Veszteségcsökkentő lehetőség biztosítása, újszerű befektetési eszközalapok, tőke- és hozamgaranciák. Íme néhány olyan innovatív eszköz, amelyekkel a közelmúltban sok olyan ügyfél megismerkedhetett, akik befektetéssel kombinált életbiztosítást (unit linked) kívántak kötni.

 

Veszteségcsökkentő lehetőség biztosítása, újszerű befektetési eszközalapok, tőke- és hozamgaranciák. Íme néhány olyan innovatív eszköz, amelyekkel a közelmúltban sok olyan ügyfél megismerkedhetett, akik befektetéssel kombinált életbiztosítást (unit linked) kívántak kötni.

 

A bizalom növelése érdekében bevezetett újdonságok is elősegítik, hogy a unit-linked biztosítások népszerűsége az elmúlt két évben tapasztalt 26 százalékos visszaesést követően ismét növekedésnek induljon. Az UNION Biztosító alábbi összegzése azt járja körül, hogy melyik újszerű eszközt mikor, hogyan érdemes alkalmazni.

Az öngondoskodó ügyfelek számára a folyamatos díjas unit-linked életbiztosítási termékek továbbra is ideális megoldást jelenthetnek. Egyrészt rendszeres megtakarításra ösztönöznek (gyakorlatilag beépülnek a rezsibe), másrészt már kis összegek mellett is elérhetővé teszik a nagybefektetők számára hozzáférhető megtakarítási konstrukciókat. A kedvezőtlen hozamadatok, a rosszul időzített portfolióváltások miatt azonban sok olyan ügyfél is elfordult ettől a biztosítási formától, aki továbbra is képes megtakarításra.

A biztosítók egy része a módosult ügyféligényekre reagálva olyan innovatív eszközöket vezetett be, amelyekkel az óvatosabb ügyfelek bizalmát is elnyerhetik. Ennek is köszönhető, hogy az idei év első negyedében már látszanak az újból beinduló növekedés első jelei. Vegyük sorra az említett eszközöket!

1. Eszközalapok megugró választéka

A válság kirobbanásakor komoly problémát okozott az ügyfelek körében, hogy nem tudták felmérni, mikor érdemes egy eszközalapból kilépni. Így sokan épp a legkedvezőtlenebb árfolyamérték mellett váltak meg befektetéseiktől, komoly veszteséget okozva maguknak. Ugyanakkor, aki a fellendülés kezdetekor is bennmaradt a biztos, de alacsonyabb hozamot nyújtó alapokban, máris jelentős nyereségtől esett el.

Az ilyen hatások kiküszöbölésére elsőként az UNION Biztosító vezetett be menedzselt eszközalapot a piacon. Ennek a máris nagy érdeklődést kiváltó alapnak a vagyonát a portfoliókezelők aktívan kezelik. Ezzel az ügyfél a befektetésének kezelését profikra bízza, hiszen ők eseti megbízás nélkül is a piac állapotának leginkább megfelelő eszközökbe helyezik a befizetett összegeket – tájékoztat egy új lehetőségről Zsoldos Miklós, az UNION Biztosító elnök-vezérigazgatója. – Ezek a legbiztonságosabb pénzpiaci és magyar kötvény alapoktól kezdve egészen a kockázatos, de hosszú távon magas hozamlehetőséggel bíró, egzotikus részvényalapokig igen széles spektrumot ölelnek fel. Fontos, hogy nem csak az ügyfél, hanem a vagyonkezelő is érdekelt a jó döntésekben, mert sikerdíjban csak a referenciahozam feletti teljesítmény után részesül."

A korábban főként állampapír-, illetve részvénybefektetések különféle kombinációit alkalmazó eszközalapok mellett olyan befektetési lehetőségekkel egészült ki a paletta, amelyek válság során is értékállónak bizonyulnak. Ilyen például az arany-árfolyamindexet követő eszközalap, amely lényegében a klasszikus pénzügyi menedéknek számító nemesfémbe fektetést teszi lehetővé.

Emellett a várható fellendülés időszakában adódó lehetőségek kihasználására is megjelentek alternatívák. Köztudott, hogy néhány szektor (főként az ingatlan- illetve a pénzügyi szektor az átlagosnál jóval nagyobb visszaesést volt kénytelen elszenvedni a válság hatására.) Várható, hogy e területek vezető vállalatainak részvényárfolyamai középtávon jelentősen visszaerősödnek majd. Ily módon ezek a papírok a hosszú távra szóló életbiztosítások ideális célpontjai lehetnek.

Az eszközalapok körének bővítése minden eddiginél nagyobb lehetőséget biztosít az ügyfelek számára, hogy személyes hozam- és kockázatelvárásaik mentén válasszanak maguknak testre szabott befektetést. Az UNION Biztosító például új unit-linked életbiztosításaihoz (UNION-Etalon, illetve Genius Plus) immár 17 féle eszközalapot kínál.

2. Tőke- és hozamgaranciák – valóban szükség van rájuk?

Sok ügyfelet bizonytalanított el a válság során a biztosítások mögötti befektetések jelentős, időszakos árfolyamvesztesége. Erre adott válaszreakcióként a piacon széles körben elterjedtek a tőke-, valamint hozamgaranciát biztosító, alacsony kockázatú eszközalapok. 

"Ezek a megoldások, főként borúsabb piaci környezetben, első látásra kedvezőnek tűnnek, azonban ezért a biztonságért komoly árat kell fizetni – hangsúlyozza Zsoldos Miklós. – A garancia miatt ugyanis a portfolióban megnő az alacsonyabb hozamú eszközök aránya, a fedezeti ügyleteknek pedig komoly költsége van. Az életbiztosítások hosszú távra szólnak, így akár 2-3 százalék hozambeli eltérés is óriási különbséget eredményezhet 15-20 év alatt."

Néhány példa a hozamkülönbségből származó vagyoni eltérésre:

Egyösszegű befektetés esetében 20 éves időtartam és 4 százalékos alaphozam mellett a befektetett vagyon 219 százalékos mértékűre gyarapodik.

Két százalék többlethozam esetében (6 százalék hozam) ez az érték már 321 százalék. Vagyis a különbség az eredetileg befektetett összeg mértékét is meghaladja.

3. Árfolyam-monitor

Hosszabb távú befektetések esetében az UNION Biztosító ezért nem a garantált eszközalapokat, hanem a veszteséget minimalizáló stop-loss lehetőség igénybe vételét javasolja. Az ingyenes, Árfolyam-monitor néven működő stop-loss szolgáltatás keretében egy megadott szint alá csökkenő árfolyamérték esetén a befektetési egységek egy biztonságosabb, előre meghatározott eszközalapba kerülhetnek át.

Az újfajta megoldásokkal a unit-linked biztosítás válságállóvá tehető, és ezáltal más megtakarítási formákhoz képest jobb megoldást jelent az ügyfeleknek – tette hozzá Zsoldos Miklós.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük