Németországban a törvényhozás összpárti egyetértésben átalakítja a szervadományozás szabályait, a változtatások célja az, hogy minél többen ajánlják fel szerveiket beteg emberek életének megmentésére.

Németországban a törvényhozás összpárti egyetértésben átalakítja a szervadományozás szabályait, a változtatások célja az, hogy minél többen ajánlják fel szerveiket beteg emberek életének megmentésére.

    Németországban naponta átlagosan hárman halnak meg a krónikus donorhiány miatt, és 12 ezren várnak átültetésre alkalmas szervre. Többségük mindhiába, mert a 82 milliós országban – ahol a lakosság 70 százaléka ugyan megengedné, hogy a klinikai halál beállta egészséges szerveiket felhasználják – még a 20 százalékot sem éri el azok aránya, akik eléggé tudatosak ahhoz, hogy kiváltsák az úgynevezett donorigazolványt. Ezen hivatalosan rendelkeznek arról, hogy haláluk után szerveik felhasználhatók átültetésre.
    Számos országban fordított a szabályozás: a törvény azt írja elő, hogy aki életében nem rendelkezik ezzel ellentétesen, az donorrá válhat halála után. A német transzplantációs törvény módosításáról több mint egy éve kezdett vitában ez a megoldás is felmerült, de a liberálisok tiltakozására lekerült a napirendről.
    A parlamenti pártok végül arra jutottak, hogy finom nyomásgyakorlással késztetik az állampolgárokat felelős, tudatos magatartásra; a megállapodás szerint a törvényt kiegészítik egy paragrafussal, amelyben a betegbiztosítókat arra kötelezik, hogy rendszeres időközönként küldjenek levelet a biztosítottaknak a szervadományozás lehetőségéről. A levélben a biztosító köteles tájékoztatást adni a jogi környezetről, és állásfoglalásra biztatni az ügyfelet.
    A biztosítottak először idén kapnak levelet, majd 2014-ben, azután pedig ötévente. Az ügyfélnek nem kötelező dönteni, akár olvasatlanul is eldobhatja a levelet. Aki azonban dönt, arról ezt az adatot rögzítik és felviszik a 2014-ben forgalomba kerülő újgenerációs elektronikus egészségbiztosítási kártyán tárolt adatbázisba – írta csütörtökön a német sajtó.
    A szervadományozás körüli vita 2010 végén lángolt fel újra, miután a szociáldemokrata párt elnöke bejelentette, hogy egyik veséjét felajánlja súlyos beteg feleségének. Frank-Walter Steinmeier bejelentése általános elismerést és rokonszenvet váltott ki a médiában és a lakosság körében. Ez késztette a politikát a szervadományozás jogi hátterének "átrendezésére".

Bálint Marcell

pbm \ kdl

MTI 2012. március 2., péntek 19:53

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük