2024.április.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

69/70/85 Egy európai üvegstúdió Dömsödön

2 perc olvasás

uvegd.jpg2018. május 3-án nyílik a a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum időszaki kamarakiállítása. A kiállítást Kiss Imre múzeumigazgató köszöntője után Szilágyi B. András designtörténész nyitja meg.

 

Az üvegművészet kedvelői közül sokan ismerik Báthory Júlia (1901–2000) munkásságát, aki az egész európai üvegművészetben kivételes életművet hozott létre. 1933 tavaszán alakította meg önálló műhelyét, a Szélkakas Stúdiót Párizsban, elsőként alkalmazta a homokfúvás technikáját művészi üvegmegmunkálásra, különleges csiszolási technikája egyedülálló volt. Hazatérését követően nagy szerepe volt a modern magyar üvegművészet oktatásának megszervezésében is.

 

Báthory Júlia nevelt fia, Szilágyi András és felesége, Kovács Júlia részvételével 1991-ben, 90 évesen újraindította stúdióját, amely az art deco és art modern egyik legjelentősebb üvegművészének vállalkozásából néhány év alatt európai színvonalú, és a magyar stúdióüveg szempontjából is fontos műhellyé vált. A „Szélkakas” újkori története a közös következtetésekre jutó művészek szövetségének, egyfajta művészi szellemiség megnyilatkozásának és továbbélésének krónikája.

 

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Kultea Galériájában rendezett kiállítás a Szilágyi-Kovács művészházaspár több évtizedes alkotótevékenységéből nyújt válogatást, változatos megmunkálási technikák, tárgytípusok felvonultatásával. Külön említésre érdemes Kovács Júliának a hazai üveg-design területén végzett munkássága. A művész a hetvenes években csatlakozott ahhoz a formatervezői irányzathoz, amely a magyar szilikát-designt  ̶  ha rövid időre is  ̶ , de Európa élvonalába repítette.

 

Különleges tárgyak a design és a művészi üveg területéről, bemutatva e csodálatos anyagnak  ̶  az üvegnek  ̶  a sokszínűségét!

 

Kurátorok: Szilágyi B. András, Veress Kinga

 

  1. május 3. – június 17.

Egy európai üvegstúdió Dömsödön

Megnyitó: 2018. május 3., 17 óra

MKVM, 1036 Budapest, Korona tér 1.

 

www.mkvm.hu

www.facebook.com/mkvmuzeum

www.instagram.com/mkvmuzeum

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.