2017-ben immár hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Gyulai Kolbász-és Sódarmustra, melynek célja a hagyományos módon készített füstölt termékek és szárazkolbászok nemzetközi bemutatása, népszerűsítése, élményközpontú kiállítása, mely egyben a termelők szakmai versenye és vására, valamint a Gyulai Kolbász, mint Hungarikum népszerűsítése.

2017-ben immár hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Gyulai Kolbász-és Sódarmustra, melynek célja a hagyományos módon készített füstölt termékek és szárazkolbászok nemzetközi bemutatása, népszerűsítése, élményközpontú kiállítása, mely egyben a termelők szakmai versenye és vására, valamint a Gyulai Kolbász, mint Hungarikum népszerűsítése.

 

A Kolbász- és Sódarmustra nyitja a gyulai rendezvények sorát évről évre, idén pont húsvét előtt kínál kiváló lehetőséget az ünnepi sonkák beszerzésére és egyúttal komolyabb szintű tájékozódást a kolbászok világában.

 

A reggel hagyományos disznóvágással kezdődik, a gyerekek játékos kézműves foglalkozáson vehetnek részt, és valószínűleg idén is az egyik legnépszerűbb műsorszám lesz a „sonkasaccolás", – a három nap alatt ötször – akik a közszemlére tett sonka súlyát eltalálják, azt megnyerhetik. A korábbi években, – akár hiszik, akár nem – 1-2 grammos eltéréssel hirdették ki a győzteseket!

 

A rendezvény keretein belül hagyományteremtő szándékkal megemlékeznek a szervezők a híres gyulai hentesmesterekről. A Gyula System Kft., mint a rendezvény szervezője, minden szakmai megjelenésben hangsúlyt helyez Gyula a történelmi fürdőváros gasztronómiai és turisztikai értékeinek bemutatására, illetve a hungarikumok népszerűsítésére. A város, térség gasztronómiai értékeinek bemutatása alatt lehetőséget biztosít a helyi értékek megjelenítésére is. A Gyula System Kft-nek sikerült megnyernie a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületét a rendezvény gasztronómiai vonatkozású programjai szakmai felügyelőjének, ezzel is biztosítva a rendezvény magas gasztro-szakmai színvonalát.

A rendezvény az évek során rangos kulturális és gasztronómiai fesztivállá vált, amely a turizmus szempontjából azért kiemelkedő jelentőségű, mert nem a főszezonban rendezik meg, hanem a kora tavaszi időszakban.

A programok igényessége mellett jól érvényesül a minőségi húsipari termékek kínálta különleges gasztronómiai élmény, hisz kiváló, többnyire „kézműves" hentesek által készített, kínált sonkák, füstölt húsok, kolbászok csábítják kóstolásra a vendégeket. A hagyományos húsfeldolgozási szokások, módszerek jelenléte mellett természetesen a disznótoros ételek többsége is kóstolható a rendezvény idején.

A Gyulai Kolbász-és Sódarmustra a kiváló ételek, húsipari termékek kóstolásának, a nagyszerű magyar italok ízlelésének és a mindezekhez kínált kiváló programok színes kavalkádjának különleges, néhány csipet gyulaisággal megfűszerezett koktélja, mely reményeik szerint egyben télbúcsúztatóként lendületesen megindítja az évet.

 

VII. Gyulai Kolbász- és Sódarmustra versenyfelhívás

(Bordás Tibor főszervező tájékoztatása szerint tavaly 117 nevező volt versenyben, idén többre számítanak.)

A Gyula System Kft és a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete meghirdeti a Szárazkolbászok és Hagyományos eljárással készült Sonkák és Füstölt termékek Nemzetközi Versenyét, valamint az I. Viharsarki Kolbász Bajnokságot.

 

Magánszemélyek, cégek, húsipari termékgyártók jelentkezését várják.

A verseny két termékcsoportban kerül megrendezésre.

 

Szárazkolbászok versenye:

– Nevezési díj nincs.

– Bárki, bármilyen szárazkolbásszal nevezhet, amiből 1 párat vagy 1 szálat kell leadni.

 

Füstölt termékek versenye:

– Nevezési díj nincs

– Négy kategóriában lehet nevezni, a nevezési lap szerint. Akár a húsvéti sonkát is

  benevezhetik, hiszen a verseny után visszakapják.

 

Nevezési feltételek húsipari termékgyártók részére mindkét kategóriában:

– Nevezési díj nincs

– Négy kategóriában lehet nevezni, a versenykiírás szerint.

– Kizárólag hagyományos eljárással készült termékekkel lehet részt venni.

 

Idén első alkalommal meghirdetésre kerül a „Viharsarki Kolbászbajnokság". Ezen a versenyre nevezett helyileg a „Viharsarok" területéről származó kolbászok vesznek részt.

 

Díjazás:

1. díj „Az Év Kolbászkészítő Mestere" és 50000Ft, 2. díj és 30000Ft, 3. díj és 20000Ft.

Kiadásra kerül a füstöltáru verseny fődíja a „Sonkakirály" díj is.

 

A versenyre nevezett termékeket 2017. március 30-án 9-16 óra, március 31-én 9-14 óra között lehet leadni az egyesület Kétegyházi út 3/1. szám alatti székházában. Előzetes egyeztetés alapján ettől eltérő időben is le lehet adni a termékeket.

A verseny zsűrizése 2017. április 1-én 10 órától a kiállítói sátorban az eredményhirdetése március 2-én 15 órakor a fesztiválsátorban kerül sor.

 

A nevezési lapok letölthetők a http://www.sodarmustra.hu  honlapról.

 

2017. március 31-április 2.

VII. Gyulai Kolbász- és Sódarmustra

 

https://www.facebook.com/sodarmustra/?fref=ts

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük