2013. szeptember 5-én évadnyitó sajtótájékoztatót tartott a MÁV Szimfonikus Zenekar. 

2013. szeptember 5-én évadnyitó sajtótájékoztatót tartott a MÁV Szimfonikus Zenekar. 


Az eseményen Lendvai György, ügyvezető igazgató és Csaba Péter, művészeti vezető ismertette a 2013-2014-es évad programjait, vendégművészeit. Örömteli, hogy visszatérnek a Zeneakadémiára, újra Pesten lesz Kobayashi és továbbra is „Zenében utaznak".

 

Négy év szünet után újra megnyitja kapuit a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem – ismertebb nevén Zeneakadémia. Ez a régóta várt, örömteli esemény a MÁV Szimfonikusok életében is komoly változásokkal jár majd. A Nagyterem messze földön híres akusztikáját élvezhetik ezentúl az Erdélyi Miklós-, illetve a Lukács Miklós-bérletek megváltói.

A kívül-belül megújult épület összesen 12 koncert helyszínéül szolgál az új évadban.

(A MÁV Szimfonikus Zenekar egyébként egy évvel alapítása után, 1946 őszén kezdte első bérleti hangversenysorozatát a Zeneakadémia épületében. Azóta, 63 éven keresztül minden évben itt indította el ezeket a sorozatokat, egészen az épület 2009-es bezárásáig.)

 

Az új évad másik nagy eseménye egy évforduló: 2014-ben lesz 40 éve annak, hogy a Magyar Televízió megrendezte első karmesterversenyét. Győztese, az azóta is töretlen népszerűségnek örvendő Kobayashi Ken-Ichiro életében ekkor vezényelt először külföldi zenekart – történetesen épp a MÁV Szimfonikusokat. A világhírű dirigens azóta is jó kapcsolatot ápol a zenekarral; a hat hangversenyből álló megemlékezés csúcspontja az az áprilisi gálakoncert lesz, amelyen Kobayashi a MÁV Szimfonikusokat vezényli.

 

A 2013-2014-es évadban hét bérletsorozat 32 koncertjéből választhat a közönség. Emellett természetesen számos bérleten kívüli koncertet szerveznek, és folytatódnak a gyermekprogramok is. A korábbi művészeti vezető, Takács-Nagy Gábor három alkalommal dirigálja az együttest, csakúgy, mint Kesselyák Gergely, aki immár hatodik évada a zenekar karmestere; a programok zöme továbbra is Csaba Péter művészeti vezető irányítása alatt zajlik, aki második szezonját kezdi a MÁV Szimfonikusokkal. Mint elmondta, a hangversenyek sorából elsősorban azt a jövő májusi koncertet szeretné kiemelni, amelynek vendégművésze nem más, mint a legendás zongorista, Menahem Pressler. A világhírű Beaux Arts Trio alapító tagja Mozart B-dúr zongoraversenyét adja elő a zenekarral májusban a Művészetek Palotájában.

 

Szőke Tibor-mesterbérlet (MÜPA-BBNH)

A négy koncertből álló sorozatot nem kisebb név, mint Rost Andrea indítja. A szoprán klasszis Alban Berg dalciklusát adja elő, illetve a 20. század filmzene irodalmának egyik legnagyobb mestere, Korngold két darabja hangzik el. A mesterbérlet második koncertjét a MÁV Szimfonikusok régi barátja, Irwin Hoffman vezényli; Mozart és Brahms egy-egy szimfóniája hangzik el. A sorozat visszatérő eleme egy-egy kiemelkedő énekesnő bemutatkozása; ezúttal Jekatyerina Lekhina áriaestjét rendezi meg a zenekar, Medveczky Ádám vezényletével.

 

Erdélyi Miklós-bérlet (Zeneakadémia, Nagyterem)

Első alkalommal Verdi Requiemjét tűzik műsorra; ez egyben a bérletsorozatok indító koncertje is, Csaba Péter vezényletével. Kobayashi várva várt jutalomjátéka a bérlet 3. koncertje, a neves karmester Rossini, Kodály és Berlioz egy-egy darabjával tiszteleg a hazai közönség előtt. A zeneszerző születésének 150. évfordulója alkalmából a zenekar májusban Strauss-estet rendez, amelynek szólistája Hansjörg Schellenberger oboaművész lesz. Mindenképp említést érdemel még a Brahms-est Baráti Kristóf vendégszereplésével, illetve az Erkel, Liszt és Bartók emlékének szentelt februári „Magyar-est" Takács-Nagy Gábor vezényletével.

 

Lukács Miklós-bérlet (Zeneakadémia, Nagyterem)

Számos remek hangversenyt tartogat ez a bérlet; közülük is kiemelkedik az áprilisi Bach-est, melynek karmestere a világhírű Kocsis Zoltán lesz. Perényi Miklós májusban Dvořák h-moll gordonkaversenyével lép színpadra; az est többi része Schumann szellemében telik, Takács-Nagy Gábor vezényletével. Csaba Péter Mahler I. szimfóniáját, illetve Wagner Trisztán és Izoldájának egy-egy részletét hozza el a közönségnek, egy másik alkalommal Mendelssohn Skót szimfóniája kerül terítékre. Ez utóbbi koncert szólistája a virtuóz hegedűművész, Alexander Markov lesz, aki Paganini D-dúr hegedűversenyét szólaltatja meg. A zenekar karmestere, Kesselyák Gergely egy-egy Liszt, Dvořák illetve Rimszkij-Korszakov darabbal örvendezteti meg közönségét a Lukács-bérlet keretében.

 

Festetics-bérlet (Festetics Palota, Tükörterem)

A négy koncertből álló sorozat több érdekességet is kínál: szólistaként lép fel Claudio Piastra, olasz gitárművész, a bérlet utolsó darabját pedig a neves oboista, Hansjörg Schellenberger vezényli majd. A zenekar négy művésze Haydn Sinfonia Concertante c. darabjával mutatkozik be szólistaként a Festetics-bérlet közönségének.

 

Unokák és nagyszülők hangversenyei (Magyar Nemzeti Múzeum, Díszterem)

Benjamin Britten, az egyik legnagyobb brit zeneszerző előtt tiszteleg a zenekar „unokás" sorozatának első darabja, Csányi Valéria vezényletével. A bérlet fő célja megismertetni a fiatalokat a zenekar hangszereivel, illetve magával a zenekari hangzással – várhatóan nagy sikert arat majd Prokofjev Péter és a farkasa is, amelynek mesélője Tóth Auguszta lesz. Ezt „az operák operája", Bizet Carmenje követi, Bánfi Balázs vezényletével. A sorozat negyedik és egyben utolsó darabja egy újabb Strauss-est, melynek során A rózsalovag-keringő és Till Eulenspiegel vidám csínyjei hangzik el – ez utóbbi vetített képekkel kiegészítve. (Sorozatszerkesztő és műsorvezető: Fenyő Gábor.)

 

Varga László-bérlet (Olasz Kultúrintézet, Giuseppe Verdi terem)

Legkiválóbb koncertjeiket továbbra is megismétlik az Olasz Kultúrintézetben szombat délelőttönként – idén a Lukács Miklós-bérlet első és utolsó hangversenye, valamint a Szőke Tibor-mesterbérlet és az Erdélyi Miklós-bérlet második koncertje szerepel a műsorban.

 

Kamarazenei bérlet (Olasz Kultúrintézet, Giuseppe Verdi terem)

Idén először kamarazenei programjaikra is lehet bérletet váltani. A négy koncertből álló sorozat zenei vezetője a MÁV Szimfonikusok hegedű szólamvezetője, Tarkó-Nagymengyi Dóra, aki 2013 januárjában indította útjára a sorozatot. Idén egyebek mellett Puccini, Vivaldi és Mozart darabokat hallhat a közönség.

 

Bérleten kívüli koncertek

A zenekar vezető karmestere jó barátságot ápol a Francia Intézettel, amely a 2013-14-es évadban a MÁV Szimfonikusok két ingyenes kamarazenei koncertjének ad otthont.  Az együttműködés keretében elsősorban francia zeneszerzők művei csendülnek fel; az első hangverseny különlegessége, hogy Csaba Péter hegedűművészként is bemutatkozik.

Ebben az évadban három koncertet is rendeznek a kortárs magyar zene jegyében.

Október 13-án, Dubrovay László szerzői estjén két bemutatóra kerül sor: a Tavaszi szimfónia és a Hegedűverseny No. 2 hangzik el, ez utóbbi szólistája Baráti Kristóf lesz.

Január 26-án, a MÜPA Fesztiválszínházában Kovács Zoltán, Tóth Péter, Virágh András és Durkó Zsolt műveit hallhatják az érdeklődők a MINI Fesztivál zárókoncertjén.

A szezon vége felé, június 13-án Serei Zsolt vezényletével rendeznek kortárs estet a Magyar Rádió 6-os stúdiójában.

 

A Nemzeti Múzeumban március 26-án sorra kerülő Beethoven-estre nem kisebb sztárt sikerült megnyernie a zenekarnak, mint Carlo Ponti. Sophia Loren és az azonos nevű, legendás filmproducer fia az Egmont nyitányt és a VII. szimfóniát vezényli; a c-moll zongoraverseny szólistája Claudia Yang lesz.

 

Gyermekprogramok

Az eddigiekhez hasonlóan folytatódnak a gyermekprogramok a 2013-2014-es évadban is. Havonta egy alkalommal jelentkezik a Búgócsiga nevű zenés foglalkozás, zenehallgatás babákkal érkező családok számára. Rögtön ezután, 18 órától rendezik Szeretethang elnevezésű koncerteket várandós kismamák, és az őket kísérő kispapák részére. A hangszereket bemutató, óvódásoknak szóló játékos foglalkozás, a Zene-Tér-Kép 2×4 alkalomból áll. A sorozat minden darabja egy-egy hangszercsoportra összpontosít (vonós-, fafúvós-, rézfúvós-, illetve ütőhangszerek). Mindhárom programot Ácsné Székely Edit fuvolaművész, zenepedagógus vezeti a zenekar próbatermében, a MÁV Szimfonikusok művészei közreműködésével.

 

Megújult a zenekar Baráti Köre

Megújult formában várja az érdeklődőket a MÁV Szimfonikusok Baráti Köre a 2013-2014-es évadban. Az évi két klubdélután mellett kedvezményes jegyvásárlásra nyílik lehetőség, a megjelölt koncerteken. Emellett pedig évente három alkalommal egy-egy főpróbát is megtekinthetnek a tagok. A Baráti Kör nyújtotta előnyöket éves tagsági kártya megváltásával vehetik igénybe az érdeklődők.

A tagság ára bérletesek, illetve régi tagok számára 500, új tagok számára 1000.- Ft.

Bérletek a zenekar Múzeum utcai székházában kaphatók szeptember 9. és 14. között,

napijegyeket október 1-től lehet vásárolni.

 

Július elején a Himnusz eredeti, Erkel-féle változatát rögzítette felvételre a MÁV Szimfonikus Zenekar. Az olimpiai játékokon innentől kezdve ez a változat hangzik majd el a magyar bajnokok dobogóra lépésekor. A zenekari felvételt a Nemzetközi Olimpiai bizottság kérte Magyarországtól. A testület az elmúlt időszakban összesítette a világ nemzeteinek himnuszait; hazánké nem felelt meg a kritériumoknak, ezért új felvételre volt szükség, amelynek elkészítésével a MÁV Szimfonikus Zenekart bízták meg. Erkel Ferenc szerzeményét többen is átdolgozták már; számos verzió él a köztudatban, a felvétel vezetője azonban úgy döntött, az eredeti változatot rögzítik az utókor számára. A kottákat nem volt nehéz megszerezni, hisz Somogyváry Ákos a zeneszerző szépunokája, és rendelkezik a Himnusz eredeti, 1844-es kéziratával. Az Erkel Ferenc Társaság elnöke karmesterként is hozzájárult a felvétel sikeréhez, amelyet már elküldtek a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak.

 

2013. augusztusában az államfő a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét adományozta Lendvai György, a zenekar ügyvezető igazgatója számára

"Magyarország egyik vezető szereppel bíró, közel hetven éves kultúramegőrző és kultúrateremtő múlttal rendelkező együttese sikeres irányításáért,  az ifjúság zenei nevelésének előtérbe helyezéséért."

 

A MÁV Szimfonikus Zenekart 1945-ben alapította a Magyar Államvasutak, amely azóta is legfőbb támogatója a csaknem száz muzsikust foglalkoztató együttesnek. Az ország élvonalbeli hivatásos zenekarainak sorában tartják számon, repertoárja a barokk zenétől a modern, kortárs művekig terjed.

Az elmúlt több mint hat évtized során számos világszerte elismert karmester – például Kobayashi Ken-Ichiro, Franco Ferrara, Herbert Blomstedt vagy Irwin Hoffman – vezényelte koncertjeiket, és olyan világsztárokkal dolgozott együtt, mint Luciano Pavarotti, Placido Domingo, José Carreras, Miklósa Erika, Rost Andrea, vagy Vásáry Tamás.

A zenekar magas művészi tudását számos külföldi turnén is elismerték. Vendégfellépései során Európa minden országában koncertezett már, de Brazíliában, Peruban, Argentínában és Kolumbiában, valamint Libanonban, Japánban, Kínában, Hong-Kong-ban és Cipruson is sikert aratott a zenekar.

A rangos külföldi fesztiválokon túl a MÁV Szimfonikus Zenekar a kezdetektől fogva sikeres közreműködője a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak és a Budapesti Fesztiválzenekar által jegyzett zenei maratonoknak is.

A zenekar hagyományokban gazdag művészi munkásságának elismeréseképpen 2011-ben az egyik legjelentősebb zenei elismerésben részesült, megkapta a Bartók Béla-Pásztory Ditta díjat.

 

www.mavzenekar.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük