alábbi lapokon.

 

  1. július 2 – augusztus 2.

Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál

 

www.vajdahunyad.hu

https://www.facebook.com/vajdahunyadvarinyarizeneifesztival

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.