2023.február.05. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Vodka bármibõl, csak legyen rajta a cimkén

3 perc olvasás
<p><strong><span class="inline left"><a href="/node/2964"><img class="image thumbnail" src="/files/images/vodka.thumbnail.jpg" border="0" alt="vodka" title="vodka" width="100" height="62" /></a></span>Az EP által újonnan elfogadott rendelettervezet szerint megfelelõ címkézés esetén bármilyen mezõgazdasági terménybõl lehet vodkát elõállítani.</strong> </p><p>

vodkaAz EP által újonnan elfogadott rendelettervezet szerint megfelelõ címkézés esetén bármilyen mezõgazdasági terménybõl lehet vodkát elõállítani.

vodkaAz EP által újonnan elfogadott rendelettervezet szerint megfelelõ címkézés esetén bármilyen mezõgazdasági terménybõl lehet vodkát elõállítani.

A bizottság eredeti javaslata három szeszesital-kategória létrehozását javasolta, az EP környezetvédelmi szakbizottsága azonban a Horst Schnellhardt (néppárti, német) által jegyzett jelentésben arra szavazott, hogy csak egy – egységes – kategória legyen.

A legnagyobb vita a vodka definíciója és címkézése körül bontakozott ki. A környezetvédelmi bizottság azt szerette volna, ha a hagyományos vodkát csak gabonából, burgonyából vagy melaszból állíthatják elõ a termelõk. A javaslat szerint a más alapanyagból készített vodka címkéjén nagy méretû betûkkel pontosan fel kellett volna tüntetni az alapanyagokat, s a betûk mérete nem lehetett volna kisebb, mint a 'vodka' szó méretének kétharmada. A javaslat a Tanáccsal való egyezetés után azonban kisebb változáson ment keresztül. Eszerint a hagyományos vodkát csak burgonyából és gabonából lehet elõállítani (melaszból nem) és más alapanyagok csak akkor használhatók, ha azokat a címke világosan jelzi. A címke méretét azonban nem határoznák meg.

A vita azért alakult ki, mert a hagyományos vodkatermelõ országok – Lengyelország, Svédország, Finnország, Észtország, Litvánia, Lettország és Dánia – szerették volna elérni, hogy a vodka elnevezést a gabonából, burgonyából és melaszból elõállított italok is használhassák. Más tagállamok – a britek, az olaszok és a spanyolok – szerint azonban a vodkába nyugodtan kerülhet szõlõ, cukorrépa, de akár citrusfélék is.

A Parlament jóváhagyta, hogy a szeszes italok megjelölésénél eddig is használt földrajzi neveket továbbra is lehet alkalmazni. Ezeket ki lehet egészíteni olyan technikai részletezéssel, mint például a skót whiskey-nél a ?Highland" megnevezés. Az új földrajzi árujelzõkre vonatkozó kérelmek beterjesztését az adott tagállamnak minden esetben indokolnia kell. A kompromisszumos szöveg melléklete a következõ magyarországi földrajzi árujelzõs termékeket sorolja fel: Pálinka, Törkölypálinka, Szatmári Szilvapálinka, Kecskeméti Barackpálinka, Békési Szilvapálinka, Szabolcsi Almapálinka, Gönci Barackpálinka.

Bár a parlamenti szakbizottság két éves átmeneti idõszakot javasolt, a kompromisszumos megállapodás értelmében az új jogszabály a kihirdetést követõ három hónapon belül lesz hatályos. A Tanács június 28-29-én szavaz a jogszabályról. 

EuVonal

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.