2023.szeptember.23. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Visszarendeződés az arany piacán

6 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/65457"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/3_120.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="35" /></a></span>Előbb fárasztó állóháborúba bonyolódott az arany árfolyama majd fokozatosan visszahúzódtak a frontvonalak, miután harmadszorra is meghiúsult az előretörés 1.800 dollár fölé. A kerek árfolyamértéknél heteken keresztül nagyjából kiegyenlített erők álltak egymással szemben a vevői és eladói oldalon, mígnem az elmúlt héten végleg kifulladt az emelkedő lendület, és ez profitrealizálásokhoz vezetett - tájékoztat a <!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><a href="http://www.aranypiac.hu/">www.aranypiac.hu</a><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]-->.

3 120.thumbnailElőbb fárasztó állóháborúba bonyolódott az arany árfolyama majd fokozatosan visszahúzódtak a frontvonalak, miután harmadszorra is meghiúsult az előretörés 1.800 dollár fölé. A kerek árfolyamértéknél heteken keresztül nagyjából kiegyenlített erők álltak egymással szemben a vevői és eladói oldalon, mígnem az elmúlt héten végleg kifulladt az emelkedő lendület, és ez profitrealizálásokhoz vezetett – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

3 120.thumbnailElőbb fárasztó állóháborúba bonyolódott az arany árfolyama majd fokozatosan visszahúzódtak a frontvonalak, miután harmadszorra is meghiúsult az előretörés 1.800 dollár fölé. A kerek árfolyamértéknél heteken keresztül nagyjából kiegyenlített erők álltak egymással szemben a vevői és eladói oldalon, mígnem az elmúlt héten végleg kifulladt az emelkedő lendület, és ez profitrealizálásokhoz vezetett – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

Az arany és az ezüst árfolyama mindvégig nyomás alatt állt az elmúlt héten a spekulatív befektetők profitkivéteinek hatására. Londonban az aranyár unciánként 1.766,75 dollárról 1.737-re esett vissza egy hét alatt, az ezüst 4,32%-os veszteséget szenvedett el, és 32,33 dolláron zárta a hetet. Minderre azt követően került sor, hogy a piac spekulatív szereplői jelentős vételi pozíciókat vettek fel az elmúlt hetekben, és miután az árfolyamok további emelkedése legutóbb már elakadt, sokan inkább az eddig elért nyereségük realizálása mellett döntöttek. A spekulánsok részleges kiszállásáról tanúskodik, hogy augusztus közepe óta először tapasztalható markáns csökkenés a professzionális kereskedők nettó kötésállományában az amerikai határidős árutőzsdei felügyelet (CFTC) adatai szerint. Elapadtak továbbá az aranyba fektető tőzsdén kereskedett alapokba (ETF-ek) tartó tőkeáramlatok is, és ezzel egy fontos árfelhajtó tényező szívódott fel a piacról.

A spekulatív pozíciókban bizonyos időközönként természetszerűleg bekövetkező piactisztuláson túl aggodalomra ad viszont okot az aranybefektetők körében Kína lanyhuló gazdasági teljesítménye. A világ második legnagyobb nemzetgazdaságától elemzők az év folyamán még azt várták, hogy az idén először leválthatja Indiát az aranyfogyasztási ranglista éléről. A lassuló növekedés azonban negatívan hat a középosztály jövedelmének alakulására, ami fékezi a kínaiak aranyvásárlási kedvét. Ugyanakkor nem segíti a gazdaság magára találását a kínai fizetőeszköz ereje a dollárral szemben sem. A jüan (renminbi) történelmi mértékben erős, és ez nem kedvez az exportorientált kínai gazdaságnak. Peking valószínűleg megvárja az amerikai elnökválasztást november elején, és azt követően fog csak lépéseket tenni – ha egyáltalán – a monetáris élénkítésre, ami végeredményben az arany iránti keresletet is húzhatná felfelé.

Általában is a kivárás jellemzi most a nemesfémek piacát. Az Egyesült Államokból valamelyest javuló makróadatokról érkeznek hírek, jóllehet a tőzsdei cégek harmadik negyedéves gyorsjelentései eddig jellemzően csökkenő eredményekről adtak számot. Az euróválság nem szolgál újdonságokkal, az éppen aktuális páciens Spanyolország ódzkodik pénzügyi segítséget igénybe venni, noha helyzete egyre kilátástalanabb. A többi súlyos adósságkórban szenvedőt, élükön a görögökkel, pedig életben tartja még az Unió pénzügyi lélegeztetőgépe. A brüsszeli politikacsinálóknak újra meg újra sikerül meggyőzni a közvéleményt arról, hogy az euró jövője megingathatatlan, amivel sikerül is a közösségi pénzzel szembeni illékony bizalomból rendre egy keveset visszanyerni. Mindez rövidtávon legalábbis megzabolázza az aranyárfolyamot.

Rövidtávon az elkövetkezendőkben a dollár és az euró egymáshoz viszonyított alakulása lehet meghatározó a nemesfémek számára. A devizapár aktuális keresztárfolyamánál az 1,30-as szinten masszív ellenállásba ütközik az utóbbi időszakban valamelyest visszaerősödött európai fizetőeszköz, és most ismét a dollár látszik nyeregben. Amennyiben a dollár izmosodása kitart a továbbiakban, úgy az további terhet jelenthet az arany és az ezüst számára, ami a korrekció elhúzódásában nyilvánulhat meg. Ugyanakkor a gazdasági helyzet bizonytalansága, a borús kilátások, a fenntarthatatlan vagy nehezen fenntartható szintre emelkedett államadósságok, és a költségvetési problémák rendbetétele egyre nagyobb gondot okoznak világszerte, és ez tendenciájában továbbra is a nemesfémeknek kedvez.

Arany, ezüst – technikai elemzés

 1 191.thumbnail

Az arany árfolyama konszolidációból egyértelmű korrekcióba váltott az elmúlt héten. Mindezt a harmadik negyedév dinamikus árfolyam-növekedése tette szükségszerűvé, amelynek során 1.550 dollár magasságából rövid idő alatt 1.800 dollár közelébe emelkedett a kurzus. A péntek délutáni londoni árfixingben aztán 1.737 dolláron zárult a nemesfém számára a kereskedési hét, de a késő esti New York-i jegyzés végül 1.720 dollárig is leért. A meredeken emelkedő pálya elhagyása egyelőre még nem több ismételt erőgyűjtésre lehetőséget adó alkalmi pihenőnél. Az aktuális árszinten 1.730 dollárnál húzódik egy technikai támasz, amelyről felfelé fordulhat az árfolyam, ám amennyiben ez mégsem bírná el a terhelést, úgy folytatódhat a kurzus eróziója az 50-napos mozgóátlagig illetve 1710 dollár magasságába. Miután az átfogóan emelkedő trend elhagyásáról egyelőre szó sem lehet, innét ismét emelkedés valószínűsíthető jelenleg.

 2 147.thumbnail

Az ezüstnél nem sokkal 35 dollár alatt fulladt ki az augusztus-szeptemberi rally, egy dupla tető alakzat megjelenése után az emelkedő trend legtetején. Ezt megelőzően két horizontális szint között mozgott már egy ideje az ezüstár (33,85 és 34,85 dollár között), majd miután az alsó korlát átszakadt, az esés folytatódott. A mostani 32,33 dollárról légüres térben tovább zuhanva 31 dollár közelébe érkezhet meg az árfolyam, amíg újabb kapaszkodóra talál. Ide fut be hamarosan a 200-napos mozgóátlag görbéje is. Ennél messzebb egyelőre nem is érdemes az ezüst pályáját tovább gondolni. Most csak annyi látszik bizonyosnak, hogy egy újabb nagy emelkedés előtt még alapos tisztítótűzön kell átesnie az olcsóbbik nemesfémnek.

 

© www.aranypiac.hu – Magyar Aranypiac Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.