Az autósportban volt már rá példa, hogy a technológia közelebb hozta a sportot a nézőkhöz és szurkolókhoz – idén a Le Mans-i 24 órás autóversenyt turbózzák fel egy kicsit azzal, hogy az abroncsinformációk már a verseny ideje alatt elérhetővé válnak.

 

Az autósportban volt már rá példa, hogy a technológia közelebb hozta a sportot a nézőkhöz és szurkolókhoz – idén a Le Mans-i 24 órás autóversenyt turbózzák fel egy kicsit azzal, hogy az abroncsinformációk már a verseny ideje alatt elérhetővé válnak.

 

A verseny ideje alatt a szervezők (az ACO csoport) hozzáférnek majd a legendás endurance versenyben induló valamennyi csapat által választott abroncsokra, illetve az egyes abroncsgarnitúrákkal megtett körökre vonatkozó adatokhoz, melyeket közvetíteni is tudnak. Mivel a különböző abroncsstratégiák a verseny alapvető részét képezik, ezen adatok révén a nézők is több információhoz jutnak, ami az izgalmakat is fokozza számukra, miközben a dobogós helyekért versengő 60 csapatért szorítanak.

 

A Dunlop kiemelt szerepet játszott az RFID technológia kifejlesztésében és bevezetésében az elmúlt évtized során, az első abroncsgyártó, amely a technológiát az autósportban is bevezeti. A technológia 2008 óta van jelen, amikor a Dunlop és a TOCA, a brit túraautó-bajnokság szervezője közösen létrehoztak és bevezettek egy rendszert, mellyel sokkal könnyebben lehetett ellenőrizni, hogy az abroncshasználat megfeleljen a szabályozásoknak. Hat évvel később a rendszert sportautóknál is bevezették, és 2015 lett az első teljes szezon, amikor a technológiát az abroncsfigyelés támogatására felhasználták.

Jelenleg a Dunlop harmadik generációs RFID szoftverét használja; ez a verzió lehetővé teszi az RFID chipek leolvasását már nagyobb távolságról is, miközben garantált pontosságot és részletesebb információkat biztosít az adatok felhasználására és elemzésére.

 

Azon túl, hogy információval szolgál a nézőknek, az RFID ráadásul költséghatékony módon kezeli az abroncsok rendelkezésre állását és felhasználását, lévén több ezer gumiabroncsról van szó. Sőt, egy biztonsági funkcióval is rendelkezik – az abroncsba épített chipet nem lehet úgy eltávolítani, mint egy vonalkódot.

 

Mike McGregor a Dunloptól részletes magyarázatot is ad:

http://news.goodyear.eu/images-and-videos/video/dunlop—the-background-to-introducing-rfid-into-sportscars/a/20d43d7a-e46f-4d70-8d74-871e4b113765

 

A Le Mans-i 24 órás autóverseny június 17-én, szombaton kezdődik, közép-európai idő szerint délután 3-kor. A nyílt versenyen a különböző abroncsok között a 25-ből 22 induló a Dunlopot választotta. Három különböző száraz útviszonyokra való garnitúra engedélyezett, a köztes és nedves útviszonyokra való abroncsok mellett.

 

www.dunlop.eu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük