A  LOW holland -flamand Kultfeszt keretében február 15-től március 12-ig egyhónapos rendezvénysorozattal mutatkozik be hazánkban a holland -flamand kortárs képzőművészet, komoly-, jazz- és könnyűzene, építészet-, formatervezés, színház, tánc, irodalom és film.   2008. február 5-én a Merlin Színházban tartott sajtótájékoztatón mutatták be a fesztivál programját.

 

A  LOW holland -flamand Kultfeszt keretében február 15-től március 12-ig egyhónapos rendezvénysorozattal mutatkozik be hazánkban a holland -flamand kortárs képzőművészet, komoly-, jazz- és könnyűzene, építészet-, formatervezés, színház, tánc, irodalom és film.   2008. február 5-én a Merlin Színházban tartott sajtótájékoztatón mutatták be a fesztivál programját.

A fesztivál elnevezése a zömmel tengerszint alatt fekvő Németalföldre (Low Countries) vagyis Hollandiára és Flandriára utal. Hollandia és lakossága mindenki számára ismert, de kik a flamandok, mi is valójában Flandria?

Flandria a Belga Királyság északi, holland nyelvű országrésze. A flamand parlament és a flamand kormány autonóm módon képviseli állampolgári szinten a közösségi hatóságot a kultúra, az oktatásügy és a jóléti intézkedések területén, beleértve Brüsszelt is. A 10 millió lakosú Belgiumon belül Flandria lakossága 6,5 millió főre tehető. Flandria nyugat-európai logisztikai csomópontot formál Észak-Franciaország és Hollandia között. A flamand kormány székhelye Brüsszelben található. Antwerpen, Gent, Brugge, Mechelen és Leuven jelentik Flandria további fontos városait.

Jan Kennis, a holland nagykövetség kulturális attaséja, és Walter Moens szerint, aki a flamand kormányt képviseli a belga nagykövetségen, a fesztivál egyik legfontosabb üzenete a kultúrák és műfajok közti átjárhatóság és az alkotás szabadsága.

A fesztivál célja a holland és flamand kortárs művészet bemutatása hazánkban, valamint a Hollandia, Flandria és Magyarország közötti művészi együttműködések létrehozása és elmélyítése, támogatása. A programok szervezője és lebonyolítója a Holland Királyság Budapesti Nagykövetsége és a budapesti Flamand Képviselet.

A fesztivál programjai az ismert és népszerű kulturális helyszínek – Ernst Múzeum, Gödör, A38-as hajó, Kiscelli Múzeum, Ludwig Múzeum, Merlin, Millenáris, MÚ Színház, Művészetek Palotája, Műcsarnok, Rudas Fürdő, Trafó – mellett hangulatos galériákban, kultmozikban, múzeumokban és templomokban, több mint 25 budapesti helyszínen zajlanak majd, nagyjából 65 előadással és előadóművésszel. Többek között az Amsterdam Baroque Orchestra, Anouk van Dijk, az Amsterdam Klezmer Band, Atelier van Lieshout, az ASKO Ensemble, Bik van der Pol, Capilla Flamenca, Club Guy & Roni, a Combattimento Consort, Douwe Heeringa, Flat Earth Society, Hans van der Meer, Hotel Modern, a Huelgas Ensemble, Jan Michiels, Jef Neve, Juriaan Molenaar, Krijn de Koning, Le Bal Moderne, Leon De Winter, Louis Andriessen, Making New Waves, Mette Ingvartsen, Michel van der Aa, Michel Waiswisz, a Nederlands Kamerkoor, New Cool Collective, Tetzepi, a Toneelhuis Antwerpen és Wim Delvoye töltik majd meg az előadótermeket, múzeumokat, galériákat, színházakat, koncerttermeket és mozikat.

A LOW fesztiválirodát ünnepélyes keretek között 2007. szeptember 12-én Maxime Verhagen holland külügyminiszter és Göncz Kinga magyar külügyminiszter együtt nyitotta meg.

A rendezvények koncepcionális, szervezési és lebonyolítási munkáit a Holland Nagykövetség a budapesti Flamand Képviselettel szoros együttműködésben végzi. A Merlinben a fesztivál ideje alatt állandó információs központ működik.

LOW Fesztiválközpont: Merlin Színház 1052. Gerlóczy u.4

Ünnepélyes megnyitó: 2008. február 15-én 19.30-kor a Műcsarnokban.

A fesztiválmegnyitón beszédet mond Frans Timmermans, a Holland Királyság európai ügyekért felelős minisztere, valamint Geert Bourgeois, a flamand külügy, média, turizmus és adminisztratív ügyek minisztere. A megnyitót a Budapest Táncszínház „Hogyha elfelejtesz" című táncelőadása zárja Neel Verdoorn koreográfiájával.

A táncművészeti és színházi programok között lesz Anouk van Dijk kortárstánc előadása, Greenaway és Boddeke színdarabja Rembrandt életéről, Le Bal Moderne interaktív táncszínháza és a tolerancia kényes kérdéseit feszegető Holland cunami, amely egy képzeletbeli eseményt dolgoz fel. A Trafóban kerül bemutatásra a Hotel Modern által rendezett „terepasztalra animált történelem" Auschwitz borzalmáról, Kamp (tábor) címmel. Néhány négyzetméteren, több ezernyi kézzel faragott apró báb beszéli el a gyilkosok és áldozatok történetét.

A diákoknak szóló előadás időpontja: 2008. február 21. 20 óra.

Felnőtt előadások: 2008. február 22. 20 óra és 2008. február 23. 20 óra

A február 21-i előadáshoz kapcsolódva a Holokauszt Emlékközpont ingyenes programot kínál iskolás csoportoknak.

A komolyzene rajongói a világhírű Amszterdami Barokk Zenekar előadását élvezhetik 2008. március 12-én 19.30-kor a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Könnyűzenében is bőséges lesz a kínálat. Ízelítőként: holland-flamand buli a Rudasban, koncertek az A 38 állóhajón.

A kiállítások közül elsőként Wim Delvoye kiállítása nyílik meg 2008. február 15-én az Ernst Múzeumban, a Kiscelli Múzeum pedig holland-flamand képzőművészeti kiállításokkal várja a látogatókat. 

Láthatósági viszonyok címmel kiállítást és workshop sorozatot rendeznek 2008. február 21. és 2008. március 13. között, amelynek megnyitójára február 20-án 19.00 órakor kerül sor a
Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay Termében.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kisgalériájában (Budapest, VIII. Reviczky u. 1). 2008. február 22. és március 14. között látható a Gyermekvonatok című dokumentumkiállítás, amely a hajdani belgiumi-hollandiai gyermeknyaraltatásokat (1920-1932; 1946-1948; 1956) idézi fel.

GyermekvonatokGyermekvonatok

Hollandiába és Belgiumba ötvenezernél is több gyermeket vittek a vonatok testileg-lelkileg megerősödni az 1920-as években, az I. világháború után. Az egyházak felhívására holland és flamand családok ezrei vállalták, hogy néhány hónapra magukhoz vesznek egy-egy megárvult vagy legyengült egészségű kisfiút vagy kislányt a háborútól meggyötört Magyarországról. A gyermekek általában 4-5 hónapot töltöttek nevelőszüleiknél, de számtalan közülük 2-3 évig maradt, és sokakat örökbe is fogadtak. A gyermekek nagyszerű kapcsolatteremtőnek bizonyultak; a következő évtizedek tanúsága szerint többet tettek a holland-magyar kapcsolatok szorossá válásáért, mint a hivatásos diplomaták.

A megnyitót megtisztelő ismert hollandiai, flandriai és magyar személyiségek ajánlják majd a sajtó révén a nagyközönség figyelmébe a múlt dokumentumait és a jövő lehetőségeit. A kiállítással egy időben induló új nagykövetségi honlap ugyanis lehetőséget kínál arra, hogy a világhálón keressék meg nagyszüleik, szüleik hollandiai és belgiumi „családjainak" ma élő tagjait, megismerjék egymást. A Gyermekvonatok című kiállítás megnyitójára február 22-én 15.00 órakor kerül sor.

A Gödör klub NL Nincs Lehetetlen címmel, holland – magyar formatervező fesztivállal várja a látogatókat. Az esemény részletes programja megtekinthető a Gödör klub honlapján. http://www.gödörklub.hu/.

A LOW fesztivál több mint 20 budapesti helyszínen, körülbelül 100 előadással és 500 előadóművésszel zajlik majd. A programok helyét és idejét megtalálják a http://www.lowfestival.hu/ oldalon, angol nyelvű összefoglalót pedig a http://www.lowfesztival.hu/en/ oldalon olvashatnak

Simon Éva

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük