2022.augusztus.18. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Yma Sumac

2 perc olvasás

yma_sumac.jpgGenerációm felejthetetlen élménye volt Yma Sumac, a „Perui csalogány”. Spanyol anyától, inka apától származott, életrajzírója szerint az utolsó inka uralkodó, Atahualpa leszármazottja. Hagyományos dél-amerikai dalokkal tűnt fel amerikai rádiókban, majd koncerteken. Szenzációs előadásokkal kápráztatta el a közönségét, egy-egy nagylemeze legalább félmillió példányban kelt el. Több film főszerepében is sikert aratott.

   Hallgattuk kislemezeit és azt hittük, hangtechnikai trükkről van szó. Lehetetlen hogy egy személy egyaránt énekeljen basszus és koloratúrszoprán hangon is. Aztán az 1961-es budapesti koncertjén csak ámultunk és bámultunk. A világon egyedül hihetetlenül széles,      5 oktáv (!) hangterjedelemmel volt megáldva. (Zámbó Jimmynek 4 oktávja volt, egy  átlagembernek 1, maximum másfél.)

   Az énekesnő születése homályba vész. Az észak-perui Cajamarca megye hegyei közt született 1922-ben Zoila Castillo néven. De számos más változat is létezik.1992-ben amerikai dokumentum film készült róla „Peru inka hercegnője” címmel. Ebben szerepel, hogy iskolatársa egy Amy Camus nevű lány volt, akinek nevét visszafelé olvasva vette fel. Egyébként Yma Sumac jelentése kecsua nyelven „szép virág”.

   Yma Sumac húszévesen férjhez ment Moisés Vivanco zeneszerző-karmester-gitároshoz, az ősi inka dallamok tudósához, akit a szakma „perui George Gershwin”-nek nevezett. Az Odeon Records cég számos lemezt adott ki perui népdalokkal, az énekesnőt férje zenekara kísérte. Szerepeltek broadwayi musicalekben is.

    A múlt század ötvenes években igen elterjedt zenei műfajnak számított  az Exotica, ebben  fellelhetőek az inka bennszülöttek hangszerei és zenei stílusa. Yma Sumac tíz évvel ezelőtt hunyt el Los Angelesben, 86 éves korában. Halálával véget ért a műfaj is.  A Goomba Boomba és a Serenata India című dala megtalálható a YouTube-on.

  Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.