A 2009. június közepén útjára indított, civil kezdeményezésű HELP program egyedülálló módon egyesíti a laikus sürgősségi életmentés, az információ szolgáltatás és az újraélesztés oktatás modern követelményeit, tudásanyagát és eszközeit. Mindezt teszi azzal a szándékkal, hogy ne csak felhívja a figyelmet egy mindannyiunkat érintő közügyre, a hirtelen szívhalál világszerte vezető helyére, hanem tegyen is ellene: eszközszinten, szolgáltatásszinten, készségszinten.

 

A 2009. június közepén útjára indított, civil kezdeményezésű HELP program egyedülálló módon egyesíti a laikus sürgősségi életmentés, az információ szolgáltatás és az újraélesztés oktatás modern követelményeit, tudásanyagát és eszközeit. Mindezt teszi azzal a szándékkal, hogy ne csak felhívja a figyelmet egy mindannyiunkat érintő közügyre, a hirtelen szívhalál világszerte vezető helyére, hanem tegyen is ellene: eszközszinten, szolgáltatásszinten, készségszinten.

A 114 éves Vígszínház – Eszenyi Enikő hathatós pártfogása mellett – az országban a színházak közül elsőként befogadója ennek a nemzetközi szinten is újdonságnak számító életmentő programnak. Az ország egyik legjelentősebb kulturális intézményében a mai napon hivatalosan is felavatták a defibrillátort is magában foglaló életmentő állomást, és így a színház példaértékű módon az újraélesztés népszerűsítésében is élen jár.

A hivatalos átadást megelőzően a színház személyzete közül 12 fő vett részt az újraélesztés oktatáson, ahol megtanulták a defibrillátor biztonságos működtetését és az újraélesztés alapvető technikáit. A társulat 11 művésze (Borbiczki Ferenc, Epres Attila, Hegyi Barbara, Hullan Zsuzsa, Igó Éva, Józan László, Juhász István, Majsai-Nyilas Tünde, Molnár Áron, Pap Vera, Tornyi Ildikó) és Várnai Péter, a Vígszínház művészeti főtitkára is elvégezte a nemzetközi szabvány szerinti újraélesztés tréninget – a magyar kulturális intézményben zajló nagyszabású képzés szintén különleges, hiszen első és egyedülálló az országban. Az AMP Zrt. felajánlotta, hogy a Vígszínház teljes társulata térítésmentesen részt vehet a HELP újraélesztő kurzusain.

A Vígszínházban mától nem csak kellemesen, hanem biztonságban is érezhetik magukat az intézmény dolgozói, művészei és az ott szórakozók. Magyarország legnagyobb színházának három játszóhelyén esténként 1700 néző foglalhat helyet, és népszerűségének köszönhetően az intézménynek a 2008-as évadban több mint 350 000 látogatója volt.

A színházban lévő HELP Pont vészhelyzet esetén életmentő segítséget nyújt, normál üzemmódban pedig kulturális, közérdekű és közhasznú információkat közöl a Vígszínházról, a színházi műsorrendről, a HELP-ről, valamint az életmentésről. Az eszköz a kultúra és az újraélesztés különleges összefonódását testesíti meg.

Eszenyi Enikő beszédében visszaemlékezett arra a szomorú esetre, amikor 1995 decemberében egy kedves kollégájának, Várnagy Zoltánnak előadás közben állt le a szíve. A kiérkező mentők már nem tudták újraéleszteni, és tíz nap múlva a kórházban elhunyt. Ha a Vígszínházban már akkor lett volna újraélesztő készülék, a művész talán még ma is élne, idén lenne ötven esztendős. A HELP-pel való együttműködés fontosságát így fogalmazta meg: „A Vígszínházba évente több százezer néző látogat el, és sajnos tudjuk, nem csak a színpadon, de a nézőtéren is bármikor, bármi megtörténhet. Épp ezért színházunk ezzel a modellértékű kooperációval is élenjáró szerepet kíván vállalni a társadalmi szemléletváltásban és a felvilágosításban."

A Vígszínház és a HELP összefogása ahhoz is hozzájárul, hogy országos szintre emelje és széles rétegek felé közvetítse a hirtelen keringésmegállás fontosságát és annak megoldását egyaránt. 

A HELP (Human Emergency Life Point) az Adlife Media Point (AMP) Zrt. által önerőből kifejlesztett és menedzselt, nemzetközi szinten is egyedülálló életmentő és szolgáltató rendszer, amely a hirtelen szívhalál leküzdésére kínál átfogó megoldást.

A HELP létjogosultságát és időszerűségét az adja, hogy ma Magyarországon hirtelen szívhalálban becslések szerint évente csaknem 20-25 ezer ember, azaz minden 20. percben 1 ember veszti életét. Budapesten minden órában egy-egy fővárosi polgár szorulna közterületen, közlekedési eszközön, közintézményben segítségre. A hirtelen keringésleálláskor fellépő vészhelyzetben az első 4 perc a legkritikusabb, így létkérdés, hogy a mentő megérkezéséig a bajbajutottak gyorsan, szakszerűen és hatékonyan kapjanak korai sürgősségi életmentést. Ennek ellenére ma még sajnos hiányzik a laikus elsősegélynyújtó hajlandóság, valamint a mindenki számára hozzáférhető eszközállomány és készségszintű tudás, melyek segítségével több ezer ember élete megmenthető lenne.

A HELP program három fő pillére: világszínvonalú életmentő és szolgáltató állomás (a beltéri HELP Pont és a kültéri HELP Terminál), újraélesztés oktatás (HELP képzés) és a segítőkészségi hajlandóságot ösztönző szemléletváltó gondolat (HELP életprogram).

Aktív HELP Pontok: AMP Irodaház, ÁNTSZ országos központja, Budapesti Rendőr-főkapitányság, Egészségügyi Minisztérium, MLSZ telki edzőközpont, Magyar Televízió, Raoul Wallenberg Humán Szakképző Iskola és Gimnázium, Vígszínház.

A jövőbeni célok között szerepel egy budapesti, és a megyeszékhelyek bevonásával egy országos életmentő hálózat létrehozása is.

Minden egyes HELP Pont az Országos Mentőszolgálatnál hivatalosan regisztrált életmentő állomás.

Amennyiben Ön is szeretne csatlakozni az újraélesztők táborához, oktatásra a help@help.hu címen tud jelentkezni vagy az interneten keresztül (a http://www.help.hu/ oldalon a 'jelentkezés' rovatban).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük