Schomburg díjnyertes filmje már látható a mozikban, mese-színház a KönyvTÁRlat-on és kultúrest zenével az Alcatrazban.

 

Schomburg díjnyertes filmje már látható a mozikban, mese-színház a KönyvTÁRlat-on és kultúrest zenével az Alcatrazban.

 

EGYÜTT AZ ÉG ALATTJan Schomburg találkozott a nézőkkel.

Az Andrzej Wajdánál tanult német rendező, Jan Schomburg, a Berlini Filmfesztiválon Label Europa Cinemas díjat nyert Együtt az ég alatt című filmjének magyarországi premier előtti bemutatójára Budapestre látogatott. A közönség március 28-án láthatta először a filmet premier előtt a budapesti Művész moziban, ahol az előadás vendége volt Schomburg, aki örömmel válaszolt a film után a nézők kérdéseire.

Jan Schomburg debütáló rendezése, az Együtt az ég alatt fontos kérdésekkel foglalkozik: mennyire ismerhetjük házastársunkat? Meddig lehetünk vakok a szerelemben? Könnyen helyettesíhet-e egy nagy szerelmet egy másik? A német filmdárma egy látszólag boldog házasság képeivel kezdődik. A férfi karrierje felívelőben van, elnyert egy remek állást is, így épp a napfényes Marseilles-be költöznek. A feleség, Martha élete azonban egy pillanat alatt összeomlik, amikor két rendőrbiztos megjelenik nála és közlik vele: férje, Paul öngyilkosságot követett el. A nő a temetés miatt elkezdi megkeresni férje ismerőseit, s lassan rá kell döbbennie, hogy Paul éveken át, folyamatosan hazudott neki. A férjéről s a kapcsolatukról magában őrzött kép teljesen átértékelődik Marthában, akinek így még nehezebb szembenézni Paul elvesztésével. Hamarosan megismerkedik Alexanderrel, aki előtt titokban tartja szenvedését. A film érdekessége, hogy a félidőnél hirtelen nézőpontváltás következik be: eleinte Martha, majd Alexander szemszögéből láthatjuk az eseményeket.

„Tetszik az az ötlet, hogy egy egész univerzum van a fejünk felett. Az elképzelés, hogy van felettünk egy végtelen tér nem csak illusztrálja magányunkat, de erősíti a közösségi érzésünket is, mert a végén mind egyedül vagyunk, de – végre – ebben mind megegyezünk." – nyilatkozta Jan Schomburg.

A rendező-író Jan Schomburg 1976-ban született Aachenben. Miután megszerezte diplomáját vizuális kommunikációból, rendezést tanult a kölni Kunsthochschule für Medienen. 2008-ban ösztöndíjat kapott a varsói Andrzej Wajda vezette Master School of Film Directingbe. A Martha-t alakító Sandra Hüller a Hans-Christian Schmid rendezte Requiem egy lányért címszereplőjének megformálásáért számos díjat begyűjtött, többek között a Német Filmdíjat, a Német Kritikusok Díját és az Ezüst Medvét a 2006-os Berlinálén, az Alexandert játszó Georg Friedrich pedig Michael Haneke A zongoratanárnőjében keltett feltűnést. A hazai nézők legutóbb a Faustban láthatták.

Szereplők: Sandra Hüller, Georg Friedrich, Felix Knopp, Kathrin Wehlisch, Valery Tscheplanowa, Stephan Grossmann, Aljoscha Stadelmann

Az Együtt az ég alatt április 5-étől látható a hazai mozikban.

 

Rólad szól a mese… Különleges KönyvTÁRlat: középpontban a mese.

Az Országos Széchényi Könyvtár irodalmi és kultúrtörténeti programsorozatának, a KönyvTÁRlat-nak negyedik délutánja 2012. április 12-én kerül megrendezésre.

Nagyon izgalmas előadást hallgathatnak meg az érdeklődők a meseterápiáról Boldizsár Ildikótól, majd Böszörményi Gyula és Zalán Tibor beszélgetnek, végül a rendezvény második felében a Stúdió K Színház mesejátékát nézhetik meg. 
Zalán Tibor: Rettentő görög vitéz – mesejáték (nem csak) gyerekeknek.

Amíg a felnőttek az előadásokat hallgatják, a gyerekekre vigyáznak: a kicsikkel és a nagyobbakkal egy – egy kolléga foglalkozik.

Lehet diafilmet nézni, különleges kirakókkal játszani, utána pedig a felnőttek és a gyerekek együtt  követhetik a történet hőseinek kalandjait. 

A teljes program ingyenes. Felnőtteknek és általános iskolás gyerekeknek ajánlják elsősorban. Az egyes programrészek külön-külön is látogathatók.
Kérjük, részvételi szándékukat szíveskedjenek jelezni a 36 1 487-8652-es telefonszámon vagy a pr@oszk.hu címen. A programokon történő részvételt az igények beérkezésének sorrendjében tudják biztosítani.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak!
http://www.oszk.hu/konyvtarlat/konyvtarlat-4-mese

Országos Széchényi Könyvtár

1827 Budapest

Budavári Palota F épület

 

Amőbák, rapperek és könyvbemutató a színpadon. A D-Link ismét pörgős kultúrestet támogat. 2012. Április 13-án, pénteken garantáltan nem az otthoni horrorfilm nézés lesz a legjobb program, hiszen a pörgős szövegeké és a táncra perdítő grúvoké lesz a főszerep az Alcatrazban.

Rímekbe szedett rapszövegek, amőbák, vijjúú, vijjúú, verseskötet bemutató, hip-hop-al, nujazzel ördögien kevert soul, illetve funk zene, és persze hajnalig tartó tánc. A D-Link égisze alatt megvalósuló slam poetry esten fellép Závada Péter, az Amoeba, a SoulClap és a békéscsabai fenegyerek, Mikee Mykanic. A dj pult mögött Frequent és Saiid pörgetik a lemezeket.

A kultúresten az Akkezdet Phiaiból ismert Závada Péter mutatja be egészen ropogós verseskötetét, majd fellép a grúvközpontú, jazzel, funkkal spékelt elektronikus zenét játszó Amoeba, illetve a '60-as '70-es évek jazz soul és funk zenei hagyományait a huszonegyedik század hip hop, nujazz és neosoul mozgalmaival remekül ötvöző SoulClap. Őket Békéscsaba büszkesége, a „vijjunizmus" megteremtője, az egyedi szövegű és összetéveszthetetlen hangú Mikee Mykanic váltja a színpadon.

Lesz open mic is, azaz bárki a maximumra csavarhatja beszélőkéjét, ezáltal megcsillogtatva tehetségét a színpadon. A szégyenlősebbeknek marad a reggelig tartó tánc, amelyhez a pörgős ritmusokat dj Frequent és dj Saiid adja.

D-LINK/ Slam Poetry Budapest PRESENTS: ZÁVADA PÉTER (ÚJONC) VERSESKÖTET MEGJELENÉS | AMOEBA-SOUL CLAP | Slam Poetry open mic, majd a színpadon MIKEE MYKANIC | djz: Frequent + Saiid

2012. április 13. (péntek)

Alcatraz Music Pub, 1072 Budapest, VII. Nyár u. 1.

Belépés csak 18 éven felülieknek!

Jegyár: 1000 Ft

 

Lantai József

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük