2023.március.28. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

11 éves lett a Nemzeti Vágta. 10 év, 4 kontinens, 20 ország, 400 település, közel 300 lovas és 100 kishuszár

3 perc olvasás

vagta-.jpgEzek a számok írják le Magyarország legnagyobb lovas eseményét, a Nemzeti Vágtát, amelynek megrendezése mára hagyománnyá vált.

 

  1. alkalommal indul útjára a nagyszabású rendezvénysorozat, a korábbi évekhez hasonlóan előfutamokkal. Idén május 1-jén, Sarkadon rendezik meg az első vidéki elővágtát, (lásd: https://www.facebook.com/SarkadiVagta) míg a döntőre szeptember 14-16. között kerül sor, így közel 5 hónapon keresztül szurkolhat a közönség a Nemzeti Vágta futamain. Ahogyan az összes elővágtán, úgy a békés megyei városban is 12 lovas mérkőzik meg egymással. Az előfutamok három legjobbja és a rendező település lovasa pedig majd a budapesti döntőn bizonyíthat, amelyet újra a Hősök terén rendeznek meg.

 

A 10 év alatt 4 kontinensről – Ázsia, Afrika, Amerika és Európa – több mint 20 ország lovasai mérték össze tudásukat a nemzetközi futamon, amely idén sem marad ki a programok közül. A szervezők célja nem csak a korábban már résztvevő országok megtartása, hanem annak elérése is, hogy ebben az évben már az összes földrész képviseltesse magát a Nemzeti Vágtán. A fiatal tehetségek sem maradnak ki, a korábbi évek nagy sikerének köszönhetően újra megrendezik a Kishuszár Vágtát, amelyen ezidáig 100 gyermek vett részt. A Vágta futamait minden évben nagy érdeklődés kíséri a határon túli magyarság körében, ezért ebben az évben is a 17 elővágtából 4-et határon túl tartanak.

 

„Nagy öröm számunkra, hogy a Nemzeti Vágtának ekkora hagyománya van, és immáron 11 éve állandó programja nem csak Magyarországnak, hanem a határon túli magyarságnak is. Mivel évről évre nagy érdeklődés kíséri a nemzetközi futamot, ezért a Vágta kitűnő lehetőség arra, hogy az ide látogató külföldi résztvevőknek, érdeklődőknek egy olyan komoly lovas hagyományokkal bíró ország képét mutassuk, ami egyben nagyszerű turisztikai úti cél is. A huszárság motívuma minden évben erőteljesen jelen van, amivel egy sok évszázados hagyomány előtt szeretnénk tisztelegni. A Nemzeti Vágta felületein folyamatosan beszámolunk a versenyt rendező településekről, illetve az Andrássy úton berendezzük a Vágta Korzót, ahol bemutatkozhatnak a fővárosi döntőbe bejutott városok és falvak. Úgy gondolom, mindez kitűnő lehetőség a számukra, hogy megismertessék a helyi értékeiket, kultúrájukat minden látogatóval.” – mondta Lázár Vilmos, a Nemzeti Vágta Elnöke.

 

A Nemzeti Vágta 2016-ban rangos elismerést nyert: a Budapest Turizmusáért Díj megszerzésével azon fesztiválok közé került, amelyek segítenek növelni a magyar főváros vonzerejét és népszerűségét.

 

A Sarkadi elővágta jelenlegi állapota:

1.,Sarkad

Lova: Hilton Haragos Mén – Lovas: Kaló Fanni

2., Szabadkígyós

Lova: Mangó Sport félvér, herélt – Lovas: Makoviczki Zoltán

3.,Nagyszalonta

Lova: Széplak Rezgő kisbéri kanca – Lovas: Schwarzenbart József

4., Körösnagyharsány

Lova: Edward sötét pej mén – Lovas: Valent Krisztián

5., Zsadány

Lova: Huncutka furioso – Lovas: Dankó Panna

6., Kondoros

Lova: Cimer Lady kisbéri félvérkanca – Lovas: Szabó Erzsébet

7., Vésztő

Lova: Szászsebes pej kanca – Lovas: Tóth György

8.,Biharugra

Lova: Balu Gidrán kanca – Lovas: Pápa Attila

9.,Mezőgyán

Lova: Bodza kisbéri kanca – Lovas: Kovács Réka

10., Kötegyán

Lova: Gidrán Suhanc – Lovas: Schwarzenbart Bálint

11., Doboz

Lova: Jade magyar félvér kanca – Lovas: Pécsi Krisztina

12., Dévaványa

Lova: Bűvölet – Lovas: Molnár Zoltán

 

http://vagta.hu

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.