2023.december.11. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Wellnessezés Gunarason a COVID-19 második hulláma idején

5 perc olvasás
dsc00005

 

Dombóvár – Gunarasfürdő. Hévíz, Hajdúszoboszló, Zalakaros, Sárvár, Bükfürdő mellett ritkán hallott név a hazai fürdőzést imádók körében. Mi is úgy szereztünk tudomást róla, hogy a lányomék családjukkal nyáron pár napot töltöttek a fürdőhely elegáns, négycsillagos szállodájában. Távozásukkor még egy kedvező áru, két főre három éjszakára szóló félpanziós ajándékutalványt is kaptak. Ezt kaptuk meg a feleségemmel.

Gunaras – nyilván a ma is megtalálható tavacskán valamikor úszkáló ludakról kaphatta nevét. A fürdő név már újabb kori. Először a most is meglévő környező kukoricásban dolgozó asszonyok áztathatták a fáradtságos munka után a lábukat a tóban és meséltek annak jótékony hatásáról.

A fürdő története új keletű. Az akkori egészségügyi miniszter 1977. november 30-án nyilvánította gyógyvízzé a többféle nyavalya – többek között mozgásszervi, gyomor- és bélbántalmakra, nőgyógyászati és más betegségek – kezelésére alkalmas vizet. A kiváló 32-36 Celsius fokos magas fluorid tartalommal rendelkező alkáli-hidrokarbonátos gyógyvízre 22 különböző gyógyszolgáltatás települt. Ezzel a széles közönségnek napi áron elérhető fürdő a régióban, de országosan is a legtöbb fajta kezelést tudja biztosítani vendégei részére. Természetesen a fürdőben a nagy jelentőségű gyógyászat mellett a hagyományos wellness, termál és strandszolgáltatások is megtalálhatók.

 

dsc00002

Az 1977-es gyógyvízzé nyilvánítás után, rohamosan üdülőteleppé váló terület a víz hatására vonzani kezdte a közeli települések, elsősorban Dombóvár és Kaposvár lakóit, akik a késő Kádár-korszakban már megengedhették maguknak, hogy a fürdő körül kis parcellákon, felépíthessék a korra a mai napig jellemző építési stílusú kis víkend-házaikat.

dsc00023 1

 

Ma, az utcácskákat járva, egyre több házacskán látható az „eladó” tábla. Ja, kérem ez volt az a korosztály, amely a pihenése-környezetváltoztatási igényére megépítette a környék üdülőtelepét. Az a korosztály, amelyik mára távozik körünkből. Az utánuk jövő generációknak pedig már más az igénye.

dsc00003

Ennek a szemléletnek a kiemelkedő bizonyítéka a fürdő sarkán épült négy-csillagos szolgáltatást nyújtó Gunaras Resort and Spa hotel. A hotel már a 21. századot képviseli. Kívül – belül modern, elrendezése a kort mutatja. Különösen a belső kiépítése. Tágas fogadótér, mindenütt márvány, csobogó vizek, ízléses díszítések. A recepciónál történő esetleges várakozásig kényelmes ülőgarnitúrák.

dsc00019

És innen nyílnak a konferenciatermek is, bizonyítva, hogy a gyógyvizek élvezete mellett a szálloda a konferenciaturizmusból is szívesen kiveszi a részét, nagyobb csoportok fogadására is felkészült. Ott tartózkodásunk ideje alatt, bár nem konferenciázni jöttek, a szálloda vendégei voltak a debreceni DVSC kísérőkkel együtt népes focicsapata, amely betudhatóan talán a kellemes környezetnek, színvonalas ellátásnak, másnap sikeresen legyőzte a Kaposvár csapatát.

119236093 332243744866310 3056478459677568733 n

A szobák, kellemesen berendezettek. A légkondicionáló csendes. Bár standard, az üdülőtelepre nyíló szobát kaptunk, ehhez is jár a kis erkély. Belül kellemes meglepetés a padlótól kicsit magasabb pódium, ülőgarnitúrával. A fürdőszobában hál’ Istennek már nem a magas oldalfalú idősöknek belépni nehéz kád, hanem a modern kornak és tisztálkodási szokásoknak jobban megfelelő a padozat szintjével egy magasságban lévő üveg oldalfalas zuhanyozó található.

119360223 319638615810781 6920749970816251157 n

Egyszóval valóban kellemes itt a többnapos tartózkodás, és akkor még a superior szobákat, jakkuzis lakosztályokat nem is láttam.Lent az alagsorban wellness részleg. És, hogy a gyerekekre is gondoltak, játszósarok, pancsoló medence, a felnőtteknek többféle szauna, só-szoba, kondi és squash-terem. Ahhoz, hogy végre az ember a gyógyvízbe merülhessen, a szobát is nyitó kártyájával ki kell mennie az épületből. Ez az egész olyan, mintha a nagy, akár száz főt is befogadó, kényelmes ülősorral kialakított gyógymedence a szállodához tartozna. Pedig nem. Egy a közös bennük az általam önkényesen „városinak” elnevezett régen működő nyilvános strandfürdő-gyógyhelynek és a szállodának ugyanaz a tulajdonosa.

 

dsc00011 1

Így, aki a szálloda vendége, nyugodtan igénybe veheti a hatalmas területen elhelyezkedő mindenféle medencével, csúszdákkal berendezett területet. Még egy kis csónakázó-tó is található itt. Gyanítom, valaha ez lehetett, ahol a környék mezőgazdasági területein dolgozó, megfáradt emberek nemcsak a lábukat áztathatták. Ugyancsak bemehet a szállóvendég a fürdő állandó szocreál épületébe, ahol még a szálloda lehetőségein is túlmutató gyógy-, és wellness lehetőségeket vehet igénybe.

dsc00015 1

De vissza a szállodába, nézzünk körül a szép és nagy étteremben. A csinos belső elrendezés mellett kiváló a konyha. A mindig mozgó-mosolygós alacsony termetű főpincérnek kiváló fiatal és nagyon udvarias csapata pillanatok alatt szolgált ki bennünket. természetesen maszkban. Mint minden más helyen is a szállodában kiemelten vigyáznak a vendégek egészségére. Az étel választék széles és finom. A büfé-rendszerű reggeli és vacsora minden igényt kielégítő.

dsc00013

Nem hiszem, hogy ennél többet kellene írnom, hogy ezt a helyet népszerűsítsem, másnak is kedvet csinálva, hogy pláne az időnként jelentős árkedvezményeket kínáló szállodát – gyógyhelyet meglátogassák. Egy biztos. Mi visszatérünk, lehet még a télen. Erre a sok téli tájat mutató kép is inspirál. Csak tél is legyen és a járványt is leküzdjük.

dsc00017

(A cikket a szerző szerkesztette. Egyes felvételek a szálloda vezetés szíves engedélyével kerültek felhasználásra.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.