Az új szuverén magyar adósosztályzat ennél a cégnél "BBB mínusz", stabil kilátással, az eddigi "BB plusz" helyett.

 Az új szuverén magyar adósosztályzat ennél a cégnél "BBB mínusz", stabil kilátással, az eddigi "BB plusz" helyett.

A folyómérleg-egyenlegek magas többlete, az Európai Unióból érkező jelentős értékű folyósítások, a bankrendszer külső mérlegalkalmazkodási folyamata, az önfinanszírozási program és a devizaalapú ingatlanhitelek átváltása nyomán komoly mértékben javult Magyarország külső fizetési helyzete, és enyhült a magyar gazdaság sérülékenysége – áll a Fitch Ratings péntek esti londoni elemzésében.

    A hitelminősítő, amely visszaemelte a befektetési ajánlású osztályzati sávba Magyarország szuverén devizaadós-besorolását, a lépéshez fűzött indoklásában hangsúlyozta, hogy a saját számítási módszertana alapján kalkulált nettó külső adósság a hazai össztermék (GDP) 48 százaléka volt a tavalyi harmadik negyedévben a 2012-ben mért 73 százalék után.
    Mindemellett a magyar folyómérleg-egyenleg 2010 óta többletet mutat az ipari bázis bővülését követő exportnövekedés, a 2008 előtti időszakhoz képest gyengébb hazai kereslet, a csökkenő külső kamatfizetési teher és a nyersanyagárak csökkenése miatt.

Nem tartották váratlannak, hogy a Fitch Ratings hitelminősítő pénteken felminősítette a magyar államadós-besorolást befektetésre ajánlott kategóriába az MTI-nek nyilatkozó elemzők, akik szerint a döntés az elmúlt évek makrogazdasági eredményeit tükrözi.

    Virovácz Péter, az ING makroelemzője szerint a felminősítés már régóta esedékes volt, így a döntés nem számít meglepetésnek, már csak azért sem, mert pont egy évvel ezelőtt kapta meg Magyarország a "felminősítés előszobájának" számító pozitív kilátást.
    A csökkenő adósságráta, a stabil költségvetési politika és mindenekelőtt az ország külső sérülékenységének jelentős csökkenése meggyőzte a hitelminősítőt arról, hogy Magyarország befektetésre ajánlott kategóriába kerüljön – értékelte az elemző a döntést.
    Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra is, hogy még legalább egy kedvező hitelminősítői döntésre szüksége van Magyarországnak ahhoz, hogy a konzervatív befektetési politikát folytató intézményi befektetők is megjelenhessenek a magyar állampapírpiacon, lefelé nyomva ezzel az állam finanszírozási költségeit.
    Felidézte, hogy a Fitch 2012 január elején vonta meg a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot Magyarországtól, így pénteki döntése több mint négyéves időszakot zárt le.
    Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője szerint a felminősítés visszaigazolja az elmúlt 4-5 év makrogazdasági stabilizációs erőfeszítéseit. A szakértő szerint annak ellenére, hogy kedvezőtlen hatással van az államháztartási hiányra és az államadósság pályájára a költségvetési fegyelem idei és jövő évre tervezett lazítása, ennek mértéke nem túlzottan jelentős, és hatását részben ellensúlyozza a keresletélénkítő politika eredményeként várható gazdasági növekedési többlet.
    Rövid távon a döntés kedvező hatású a forint árfolyamára is, az euróval szemben a forint visszatérhet a 315 alatti tartományba – vélte az elemző.
    Barczel Vivien, az Erste Bank makrogazdasági elemzője szerint a pozitív döntésre a piacok oldaláról is érkezhet reakció, erősödhet a forint a következő napokban.
    Fontos kérdés, hogy a többi hitelminősítő is követi-e a Fitch példáját, azaz befektetésre ajánlott kategóriába sorolja-e az országot. Az Erste elemzője szerint a mostani döntést követően a Moody's is kedvezően dönthet július 8-án, ugyanis pozitív a kilátás ennél a hitelminősítőnél. A Standard & Poor's felminősítésére azonban idén nem számít az Erste elemzője.

A felminősítés is bizonyítja, hogy a magyar gazdaság átalakítása sikeres volt, a magyar reformok működnek – reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken este arra, hogy a Fitch Ratings hitelminősítő intézet a befektetési kategóriába sorolta a magyar államkötvényeket.

    Mint az NGM közleményében kiemelte, a Fitch elemzői is elismerték, hogy – többek között – a tartósan pozitív fizetési mérlegnek, a devizahitelek forintosításának és az önfinanszírozási programnak köszönhetően jelentősen csökkent az ország és a pénzügyi szektor sérülékenysége.
    A hitelminősítő cég a pozitívumok között említette a csökkenő államadósságot, amelynek finanszírozása egyre nagyobb arányban hazai – banki, lakossági – forrásból történik, és kiemelték a javuló államháztartási folyamatokat is, így a tartósan 3 százalék alatti költségvetési hiányt. A hitelminősítő idén 2 százalék, jövőre 2,5 százalék hiányt jelez előre. Szintén pozitívan értékelték a bankszektor javuló helyzetét, a bankadó idei és tervezett csökkentését – írta közleményében az NGM.
    Kitért arra, hogy a Fitch idén 2,1 százalékos, jövőre 2,5 százalékos növekedést becsül, amelynek hajtóerői a kedvező külső környezet és a belső fogyasztás élénkülése. A fogyasztás bővülését nagymértékben támogatja a csökkenő munkanélküliség, az alacsony infláció és a háztartások növekvő pénzügyi vagyona.
    Közleményében az NGM úgy fogalmaz, hogy a magyar gazdaság teljesítménye és a piaci értékítélet már megelőlegezte a felminősítést, az országkockázati felár és az állampapírok után fizetendő hozamok pedig már több éve a befektetésre ajánlott országok mutatóival közel azonos szinten vannak.
    Amikor a kormány belevágott a gazdaság átalakításába 2010-ben, elmondták, hogy először leminősítések lesznek, majd felminősítések. A Fitch lépése után várható, hogy az elkövetkező időszakban a másik két hitelminősítő is kedvező irányba vizsgálja felül hazánk besorolását – olvasható a közleményben.

gpe \ bsa

MTI 2016. május 20., péntek 23:20

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük