Puskás TivadarPuskás Tivadar

A budapesti Andrássy úti Saxlehner palotában lévő Postamúzeum volt a helyszíne 2008. február 15-én a Puskás Tivadar nevéhez fűződő Telefonhírmondó első budapesti adásáról való megemlékezésnek.

 Puskás TivadarPuskás Tivadar

A budapesti Andrássy úti Saxlehner palotában lévő Postamúzeum volt a helyszíne 2008. február 15-én a Puskás Tivadar nevéhez fűződő Telefonhírmondó első budapesti adásáról való megemlékezésnek.

A múzeumban az évfodulóhoz kapcsolódó kiállítás nyílt,  a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pedig a magyar mérnökök, feltalálók technikai újdonságait, találmányait bemutató sorozatában emlékérmét bocsátott ki a zseniális magyar mellképével, ezer Ft-os névértékben.  Ezzel a kibocsátással a „Magyarok szerepe a világ műszaki-tudományos fejlődésében" című emlékérme-sorozat négytagúvá bővült.  Az érmét a MNB Látogató-központjában, a Pénzverő Zrt.  mintaboltjaiban, valamint a kibocsátás helyszínén vásárolhatják meg az érdeklődők.

EDison Puskás Tivadarnak dedikált fényképeEDison Puskás Tivadarnak dedikált fényképeA kiállítás megnyitóján  Egervári László, ügyvezető igazgató (Hírközlési Múzeumi Alapítvány) házigazdaként köszöntötte az egybegyűlteket, bemutatta Puskás Tivadar munkásságát, értékelte a Telefonhírmondó szerepét, jelentőségét.

Koncertközvetítés a Teléefonhírmondóban 1896Koncertközvetítés a Teléefonhírmondóban 1896Puskás Tivadar  1844. szeptember 17-én született Pesten  és 1893. március 16-án (46 évesen) halt meg Budapesten.Ő az egyik legismertebb magyar, olyan tudós-feltaláló,  akinek szabadalmazott találmányai között szerepel a telefonhírmondó,  s közreműködött a telefonközpont megalkotásában is.  Köztéri szobrát a közelmúltban avatták, beltéri szobra pedig jó ideje díszíti a Puskás Tivadar Technikumban lévő emlékhelyet. Már életében legendák szövődtek alakja köré, melyek halála után csak erősödtek. 

A Telefonhírmondó hírolvasó stúdiójaA Telefonhírmondó hírolvasó stúdiójaA feltaláló Bécsben, a Politechnikumban tanult, de tanulmányait nem tudta befejezni apja halála miatt.  Német és francia nyelvtudását kiegészítve, intenzíven tanult angolul, Londonba ment dolgozni. Hazatérve a Kolozsvár-Brassó vasútvonal építésénél működött közre négy évig.   A Világkiállítás előkészületi munkái Bécsbe vonzották, ott a világítási és  vízellátási munkáknál működött közre.  Egyidejűleg utazási irodát is működtetett, ahol a látogatók elhelyezésével, utaztatásával, programjával is foglalkoztak.  Az így szerzett tőkével Amerikába utazott, aranybányát vásárolt, de ez a vállalkozása kudarcot vallott.  Kapcsolatba került a Menlo Parki Bell vállalkozással, találkozott Edisonnal, 1876-77 között  együtt dolgozott vele, a hangrögzítés,  a fonográf felfedezése idején együtt gondolkodtak a telefonközpontról. 

A Telefonhírmondó korabeli reklámjaA Telefonhírmondó korabeli reklámjaA neves amerikai tudós megbízta ügyeinek európai képviseletével, Puskás visszatért Európába.  Párizsban telefonközpontot telepített és a Francia Akadémia előtt bemutatta a fonográfot. 

1881 május 1-én a budapesti Fürdő utcában vezetésével adták át az első hazai telefonközpontot. 

1880-90 között Bécs, London, Madrid  városában telepített telefonközpontokat.

A rendszer elvi vázlataA rendszer elvi vázlataA világ első hírközlő stúdiója, a Telefonhírmondó gondolatát Puskás a kialakuló telefonhálózatokra építve ültette át a valóságba,  1893. február 15-én kezdte meg a szolgáltatás működését Budapesten a Magyar utca 6. alatti házban, 25 előfizetővel.  A hírmondó az első időszakban a vezetékes telefonhálózaton keresztül működött, az előfizetők a központtól kérhették a műsor kapcsolását. Puskás Tivadar úttörő vállalkozása a tömegkommunikáció megteremtésének első fontos lépése volt az írott sajtó  mellett.

Puskás FerencPuskás FerencA nagy gondolat kivitelezésében a feltaláló testvére, Puskás Ferenc segített. A klasszikus közszolgálati intézmény 9 órától 21.30-ig működött, óránként adott friss híreket, országgyűlési tudósításokat, tőzsde- és időjárás-jelentéseket, este pedig színházi és zenei eseményeket közvetített.

Az előfizetőknak adott hogyan működik? rajz...Az előfizetőknak adott hogyan működik? rajz…A feltaláló alkotó időszakának csúcsán, mindössze 49 évesen hunyt el, egy hónappal azután, hogy a Telefonhírmondó megkezdte adását.  Puskás Tivadar halálával az örökös, Puskás Albert kezébe került a vállalkozás, aki rövidesen rátermettebb vállalkozónak, Popper István mérnöknek adta azt el.  Az új tulajdonos részvénytársaságot alakított, tőkét szerzett és kibővítette a szolgáltatást,  1895-ben az előfizetők száma már csaknem 5 ezer volt, a hálózat hossza pedig 271 km-re nőtt.

1911-ben a Telefonhírmondó központjába óraközpontot telepítettek, s innen szabályozták a fővárosban lévő köztéri órákat is.  1923-ban a Telefonhírmondó tulajdonjoga a Magyar Távirati Irodához került. 

A közvetítésekhez használt mikrofonrendszerA közvetítésekhez használt mikrofonrendszer1925-ben a Telefonhírmondó elnyerte a rádió-műsorszolgáltatás jogát, s helyiségében alakították ki az első rádióstúdiót, az adás decemberben indult meg.   1926. januárban megalakult a Magyar Telefonhírmondó és Rádió Részvénytársaság, a rádió műsorait párhuzamosan közvetítő Telefonhírmondó újabb lendületet kapott, olcsóbban lehetett hallgatni, mint a költséges rádió-vevőn,  vételi minősége is jobb volt, mint a korabeli detektoros vevőké.  Előnye az olcsó néprádiók 1939-es megjelenéséig tartott,  ekkor előfizetőinek száma már csaknem 9 ezerre rúgott.

A második világháború során a Telefonhírmondó hálózata teljesen tönkrement, berendezéseit nem tartották érdemesnek az újjáépítésre, így a találmány története lezárult.

Elmondhatjuk;  Puskás Tivadar, a sokoldalú, nyitott gondolkodású tehetség mindig nagy léptékben képviselte a legújabbat, nem maradt meg a lokális szinten, a legszélesebb körű megvalósításra tört (nemzetközi) munkálkodásában.

Iglódi-Csató Judit, az MNB kommunikációs igazgatója ünnepélyesen kibocsátotta az emlékérmét, majd átadta a szót az emlékérme tervezőjének,  Bohus Áronnak, aki az érme motívumairól és az alkotás menetéről szólt.

http://www.postamuzeum.hu/

http://www.penzvero.hu/

http://www.mnb.hu/

http://www.puskas.hu/puskas/hirmondoalso.htm

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük