2022.05.18.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

VÁLTOZÁSOK A NEMZETI KULTURÁLIS ALAPNÁL

5 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:PunctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> <w:UseFELayout/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p style="line-height: 150%" class="MsoNormal"><span class="inline inline-left"><a href="/node/57079"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/index_35.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="52" /></a></span>A Nemzeti Kulturális Alapról (NKA) szóló 1993. évi XXIII. <strong>törvényt az</strong> <strong>Országgyűlés</strong> a 2011. évi CLX. törvény elfogadásával <strong>módosította</strong>. Ennek értelmében bővült az Alap bevételi forrásainak köre: az ötös lottó nyereményadójának 90%-a (az igazgatóság működésének levonása után), mintegy 10,8 milliárd forint; a kulturális adó teljes összege, amely naponta átutalandó; a szerzői jogokból a közös jogkezelő szervezetektől származó befizetések. A miniszteri keret mértékét a miniszter a tárgyévet megelőző év december 15-ig állapítja meg. A befolyt összegeket az NKA a művészeti élet szereplői között osztja szét. </p> <p style="line-height: 150%" class="MsoNormal"> 

A Nemzeti Kulturális Alapról (NKA) szóló 1993. évi XXIII. törvényt az Országgyűlés a 2011. évi CLX. törvény elfogadásával módosította. Ennek értelmében bővült az Alap bevételi forrásainak köre: az ötös lottó nyereményadójának 90%-a (az igazgatóság működésének levonása után), mintegy 10,8 milliárd forint; a kulturális adó teljes összege, amely naponta átutalandó; a szerzői jogokból a közös jogkezelő szervezetektől származó befizetések. A miniszteri keret mértékét a miniszter a tárgyévet megelőző év december 15-ig állapítja meg. A befolyt összegeket az NKA a művészeti élet szereplői között osztja szét.

 

A Nemzeti Kulturális Alapról (NKA) szóló 1993. évi XXIII. törvényt az Országgyűlés a 2011. évi CLX. törvény elfogadásával módosította. Ennek értelmében bővült az Alap bevételi forrásainak köre: az ötös lottó nyereményadójának 90%-a (az igazgatóság működésének levonása után), mintegy 10,8 milliárd forint; a kulturális adó teljes összege, amely naponta átutalandó; a szerzői jogokból a közös jogkezelő szervezetektől származó befizetések. A miniszteri keret mértékét a miniszter a tárgyévet megelőző év december 15-ig állapítja meg. A befolyt összegeket az NKA a művészeti élet szereplői között osztja szét.

 

A kultúráért felelős miniszter az Alap végrehajtási rendeletét a 65/2011. XII. 9. NEFMI rendelettel módosította. A legfontosabb módosítás az új kollégiumi struktúra kialakítása. 2012 január elején kilenc kollégium áll fel: 1. Előadó-művészet Kollégiuma; 2. Építőművészet és Örökségvédelem Kollégiuma; 3. Folyóirat-kiadás Kollégiuma; 4. Könyvkiadás Kollégiuma; 6. Közművelődés és Népművészet Kollégiuma; 7. Kulturális Fesztiválok Kollégiuma; 8. Szépirodalom és Ismeretterjesztés Kollégiuma; 9. Vizuális Művészetek Kollégiuma. Az egyes kollégiumok 400-800 milliós költségvetéssel gazdálkodhatnak, amibe bele fog férni a később rendezendő nagy nemzetközi filmfesztivál is, miután kidolgozták ennek részleteit.

 

Az Országgyűlés megkönnyítette a közhasznú célú adományozás lehetőségét. Azon társasági adót fizetők, akik az NKA-nak támogatást adnak, 50%-kal csökkenti az adózás előtti eredményüket.

 

A kollégiumok tagjainak felét a szakmai szervezetek delegálják, a másik felét a minisztérium. Az NKA elnökét a miniszter nevezi ki a január 19-i ülésén, ahol elbírálják a pályázatokat. A Kollégiumok vezetőit a szakmai szervezetek delegálják. Az Előadó-művészet Kollégiumának vezetője Nagy Viktor rendező, a Színházé és Filmművészeti Egyetem tanára (a tagok között két táncművész is van). Az Építőművészet és Örökségvédelem Kollégiumát Pottyondy Péter, a KÖZTI vezető tervezője vezeti, a Folyóirat-kiadás Kollégiumát dr. Bednanics Gábor irodalomtörténész vezeti; a Könyvkiadás Kollégiumát dr. Thimár Attila, irodalomtörténész irányítja. A Közgyűjtemények Kollégiumának vezetője dr. Kenyeres István levéltár igazgató lett. A Közművelődés és Népművészet Kollégiumát dr. Balogh Balázs néprajzkutató vezeti. A Kulturális Fesztiválok Kollégiumának vezetőjét, Kálomista Gábor producert, a Thália Színház új menedzserét miniszteri hatáskörben nevezték ki. A Szépirodalom és Ismeretterjesztés Kollégium prof. dr. habil Szakály Sándor történész irányítja. A Vizuális Művészetek Kollégiumának vezetői munkakörét dr. Fabényi Júlia művészettörténész látja el.

 

A Kollégiumok tagjai magasan kvalifikált szakemberek, akik NKA-s tapasztalattal is rendelkeznek. A delegált tagok között sok az ismert személyiség, a múzeumigazgató és a díjazott művész. Hatékony és takarékos működést várnak el a kollégiumoktól. A korábbi 152 tag helyett 92, tiszteletdíjért dolgozó munkatárs vesz részt a kuratóriumokban. A terv még tárgyalás alatt van, de valószínűleg 1 milliárd 675 millió forintot költhetnek el a kuratóriumok az NKA házának és 90 alkalmazottjának fenntartásával együtt. A tavalyi 2,4 milliárdos zárolással együtt még így is több pénzt fordíthatnak erre, mint az előző kormány utolsó évében.

 

A kuratóriumok évente legalább tízezer pályázatot bírálnak el, köztük határon túli pályázók jelentkezését is. A Márai Program tovább él, célja, hogy minél szélesebb rétegekhez jusson el a Program áldása, főleg a könyvtárak megsegítésén keresztül.

 

Újságírói kérdésekre dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és L. Szabó László, az NKA Bizottságának elnöke válaszolt. Elmondták, hogy a televíziók finanszírozása nem ide tartozik, hanem a Magyar Nemzeti Filmprogramhoz. Az Erkel Színház felújítása is más büdzséből valósul meg, a kormányprogram kifejezetten erre 1,7 milliárd forintot különített el.

 

DOBI ILDIKÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.