A hazánkat érintő koronavírus járvány miatt zárva tartó Magyar Nemzeti Levéltár a gazdagon illusztrált Kik vagyunk? – Magyarországi nemzetiségek című digitális kiállítással várja az otthon maradókat. A tárlat különlegessége, hogy nem csupán a kiállítótermet járhatják be az érdeklődők, hanem a Budai Várat és a levéltár historizáló stílusban épült palotáját is megnézhetik madártávlatból.

A magyar történelem alakulásának mindig szerves részét képezte a kulturális sokszínűség. A Kárpát-medencében a magyarok folyamatosan kapcsolatban álltak más nemzetiségekkel és nemzetekkel. Közös múltunknak voltak felemelő és tragikus pillanatai is, azonban az etnikumok szerepe Magyarország fejlődésében tagadhatatlan.

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának új, digitális kiállítása az együttélés dokumentumaiból válogat. A tárlókban kiállított eredeti oklevelek, iratok, tárgyak Magyarország nemzetiségeinek történetét beszélik el. A kiállítási kijelzőkre kattintva 12 rövidfilm mutatja be az itt élő bolgárok, görögök, horvátok, németek, románok, romák, ruszinok, szerbek, szlovákok, szlovének, illetve mára eltűnt etnikumok képviselőinek sorsát a középkori Magyar Királyságtól napjainkig. Az etnikai térképek az évszázadok során bekövetkezett változásokat folyamatukban mutatják be. Ezzel segítséget nyújtanak hazánk örökké változó nemzetiségi összetételének megértéséhez, illetve kitűnő vizuális segédletként használhatók az

A kiállítás magyarul és angolul is megtekinthető az alábbi linken:

https://kiallitas.mnl.gov.hu/leveltar

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük