Nemzeti Fejlesztési ÜgynökségA Gazdasági Operatív Program legújabb 5 pályázata a kis- és középvállalkozások versenyképességének, és ezáltal piaci pozícióinak megerősítését szolgálja. A több, mint 30 milliárd forintnyi támogatás elsődleges célja, a kkv-k széles köre számára vonzóvá és elérhetővé tegye a tudásintenzív, magasabb hozzáadott értékű tevékenységek végzését, növelve ezzel termelékenységüket és csökkentve a lemaradásukat a  szerkezeti modernizációban és termelékenységben  előrébb járó országok vállalataihoz képest. 

 

    Nemzeti Fejlesztési ÜgynökségA Gazdasági Operatív Program legújabb 5 pályázata a kis- és középvállalkozások versenyképességének, és ezáltal piaci pozícióinak megerősítését szolgálja. A több, mint 30 milliárd forintnyi támogatás elsődleges célja, a kkv-k széles köre számára vonzóvá és elérhetővé tegye a tudásintenzív, magasabb hozzáadott értékű tevékenységek végzését, növelve ezzel termelékenységüket és csökkentve a lemaradásukat a  szerkezeti modernizációban és termelékenységben  előrébb járó országok vállalataihoz képest. 

 

 Ugyancsak kiemelt célja a most induló pályázatoknak a területi felzárkóztatás elősegítése, vállalkozások közötti területi esélyegyenlőtlenség csökkentése. A többségében hátrányos és leghátrányosabb kistérségekben megvalósuló beruházások hozzájárulnak az adott kistérségek felzárkózásához, a foglalkoztatás növeléséhez. A pályázatokon elnyerhető vissza nem térítendő támogatások és az olyan visszatérítendő finanszírozási lehetőség, mint a tizenötezer vállalkozást fejlesztési forráshoz juttató Mikrohitel program az Unió egyik legmerészebb és leggyorsabb nemzeti vállalkozásfejlesztési programjává tették az Új Magyarország Fejlesztési Tervet.  

A mikro-, kis- és középvállalkozások jelentős szerepet töltenek be az ország gazdasági életében. Többségük gazdálkodását magas munkaerő- és alacsony tőkeintenzitás jellemzi, ezért jóval nagyobb mértékben részesednek a foglalkoztatásból, mint a hozzáadott érték illetve jövedelemtermelésből. Fontos társadalmi és gazdasági érdekünk tehát az, hogy a kkv-k széles köre számára vonzóvá és elérhetővé tegyük a tudásintenzív, magasabb hozzáadott értékű tevékenységek és együttműködések végzését. A vállalkozások korszerűsítése és a modernizációt eredményező innovatív eljárások széleskörű alkalmazása segíti nemzetközi versenyképességük megtartását, növelését vagy beszállítói pozícióik megtartását és megerősítését.

A területi felzárkóztatás kiemelt fontosságú a 2008-as pályázatokban. A meghirdetett 5 pályázat közül kettő az Új Magyarország Felzárkóztatási Programhoz kapcsolódva a leszakadó kistérségek hanyatlásának megállítására, gazdasági és társadalmi felzárkózásuk elindítására irányulnak. E két pályázat keretében csak a komplex programmal segítendő 33 legnehezebb helyzetben lévő kistérségben megvalósuló fejlesztések támogathatóak.

A meghirdetett 5 pályázat keretében a vállalkozások az alábbi fejlesztéseikhez kaphatnak vissza nem térítendő támogatást:

§                                 Eszközbeszerzés

§                                 Infrastrukturális és ingatlan beruházás

§                                 Az eszközbeszerzéshez kapcsolódó gyártási licenc, gyártási know-how beszerzések.

§                                 Információs technológia-fejlesztés,

§                                 Piacra jutás támogatása

§                                 Vállalati HR fejlesztés

§                                 Minőség-, környezet- és egyéb irányítási rendszerek, szabványok bevezetésének támogatása

A 2008 április 4.-től megnyíló pályázatok – hasonlóan a Gazdasági Operatív Program tavalyi konstrukcióihoz – feltételeiben továbbra is az alapgondolat: támogatásért cserébe fejlődést! Fontosnak tartjuk ugyanakkor hangsúlyozni, hogy az idei kiírások a tavalyi pályázatokhoz viszonyítva könnyített feltételeket tartalmaznak a kötelezettségvállalás terén. Az elvárt nettó árbevétel-növekedés százalékos növekményét csak reálnövekmény formájában és területi alapon, a hátrányos helyzetű térségek számára kedvező módon határoztuk meg, mértéke pedig általánosan csökkent. A növekedési vállalásokat két évre kell tenni, ennek megfelelően a támogatáshoz viszonyított árbevétel-növekményre vonatkozó vállalási kötelezettség a pályázók számára jóval könnyebbé vált.

Az Új Magyarország Vállalkozói Program legfontosabb feladata, hogy a mikro- kis- és középvállalkozói szférát kiemelten támogassa, hiszen nélkülük az unós fejlesztéspolitika két kiemelt célja: a magyar gazdaság versenyképességének és Magyarország foglalkoztatási mutatóinak javítása nem érhető el. Pályázataink révén az újonnan csatlakozott országok közül elsőként nyíltak meg vissza nem térítendő uniós fejlesztési támogatások: 2007-ben a Gazdasági Operatív Program 16 pályázatában közel 100 milliárd forint forrást nyitottunk meg. Sikeresen elindult a Mikrohitel Program, melyben a következő években 83 milliárd forint segíti a kis- és középvállalkozások finanszírozási lehetőségeinek javítását. Ezt egészíti ki a Portfoliógarancia Program 67 milliárd forint értékben és jó hír, hogy júliusban elindul a Kockázati Tőke programunk is 40 milliárd forint értékben.  

Gazdaságfejlesztési Operatív Program

2008. évi első körös pályázatok

A pályázatok:

Kód

Név

Elnyerhető támogatási összeg

Keretösszeg

GOP-211/A

Mikro- és kisvállalkozások technológia fejlesztése

1-20 millió Ft

7 400 millió Ft

KMOP-121/A

1-10 millió Ft

1 300 millió Ft

GOP-211/B

Komplex vállalati technológia fejlesztés mikro-, kis- és középvállalkozások számára

10-150 millió Ft

9 446 millió Ft

KMOP-121/B

10-50 millió Ft

1 800 millió Ft

GOP-211/C

Komplex vállalati technológia fejlesztés a hátrányos helyzetű kistérségekben

150-500 millió Ft

6 052 millió Ft

GOP-212/B

Komplex beruházások támogatása a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben kis- és középvállalkozások számára

10-150 millió Ft

3 500 millió Ft

GOP-212/C

Komplex beruházások támogatása a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben

150-500 millió Ft

1 200 millió Ft

A pályázat indulása:

2008. április 4-től 2008. május 5-ig lehet benyújtani a pályázatokat.

Kivéve GOP-2008-2.1.1/A és KMOP-2008-1.2.1/A esetében: 2008. április 4-től 2008. december 31-ig (vagy a források kimerüléséig)

Pályázhatnak:

§                     kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok (GOP211/A és KMOP121/A: gazdasági társaság)

§                     szövetkezetek,

§                     SZJA hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók. (GOP211/A és KMOP121/A: egyéni vállalkozás)

A pályázati kiírásra kizárólag azok a vállalkozások pályázhatnak, amelyek éves átlagos statisztikai állományi létszáma a pályázat benyújtását megelőző legutolsó lezárt, teljes üzleti évben minimum egy fő volt, valamint két teljes lezárt üzleti évvel rendelkeznek.

Milyen tevékenységekre lehet pályázni?

GOP-2.1.1/A (KMOP-1.2.1/A)

§   Eszközbeszerzés

GOP-2.1.1/B (KMOP-1.2.1/B); GOP-2.1.2/B; GOP-2.1.1/C; GOP-2.1.2/C

§   Eszközbeszerzés:

§   Infrastrukturális és ingatlan beruházás:

§   Az eszközbeszerzéshez kapcsolódó gyártási licenc, gyártási know-how beszerzések.

§   Információs technológia-fejlesztés,

§   Piacra jutás támogatása:

§   Vállalati HR fejlesztés:

§   Tanácsadás igénybevétele

§   Minőség-, környezet- és egyéb irányítási rendszerek, szabványok bevezetésének támogatása:

Növekedési elvárások:

 

A pályázó éves nettó árbevétel százalékos reálnövekménye a projekt megvalósítását követő két évben átlagosan

A bázis-árbevételéhez képest a projekt befejezési évét közvetlenül követő 2 üzleti évben a pályázó összes árbevétel növekménye eléri a támogatás

Érintett pályázati kiírás

Közép-Magyarországi régió (KMOP-ot érinti)

6%

1,0-szeresét

KMOP-2008-1.2.1/A

KMOP-2008-1.2.1/B

Nem hátrányos helyzetű kistérségek

5%

1,0-szeresét

GOP-2008-2.1.1/A

GOP-2008-2.1.1/B

A 33 LHH-ba be nem sorolt hátrányos helyzetű kistérségek

4%

0,8-szorosát

GOP-2008-2.1.1/A

GOP-2008-2.1.1/B

GOP-2008-2.1.1/C

A 33 kiemelten leghátrányosabb helyzetű kistérség

3%

0,8-szorosát

GOP-2008-2.1.1/A

GOP-2008-2.1.2/B

GOP-2008-2.1.2/C

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük