CO2Senki sem szeret, de spórolni, takarékoskodni muszáj. Egyre kevesebbet költünk kultúrára, ruhára, szórakozásra és még így is előfordul, hogy a rezsiszámla fájdalmasan tátongó űrt hagy a pénztárcánkban a hó végére. Pedig létezik egy sokkal kézenfekvőbb és hatékonyabb módja is a költségeink lefaragásának. És ki ne szeretne újra moziba vagy színházba járni?

CO2Senki sem szeret, de spórolni, takarékoskodni muszáj. Egyre kevesebbet költünk kultúrára, ruhára, szórakozásra és még így is előfordul, hogy a rezsiszámla fájdalmasan tátongó űrt hagy a pénztárcánkban a hó végére. Pedig létezik egy sokkal kézenfekvőbb és hatékonyabb módja is a költségeink lefaragásának. És ki ne szeretne újra moziba vagy színházba járni?

 

  Jelentős összegeket takaríthatunk meg ugyanis azzal, ha a régebbi, gyakran már picit leharcolt háztartási eszközeinket újabbra, modernebbre cseréljük. Nem azért mert szebb a kijelzője vagy lekerekítettebbek a sarkai és jobban mutat a lakásban, hanem azért, mert „zöldebb"! Az elmúlt évtizedben ugyanis egyre inkább előtérbe kerültek a környezetbarát technológiák, amelyek most már a mindennapjainkba is beköltözhetnek.

A zöldülő Euronics Műszaki Áruházlánc a környezetbarát technológiák elkötelezett híve, és 2010 februárjától erre bátorítja a fogyasztókat is. Mert mindannyian fogyasztunk és sokat: vizet, gázt, áramot és ez nem csak nekünk kerül egyre többe, hanem a kék bolygónknak is.

Az európai ember ökológiai lábnyoma 2010-re már 2,5-szer nagyobb a fenntarthatónál, ami azt jelenti, hogy még plusz másfél Földre lenne szükségünk, hogy a jelenlegi szintet fenntartsuk. Pénztárcánkat nézve értetlenül állhatunk a helyzet előtt, hisz az biztos, hogy nem fogyasztunk 2 és félszer többet. Biztos?

Egy kutya pedig a háztartásunk táján is el lehet ásva. Az Euronics ökoszakértő csapata ebben próbál segíteni, hogy kihantoljuk a négylábút, és otthoni „zöld beruházásokkal" csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat, és egyben kíméljük a pénztárcát.

A vízköves, korosodó mosógép vagy mosogatógép bizony zabálja az áramot és a mosószert is, itt az ideje beruházni egy újra, környezetbarátra. Persze a csere csak az első lépcső a takarékosságban, nem mindegy, hogy hogyan használjuk az újdonsült elektromos családtagot.

Az Euronics Zöld Kampány ebben próbál segíteni és már a vásárláskor a garanciajegy mellé megkaphatjuk azokat a jó tanácsokat, amelyekkel nemcsak a környezetet, hanem a családi kasszát is kíméljük. Egy ökobarát fogyasztó akár több tízezer forintot is megfoghat, de ehhez persze minden Zöld Tippet komolyan kell vennünk!

Tippek
1. A zöld technológiára költött pénz már középtávon sokszorosan megtérül, amellett, hogy egy új háztartási eszköz boldog tulajdonosai is lettünk.
2. Figyeljük a termékeken feltüntetett matricákat, amelyek a környezetvédelmi és energiatakarékossági besorolásokat árulják el!
3. Ápoljuk a háztartási gépeket, meghálálják a törődést. Belül is legyenek tiszták és vízkőmentesek, mert a lerakódott szennyeződés rengeteg energiát lop el.
4. Kerüljük a hosszú és magas hőfokú programokat! A kisebb szennyeződésekhez elég a 30°C fokos gyors üzem is.
5. Csak annyi mosószert használjunk, amennyi a szennyeződésekhez valóban szükséges!
6. Az enyhébben szennyezett ruhákat és edényeket ne mossuk intenzív programon!
7. A félig üres mosó- vagy mosogatógépet ne indítsuk el! (A zöld gépek már ezt is „ökosan" oldják meg, hiszen felismerik, hogy a betöltött mosandóhoz mennyi víz és energia szükséges.)
8. Ha tehetjük, akkor használjuk ki az éjszakai áram utódaként bevezetett „vezérelt áram" lehetőségét!
9. Nem kell mindig agyoncentrifugázni a ruhákat. A teregetett ruha jobb illatú is.
10. Feleslegesen ne nyitogassuk a hűtőszekrényt, egyszerre tegyünk be és vegyünk ki mindent, amire szükségünk van!
11. A hűtőszekrény nem fagyasztó! Az élelmiszerek többsége 6-7°C fokon is eláll.
12. A hűtőt a konyha leghidegebb pontjára állítsuk, minél távolabb a tűzhelytől vagy a fűtőtesttől.

Az Euronics szakértői szerint nem árt tájékozódni a vásárlás előtt, mert az olcsóbb, nem mindig olcsóbb. Egy zöld beruházás és a környezetbarát gondolkodás együttese hamar meghálálja magát és rövid idő belül érezhető lesz az eredménye. A jutalom pedig nem marad el: a kék bolygó, továbbra is az maradhat, az ökobarát pedig sokat takaríthat meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük