Bíró EszterBíró EszterAz est műsora az autentikus cigányzenétől a világzenét át a klasszikus és modern jazzig ível, melyet a Parno Graszt együttes foglal keretbe, olyan neves művészek közreműködésével, mint Ifj. Balázs János, Bíró Eszter és Fodo, Kállai Ernő, Palya Bea, Lukács Miklós Kvintett, Barcza Horváth József és Snétberger Ferenc. A jegyeladásból befolyt összeget, a felsőörsi Roma Zenei Szakkollégium hallgatóinak ösztöndíjazására fordítják.

Bíró EszterBíró EszterAz est műsora az autentikus cigányzenétől a világzenét át a klasszikus és modern jazzig ível, melyet a Parno Graszt együttes foglal keretbe, olyan neves művészek közreműködésével, mint Ifj. Balázs János, Bíró Eszter és Fodo, Kállai Ernő, Palya Bea, Lukács Miklós Kvintett, Barcza Horváth József és Snétberger Ferenc. A jegyeladásból befolyt összeget, a felsőörsi Roma Zenei Szakkollégium hallgatóinak ösztöndíjazására fordítják.

Parno GrasztParno GrasztA Parno Graszt együttes tavaly az USA nagyvárosaiban koncertezett, Koppenhágában pedig a World Music Expo-n szerepelt. Őket és a többi művészt a szolidaritás gondolata vezérelte, amikor elfogadták a Globális Tudás Alapítvány felkérését erre a jótékonysági koncertre.

Kállai ErnőKállai ErnőIfj. Balázs János, Bíró Eszter és Fodo, az ideje nagy részét a New York-i Juilliard School-on töltő Kállai Ernő, a mai fiatal énekesek közül az egyik legsokoldalúbb művész, Palya Bea és a Lukács Miklós Kvintett ily módon nyújtanak támogatást a Roma Zenei Kollégiumnak, amelynek művészeti vezetője a Barcza Horváth Józseffel duóban fellépő Snétberger Ferenc.

Lukács MiklósLukács Miklós2011 nyarán kezdi meg működését az intézmény a Balaton-felvidéken. Alapítója és művészeti vezetője a Liszt-díjas gitárművész és zeneszerző Snétberger Ferenc.

Snetberger FerencSnetberger Ferenc Az iskola arra a zenei tudásra alapozza az oktatást, amit a gyermekek a családból hoznak. A zenei, művészeti órák mellett többek között roma kultúra ismereti órákon, angol, informatika és menedzsment képzéseken vesznek részt a diákok. Támogatók: a norvég és a magyar állam, valamint a Nyílt Társadalom Intézet (OSI). Évről-évre hatvan roma fiatal tanulhat a 12 hetes kurzusokon olyan tanároktól és vendég-előadóktól, mint Snétberger Ferenc, Oláh Kálmán, László Attila, Szakcsi Lakatos Béla, Tony Lakatos vagy Roby Lakatos. A képzés ingyenes és a "normál" iskola mellett is végezhető.

Néhány információ az est fellépőiről:

PARNO GRASZT – zenekar

Roma népzenei együttes a Somogy megyei Paszabban 1987-ben alakult. A zenekar hiteles cigányzenét játszik. „Parno Graszt" Romani fogalom, jelentése „Fehér ló" (a fehér szín a tisztaság jelképe a ló a szabadságé). Úgy magyarul mint Romani nyelven énekelnek, egy dalban is cserélik a nyelvet, vagy egyszerre énekelnek mindkét nyelven. A zenekar alapfelállása szűken tíz tag, de zenélnek húszan is, a zenekar mellett néha egy tíztagú tánccsoport is szerepel. A zenekar a zenei gyökereit a közvetlen környezetben gyűjtötte. Az első lemezük a megjelenés után felkapaszkodott a World Music Chart Europe hetedik helyére, ez más magyar együttesnek azóta sem sikerült. A BBC kezdeményezésére a Magyar Televízió 2003/2004-ben egy filmet forgatott a zenészekkel Parno Graszt: Ünnepek és Hétköznapok címmel amit európaszerte sugároztak A svájci zenei szakfolyóirat a Vibrations 2005-ben Parno Graszt a tíz legjobb zenekar közé sorolta.

BÍRÓ ESZTER – ének

Sokoldalú előadóművész, énekes, filmszínész, musicalszínész, aki több zenei stílusban és különböző színpadokon is otthonosan mozog. Pályafutása a Miss Saigon főszerepével indult, majd az USA-ban végzett tanulmányai után, a Budapest Klezmer Band-nél folytatta. Azóta több musicalben szerepelt. Főbb szerepei: Rocky Horror Show – Janet, Hegedűs a háztetőn – Hódel, Az Operaház fantomja – Christine, West Side Story – Maria, Carmen koncert Horgas Eszterrel. Első szólólemeze 2006-ban Zenéim 200-2006 címmel jelent meg, amit még két lemez követett.

FODO – dobos, ütőhangszeres, zongorista

Dobos, ütőhangszeres, zongorista, zeneszerző, hangszerelő és producer. Fiatal kora ellenére – mindössze 28 éves – Artisjus díjas, kétszeres platinalemezes és kétszeres aranylemezes zeneszerző. Különleges játékát például Charlie MŰPÁ-s koncertjén és a 2007-es LGT koncerten csodálhatta meg a több tízezres közönség. Játszott többek között Presser Gábor és Gerendás Péter zenekaraiban, jelenleg Bródy János, Nikola Parov, Marozsán Erika, Juhász Gábor, Oláh Tzumo Árpád, Halász Judit, valamint Fábián Juli koncertjeinek állandó közreműködője. Szerzeményei és feldolgozásai, a Bíró Eszter Quintet mellett, hallhatóak több Halász Judit, Martonosi György, Azuma Clan és az EZTER lemezein.

Ifj. BALÁZS JÁNOS – zongora

1988-ban Budapesten született, híres zenész család sarja. Első tanára édesapja volt, majd Járdányi Pál zeneiskolájában folytatta. Mindössze pár hónap tanulás után 9 évesen megnyerte a nyíregyházi Országos Zongoraversenyt. Azóta folyamatosan koncertezik kül- és belföldön egyaránt. Többek között meghívást nyert a Graz-i Fiatal Művészek Fesztiváljára. 2002-ben felvételt nyert a Kivételes tehetségű fiatalok osztályába. Számos győzelem áll a háta mögött (Cziffra György Zongoraverseny, Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny, Nemzetközi Lions Zongoraverseny) Repertoárja igen széles, a barokk zenétől a romantikus zenét át, egészen a 20 századig terjed.

KÁLLAI ERNŐ – hegedű

Híres zenészdinasztia legfiatalabb tagja. Hétévesen kezdett hegedülni, 12 évesen már megnyerte az Országos Zathureczky Hegedűversenyt, s még ebben az évben felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kivételes Tehetségű Gyermekek Képzőjébe. Számos mesterkurzuson vett részt: többek között 2003 és 2004 nyarán a Perlman Music Programban, ami egy hathetes képzést jelent New Yorkban Ithzak Perlmannal, ahová 2004-ben és 2005-ben ismét visszahívták. Ezt követően Ithzak Perlman személyesen hívta meg a New York-i Juilliard School of Music egyetemre, ahol jelenleg is teljes ösztöndíjjal tanul. Itzhak Perlman legutóbbi, a New York-i Avery Fisher Hallban tartott koncertje előtt, őt kérte fel, hogy a koncert megelőző fogadáson játsszon. Tanulmányai során koncertezett Ausztriában, Németországban, Hollandiában és Amerikában. New Yorkban az elmúlt két évben a Yamaha Hallban, a Skandinavia House-ban, a Perlman Music Program Zenekarával a Carnegie Hallban lépett fel.

LUKÁCS Kvintett

Lukács Miklós kvintettje 2006-ban alakult. A gazdag földrajzi-történeti örökséget, amit a cimbalom önmagában és az együttes többi hangszerével együtt megtestesít, a formáció a kortárs zene és a jazz stílusaival ötvözi. A legnagyobb kötöttség (a balkáni és az indiai zene ritmusvilága) a legnagyobb szabadságnak (az improvizációnak és a populáris zene könnyedségének) ad keretet. A kvintett tagjai: Lukács Miklós cimbalom, Bacsó Kristóf (szaxofon), Szandai Mátyás (nagybőgő), Szalai Péter (tabla), Dés András (ütőhangszerek)

Lukács Miklós 1977-ben született zenészcsaládból. Édesapja szintén cimbalmos, édesanyja tíz évig hegedült. 13 évesen került sor első külföldi fellépésére: Brüsszelben az UNICEF szervezésében adott szólókoncertet. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán diplomázott.

1998-ban az Egyesült Államokban a Concertante di Chicago kamarazenekar szólistájaként lépett fel. A nagy sikerre való tekintettel a zenekar a következő évadjára is meghívást kapott. 2000-ben Artisjus-díjban részesült. Főiskolai tanulmányait követően – a klasszikus zene mellett – többféle zenei műfajba is belemerült, elsősorban a dzsesszbe és az etnozenékbe. A mai napig számos ilyen formáció – többek közt a Kvartett B, a Borbély Műhely, Lovász Irén, a Tűzkő Csaba Septett, az East Side Jazz Company, a Dresch Mihály Quartet s az Improvokation – volt vagy jelenlegi tagja, illetve állandó vendége.

BARCZA HORVÁTH JÓZSEF – nagybőgő

1974-ben született Budapesten. Iskoláit a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Budapesti Tanárképző Intézetében végezte. 1995-1997-ig a Claudio Abbado vezette Gustav Mahler Ifjúsági Zenekar tagja volt. 1997-től 1998-ig a Budapesti Fesztiválzenekarral dolgozott. 1995-ben Krakkóban (Lengyelország) a "Jazz Juniors" versenyen a "legjobb nagybőgős", 1997-ben, Debrecenben a Nemzetközi Nagybőgőverseny második díját kapta. A Magyar Rádió Jazz Bőgő tehetségkutató verseny zsűrijének alelnöke 2003-ban. A középiskolás évek óta folyamatosan részt vesz a magyar jazzéletben, számos neves művésszel játszott együtt, mint Kirk Lightsey, Benny Bailey, Tony Lakatos, Rick Margitza, Eric Truffaz, Snétberger Ferenc, Jack De Johnette, Ray Anderson, Frank London, Palle Mikkelborg.

SNÉTBERGER FERENC – gitár

A gitárművész és zeneszerző egy zenész család tagjaként 1957-ben Salgótarjánban született. Már gyermekkorában édesapja volt a példaképe, aki szintén gitározott. Snétberger klasszikus zenét és jazzgitárt tanult. Ma főként improvizációs művészetének és műfajokat átlépő játékának köszönhetően ismert. Repertoárját hazájának roma hagyományai, a brazil zene és a flamenco épp úgy inspirálja, mint a klasszikus gitár és a jazz. Számos szólóalbuma jelent meg, és több albumon működik közre partnerként. Végigkoncertezte Európát, fellépett Japánban, Koreában, Indiában és az USÁ-ban. Többek között David Friedman, Dhafer Youssef, James Moody, Trilok Gurtu, Pandit Hariprasad Chaurasia és Bobby McFerrin partnereként is színpadra lépett.

Az Európai Roma Zenei Szakkollégium – melynek alapítója és művészeti vezetője a Liszt-díjas gitárművész és zeneszerző Snétberger Ferenc – 2011 nyarán kezdi meg Felsőörsön, a Balaton-felvidéken működését. A Camp Europe Felsőörs Közhasznú Nonprofit Kft. 2010. október 13-án tartotta az Európai Roma Zenei Szakkollégium bokrétaünnepét. Az ünnepségen megjelent, és köszöntőt mondott Siri Ellen Sletner, a Norvég Királyság magyarországi nagykövete és Dr. Navracsics Tibor miniszter. Az ünnepségen a Szakkollégium művészeti vezetője, Snétberger Ferenc és a norvég Paolo Vinaccia, valamint a jövő nyáron induló képzés első ösztöndíjas diákja is fellépett. Módszereikről az alábbiakat nyilatkozták: „Pedagógiai módszerünket arra alapozzuk, hogy a roma családok nagy figyelmet fordítanak a gyermekek zenei tehetséggondozására. A roma kisebbséghez tartozó művészek a zene világának nagy színpadain is jelentős szerepet játszanak. Legtöbbjük zenei nevelése már a családban elkezdődött. Ma sok olyan tehetséges roma fiatal van, akik nehezen vagy egyáltalán nem tudnak bejutni hagyományos zeneiskolába. Ha mégis sikerül bekerülniük, újabb problémát jelent az a halmozott versenyhátrányuk, amit a kulturális értelemben vett „otthon" és az onnan hozott, vagy nem hozott normák jelentenek, sokszor pedig a jelenlegi oktatási rendszer sajátosságaiból eredően nem lehetséges, hogy a pedagógusok módszereiket, tanóráikat a roma családok korábbi zenei előképzéséhez igazítsák. Az Európai Roma Zenei Szakkollégium összesen 12 hetes (őszi 3 hetes, tavaszi 3 hetes és nyári 6 hetes) kurzusain évről évre 60 fő 12-20 éves hátrányos helyzetű roma fiatal tanulhat. Intézményünk arra épít, amit a gyerekek a családban tanultak, amit onnan magukkal hoznak; ösztönözzük és tanítjuk a fiatalokat, hogy kibontakoztathassák képességeiket. A zenei, művészeti órák mellett roma kultúra ismereti órákon, angol, informatika, tanulás-módszertan és menedzsment képzéseken vesznek részt a diákok, emellett egyéni pályaorientációs tanácsadást biztosítunk számukra. Tanáraink lesznek olyan hazai világhírű művész-tanárok mint: Snétberger Ferenc, Oláh Kálmán, László Attila, Szakcsi Lakatos Béla, és olyan kiváló nemzetközi vendégelőadók, mint Paolo Vinaccia, Tony Lakatos vagy Roby Lakatos. A Szakkollégium kurzusait úgy szervezzük, hogy a „normál" általános vagy középiskolai tanulmányok mellett is elvégezhetőek legyenek, ne kelljen emiatt a diákoknak évet halasztaniuk. Mindebben mentoraink segítik őket. A képzés a tanulók számára ingyenes, mivel a költségeket az iskola fenntartója, a Camp Europe Felsőörs Közhasznú Kft. vállalja. Napi teljes ellátást, azaz étkezést és szállást biztosítunk minden tanulónknak. A képzési központ Veszprém megyében, a 71. számú főútról lekanyarodva Felsőörs központjától öt percre, az erdő ölelte Malomvölgyben található (GPS: 47°0´42´´; 17°56´49´´). A 2100 m2-es központ 150 fő szállását biztosítja: 8 fürdőszobás kiemelt komfortfokozatú apartman mellett 2-4 fős fürdőszobás szobákban további 130 fő számára nyújt kényelmes szálláslehetőséget. Mindehhez 150 fős étterem és büfé kapcsolódik. Kilenc korszerű tanterem: hangszerekkel felszerelt próbatermek és egy számítástechnikai oktatóterem biztosítja a színvonalas oktatás körülményeit. 150 fős koncertterem és sportpályák nyújtanak lehetőséget a kikapcsolódásra. A Balaton 5 km-re, Veszprém 13 km-re fekszik az iskolától. Az Európai Roma Zenei Szakkollégium programján kívüli időben pedagógusok, szociális szakemberek, valamint az üzleti szféra képzései, konferenciái számára biztosítunk helyszínt."

Január 15. (szombat), 19:30, Művészetek Palotája

Közreműködik:

Parno Graszt – romazenekar

Palya Bea – ének

Snétberger Ferenc – gitár

Barcza Horváth József – nagybőgő

Ifj. Balázs János – zongora

Bíró Eszter és Fodo – ének, zongora

Kállai Ernő – hegedű

Lukács Miklós Kvintett

A jegyek már kaphatók a Müpa jegypénztáraiban, az InterTicket jegyhálózatában és az interneten. (http://www.jegy.hu/)

Jegyárak: 2900.-, 4900.- 6900.- 8900.-Ft

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük