2024.július.18. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

2012. November 16-án, a Vörösmarty téren megnyílt a 14. Budapesti Karácsonyi Vásár!

11 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> 1024x768 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/66254"><img class="image image-preview" src="/files/images/v_7.preview.jpg" border="0" width="256" height="504" /></a></span>Vitézy Zsófia a Budapesti Turisztikai- és Fesztivál Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője a kapcsolódó programok gazdáival (Pilisi Parkerdő Zrt., Mikulásgyár, Budapesti Közlekedési Központ, Kalocsa, Ökumenikus Segélyszervezet, Magyar Posta) közösen ismertette az idei programokat. <p> 

v 7.previewVitézy Zsófia a Budapesti Turisztikai- és Fesztivál Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője a kapcsolódó programok gazdáival (Pilisi Parkerdő Zrt., Mikulásgyár, Budapesti Közlekedési Központ, Kalocsa, Ökumenikus Segélyszervezet, Magyar Posta) közösen ismertette az idei programokat.

 

v 7.previewVitézy Zsófia a Budapesti Turisztikai- és Fesztivál Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője a kapcsolódó programok gazdáival (Pilisi Parkerdő Zrt., Mikulásgyár, Budapesti Közlekedési Központ, Kalocsa, Ökumenikus Segélyszervezet, Magyar Posta) közösen ismertette az idei programokat.

 

A kézműves kiállítás és vásár, valamint a gasztronómiai kalandozások mellett idén igazi újításokkal készül a szervező Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. a 14. Budapesti Karácsonyi Vásárra. Két színpadon is szórakoztatják a látogatókat, de ritka látványosság készül a Gerbeaud-házra is. Varázskert, adománygyűjtés, közös éneklés, találkozás az igazi finn Mikulással és további izgalmas programokkal várják a vendégeket a Vörösmarty téren, a főváros leghosszabb téli eseménysorozatán.

 k%20(1) 2.thumbnail

Az első Karácsonyi Vásár a Vörösmarty téren 1999-ben került megrendezésre a Budapesti Turisztikai Hivatal szervezésében. Az Európai városok karácsonyi vásárainak mintájára megálmodott rendezvény egyszerű kirakodó vásárként indult útjára, s az eltelt tizenhárom esztendő alatt Európa egyik legnépszerűbb ünnepi rendezvényévé, a budapesti adventi időszak kihagyhatatlan eseménysorozatává nőtte ki magát. Bátran állíthatjuk, hogy ez a különleges hangulatú, egyedálló karácsonyi forgatag az évek alatt az itt élők és a világ minden tájáról érkezett látogatók szívébe zárta magát, s Budapest büszkeségévé vált.

k%20(2) 2.thumbnailAz Európa-szerte hagyományossá vált karácsonyi vásárok, rendezvények (Bécs, Nürnberg, Salzburg) mintájára létrehozott Budapesti Karácsonyi Vásárral olyan hiánypótló kínálati elem valósult meg, amely önálló turisztikai vonzerővel és nemzetközi hírnévvel bír. A tudatos termékfejlesztés eredményeképpen napjainkra a program az említett évtizedes, sőt néhol évszázados hagyománnyal bíró külföldi karácsonyi eseményekkel összehasonlítva, az egyre erősödő versenyben is előkelő helyet foglal el. (1. hely Sunday Times Európa 6 legjobb karácsonyi vására között, de szerepelt a Travel&Leisure 10-es listáján, vagy az Expedia, a Times, a Daily Telegraph toplistáján is)

 k%20(4) 1.thumbnail

A világhírű, Európa legjobb karácsonyi vására címét is elnyert, a főváros leghosszabb, turisztikai holtszezont fellendítő rendezvényére közel 600.000 ember kíváncsi évente. A tapasztalatok alapján egyre több a visszajáró vendég, s nemcsak a budapestiek, vagy a vidéki településekről érkezők rendszeres látogatói az eseménysorozat kínálta változatos programoknak, de Európa számos más országából jönnek évről évre olyan vendégek, akik korábban már jártak a Vörösmarty téri vásárban, s a feledhetetlen élmények újra és újra a fővárosba vonzzák őket. A növekvő külföldi látogatószám és pozitív visszajelzések is mind azt támasztják alá, hogy a Budapesti Karácsonyi Vásár turisztikailag is igen nagy jelentőséggel bíró egyedi attrakció, mely nagyban hozzájárul a téli turistaszezon meghosszabbításához, a budapesti vendégforgalom (vendégszám, vendégéjszaka szám) növeléséhez, a Budapesten tartózkodó turisták költési hajlandóságának emeléséhez. A gazdasági vonatkozáson túl fontos kiemelni, hogy az esemény nemzetközi ismertsége és a világ minden tájára eljutó hírneve igen kedvezően alakítja a Budapestről alkotott képet, kiváló eszköze a pozitív és unikális városimázs, illetve Budapest brand alakításának.

 k%20(11) 1.thumbnail

A népi hagyományok közvetítésére, valamint a magyar kézművesség bemutatására 122 különböző árusító hely, látványműhely került kialakításra a Vörösmarty téren az adventi időszak alatt. A kékfestőtől a bőrdíszművesig, a fajátéktól a kerámiáig számos mesterség, anyag, és kreatív gondolat ölt itt testet. Emléktárgynak és ünnepi ajándéknak való kézműves munkákat egyaránt fellelhetünk itt, melyek hagyományőrzés céljából igyekeznek a magyar kezek munkáját értékessé tenni a mai városi embereknek és a külföldi látogatóknak. Az idei vásárra is többszörös volt a túljelentkezés, melyeket egy 5 fős zsűri (Néprajzi Múzeum, Hagyományok Háza, Kézműves Szövetség, Magyar Kézművesek Egyesülete, Szentendrei Skanzen) szigorú szempontrendszer alapján értékelt, és választotta ki a legjobbakat. A házakban 4m2 és 8m2-es helyek állnak rendelkezésre, melyeket több mint 5 héten át kell megtölteni portékával. Az idei évben kiemelt lehetőséget kapnak a pályakezdő kézművesek, akiket egy külön faházban fogadnak, és ingyenes megjelenést biztosítottak számukra 1-1 héten át.

 k%20(12) 1.thumbnail

A vásár egyik legnagyobb vonzereje a gasztronómia. A sétálás alatti csipegetést lehetővé tevő vásári finomságok mellett a magyarországi ünnepi szokásoknak megfelelő fogások is megkóstolhatóak, mint például halételek, töltött káposzta, libamáj, de töretlen a népszerűsége a különleges, világszerte ismert édességnek, a kürtős kalácsnak is. A különleges megjelenésű, kortárs hangulatú étkezőtől, a klasszikus kolbászos standing idén a legváltozatosabb ételkínálattal várják a vendégeket. Mangalica kocsonya, sparhelten sült lepény, sült gesztenye, téli italpult punccsal, forralt borral, kürtős kalács, és további izgalmas ízekkel lepik meg a látogatókat. A kifejezetten erre az alkalomra tervezett karácsonyi bögréket, idén, három mintával és két színben vásárolhatják meg az érdeklődők. Mind a hat típust megtalálhatjuk az összes forró italt kínáló pavilonnál. A vásárlás nem kötelező, de a bögre nem visszaváltható.

 k%20(13) 1.thumbnail

Újdonság, hogy idén 2 színpadon is szórakoztatják a közönséget, ahol naponta 17-20 óra között énekmondók, nép-, jazz-, utca- és világzenészek, táncház, valamint hétvégenként délelőtt bábszínház lesznek műsoron.

 

A kulturális sokszínűség kommunikálása azonban nem áll meg a helyi programoknál, mert a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Közönségszolgálatán a Budapesti Tavaszi Fesztiválra és egyéb kulturális programokra kínálnak jegyeket, a kultúrát így ajándékba is adhatjuk.

 k%20(14) 1.thumbnail

A Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál kiemelt eseményeként megrendezett, nagy sikerű Paint Up! Visualpower virtuális épületfestő verseny közönségdíjasai, a Műcsarnok után most a Gerbeaud-ház 1000 négyzetméteres homlokzatára tervezett „épületmozgató" animációkkal kápráztatják el a közönséget. (lásd: http://euroastra.hu/node/66068)

A három nyertes részére megbízást ajánlottak föl, melynek keretében egy-egy 3 perces, karácsonyi témájú animációt készítenek a Budapesti Karácsonyi Vásár közönségének, melyeket a tulajdonos jóvoltából november 30-tól december 23-ig naponta 17, 18, 19 és 20 órakor mutatnak be a Gerbeaud-házon.

 

A Karácsony főszereplői, a gyerekek számára egy egész Varázskertet hoztak létre, ahol fűtött játszóházban készíthetnek mézeskalácsot, vagy természetes alapanyagú karácsonyfadíszt, és ajándékokat. A játszóház ingyenes, ahol szervezett kézműves foglalkozásokon vehetnek részt hétköznapokon 14-18 óra között, hétvégén pedig 10-13, valamint 16-19 óra között a gyerekek.

December 6-án eljön a Mikulás, aki egyenesen Finnországból érkezik, és várja majd az érdeklődőket a Mikulásgyár faházában 15 és 16 óra között. A nap további részében pedig a magyar mikulás várja ajándékokkal a kicsiket és nagyokat egyaránt. Érdemes már 10 órakor kilátogatni a térre ezen a napon, hiszen délelőtt megleshetjük, hogy mivel is közlekedik az igazi mikulás.

 

Négy kiemelt helyen található faház, négy különleges szervezetnek ad helyet.

Az Ökumenikus Segélyszervezet országos adventi pénzadománygyűjtése lesz a 2012-es Budapesti Karácsonyi Vásár kiemelt karitatív akciója. A Vörösmarty téri vásár első ízben ad otthont az idén már 17. alkalommal meghirdetett, a szeretet.éhség. mottóról és a tört mézeskalácsszívről ismert ünnepi összefogásnak. Az adománygyűjtő pontnál összegyűlő pénzből a Segélyszervezet szociális intézményein keresztül valódi segítség lesz: étel, otthon és esély a rászorulóknak.  Az adományozók egy a vásár játszóházában, gyerekek által készített mézeskalácsot kapnak. Az egyéni köszönetnyilvánítással díszített ajándékkal a Segélyszervezet köszönetét fejezi ki azoknak, akik az ünnepi készülődés közben nem felejtkeznek meg a nehéz sorsú embertársaikról sem.

Az idén 145 éves Magyar Posta is "házhoz jön". A Társaság a Vörösmarty téren kihelyezett postaszolgálatot üzemeltet, ahol a Karácsonyra készülő látogatók számtalan, az ünnephez kapcsolódó  szolgáltatást vehetnek igénybe: különleges karácsonyi képeslapok és bélyegek között válogathatnak, ajándékötleteket nyerhetnek, egyedi képeslapot készíthetnek egy különleges, a célra készített fotófal előtt. A posta kedvezményes tarifákkal kedveskedik a helyszínről csomagot feladóknak.

 

A Díszvendég Kalocsa városa, amelynek ízeibe és kultúrájába is belekóstolhatunk.  A város nevével egybeolvadt világhírű őrölt fűszernövény, a piros paprika, házuk fő kínálata. Kalocsa azonban nem csak a paprikáról híres, hanem jellegzetes, színes virágmotívumáról is, amely a Forma 1 száguldó cirkuszának köszönhetően bejárta az egész világot, és újra divatját éli. Kalocsai virágokkal díszített terítők és porcelán tárgyak kaphatók itt, melyek hímző, és festő hagyományőrző asszonyok keze alól kerültek ki. A kalocsai családokban a hagyományok tisztelete, ápolása, megőrzése a legfontosabb értékek egyike. Ezt bizonyítja, hogy a gyermekek már kicsi korban megismerkednek a népzene és a néptánc alapjaival, mely a későbbiekben életformájukká alakul. A kulturális műsorban fellépő táncosok, zenészek ebből az élő kultúrából adnak ízelítőt a vásár résztvevőinek. A Betlehemes játék mellett pedig disznótoros kóstolóval egybekötött népi színműben elevenednek meg a régi ízek és az „ízes" tájszólás.  

 

Idén nem csak a Hősök terén fogadják a Mikulásgyár önkéntesei az adományokat, hanem itt a Vörösmarty téren is. Az ország legnagyobb karitatív akciójának faházában ajándékokat is vásárolhatunk szeretteinknek, kiváltképp,  ha nyitottak a kreatív meglepetésekre, mivel itt kapható a "Kívánságpor" vagy a "Szeretet Íze", avagy a MikulásGyár saját teája, díszdobozva csomagolva. Az ezekből a vásárlásokból befolyó bevételeket a Mikulásgyár működésére használják fel. A MikulásGyár 2011-ben félmilliárd forintot is meghaladó értékben gyűjtött adományt, és ezzel 257 ezer rászorulónak segített Magyarországon. Idén 300 ezer mélyszegénységben, illetve nagycsaládban élő gyermek karácsonyát szeretnék szebbé tenni.

 

November 30-án Tarlós István főpolgármester úr, 17 órakor a Vörösmarty téren kapcsolja föl a Főváros ünnepi díszkivilágítását.

November 30.-december 2. között Kalocsa bemutatkozását láthatjuk. Kalocsa nem csak ételeit és hagyományait hozza magával, de a téren felállított gyönyörű Betlehemi Jelenetet is a város alkotóinak köszönhetjük. A Varázskertben található óriási adventi koszorút a Kézműves Szövetség készítette. Advent négy vasárnapján különböző ceremóniák kíséretében 16 órakor egy-egy gyertya lobban fel.

December 16-án a Magyar Cserkészszövetség elhozza Budapestre a Betlehemi Lángot, amellyel nem csak a koszorú harmadik gyertyáját, de a lángról bármely látogató gyertyáját is meggyújtják.

December 15-én pedig óriási közös éneklésre csábít az Ökumenikus Segélyszervezet és meghívott sztárvendégei. Az óriás koszorú mellett óriás karácsonyfával is büszkélkedhetünk, amelyet idén a Pilisi Parkerdő Zrt. jóvoltából került felállításra a Vörösmarty téren.

 

Nyitva tartás:

2012. november 16. – december 23. 10.00-21.00

2012. december 24.                10.00-14.00

2012. december 25-26.          KARÁCSONY (zárva)

2012. december 27.                12.00-21.00 / csak vendéglátás

2012. december 28-30.          10.00-21.00 / csak vendéglátás

2012. december 31.                SZILVESZTER 10.00-04.00 / csak vendéglátás

 

www.budapestinfo.hu/xmas

 

Lantai József 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.