2022.december.08. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

XVI. Benedek hivatalosan is bejelentette nagy-britanniai látogatását

5 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/36506"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/kep_119.thumbnail.jpg" border="0" width="77" height="100" /></a></span>A Szentatya a közeljövőben apostoli látogatást tesz Nagy-Britanniában. A hírt 2010. február 1-jén, az angliai és walesi püspökök ad limina látogatása alkalmával jelentette be XVI. Benedek. A pápalátogatás pontos idejét egyelőre ugyan nem ismertették, angol egyházi körök szerint 2010.  szeptember 16. és 19. között várható.<br />

kep 119.thumbnailA Szentatya a közeljövőben apostoli látogatást tesz Nagy-Britanniában. A hírt 2010. február 1-jén, az angliai és walesi püspökök ad limina látogatása alkalmával jelentette be XVI. Benedek. A pápalátogatás pontos idejét egyelőre ugyan nem ismertették, angol egyházi körök szerint 2010.  szeptember 16. és 19. között várható.

kep 119.thumbnailA Szentatya a közeljövőben apostoli látogatást tesz Nagy-Britanniában. A hírt 2010. február 1-jén, az angliai és walesi püspökök ad limina látogatása alkalmával jelentette be XVI. Benedek. A pápalátogatás pontos idejét egyelőre ugyan nem ismertették, angol egyházi körök szerint 2010.  szeptember 16. és 19. között várható.

Az angliai és a walesi püspöki konferencia főpásztorai a napokban végezték ad limina látogatásukat a Vatikánban. Február 1-jén Benedek pápa egyenként fogadta a püspökök utolsó csoportját. Ezt követően a Konzisztóriumi Teremben beszédet intézett a püspöki kar 34 tagjához. A Szentatya a vallási közösségek szabadságáról szólt, amelyet a törvénykezés alkalmanként veszélyeztet – olvasható a Vatikáni Rádió honlapján.

A püspökökhöz fordulva XVI. Benedek pápa szót emelt a vallási közösségekkel szembeni igazságtalan korlátozások miatt. Nagy-Britannia elkötelezetten küzd az esélyegyenlőség megteremtéséért a társadalom minden tagja számára; ennek ellenére egyes törvények e célkitűzés elérése érdekében igazságtalan korlátozásokat róttak a vallási közösségek szabadságára, hogy meggyőződéseikkel összhangban cselekedhessenek. Bizonyos törvények, melyeket az egyenjogúság  érdekében hoztak, a gyakorlatban ellenkező hatást értek el. Ezek az előírások azon természetes jogokat sértik, amelyek egyenlőséget biztosítanak minden ember számára – mondta a Szentatya. 

XVI. Benedek arra szólítja a püspököket, hogy továbbra is képviseljék és védelmezzék az egyház erkölcsi tanítását. Egyúttal arra figyelmeztette a nagy-britanniai katolikus egyházat, hogy egységes fellépésre van szükség: a püspököknek, papokoknak, tanároknak, hitoktatóknak egy véleményt kell képviselniük. Egy olyan társadalmi környezetben, ahol minden kérdésben számtalan különböző vélemény fogalmazódik meg, fontos, hogy kifejezzék és következetesen képviseljék az azoktól eltérő egyházi véleményt. A Szentírás, a hagyomány és az egyház tanítóhivatala által kinyilatkoztatott igazság tesz bennünket szabaddá – figyelmeztetett a pápa.

Az erősen szekularizált környezetben a katolikusoknak joguk van tanúságot tenni az evangélium igazságáról – hangsúlyozta XVI. Benedek a főpásztoroknak. Az evangéliumhoz való hűség nem korlátozza semmilyen módon mások szabadságát. Inkább szolgálja a szabadságukat, felkínálva az igazságot. A püspökök tehát küzdjenek továbbra is azért a jogért, hogy részt vehessenek a közvitákban a társadalom más tagjaival folytatott tiszteletteljes párbeszéden keresztül. Ezáltal nemcsak a kifejezés és az őszinte véleménycsere ősi brit értékeit őrzik meg, hanem hangot adnak azok meggyőződésének is, akiknek nincs módja ennek kifejezésére – tette hozzá a Szentatya.

Amikor olyan sok ember kereszténynek tekinti magát, hogyan kritizálhatja valaki az evangélium hallgatásához való jogot? – tette fel a kérdést a pápa. Az angliai és walesi katolikus közösség egységes hangon kell, hogy megszólaljon annak érdekében, hogy Krisztus üdvözítő üzenetét meggyőzően közvetítsék a világnak. Ez különös odafigyelést igényel mindenkitől, aki részt vesz az evangélium hirdetésében, hogy a Szentlélek szavára figyeljen, aki az egész egyházat vezeti az igazságban és az egységben.

Beszédében a Szentatya a 2009. november 9-én közzétett Anglicanorum coetibus című konstitúcióra is utalt, amely új katolikus struktúrákat tett lehetőve a katolikus hitre áttérni kész anglikánok számára. Benedek pápa arra hívta a püspököket, hogy nagylelkűen alkalmazzák e konstitúciót azoknak az anglikán csoportoknak a befogadásában, akik teljes szeretetközösségre akarnak lépni a katolikus egyházzal. A pápa azon meggyőződésének adott hangot, hogy e csoportok áldást jelentenek az egyház számára.

Nagy-britanniai látogatásáról szólva a pápa hangsúlyozta: személyesen is találkozik majd a hívekkel. Emlékeztetett Newman bíboros rendkívüli példájára, aki minden helyzetben hűséges maradt a kinyilatkoztatott igazsághoz. A Szentatya azon reményének adott hangot, hogy a bíboros iránti tisztelet sokakat arra ösztönöz majd, hogy kövessék példáját. A papság éve alkalmából arra hívta az angliai és walesi főpásztorokat, hogy Newman bíboros példájára törekedjenek az imádság iránti elkötelezettségre, a hívek szükségletei iránti lelkipásztori érzékenységre és az evangélium hirdetése iránti szenvedélyre; ne kíméljék energiájukat a hivatások ösztönzésére – mondta XVI. Benedek az angliai és walesi püspöki konferencia tagjaihoz intézett beszédét.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.