2022.november.28. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

3 az 1-ben és most csak SZÍNHÁZ.

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/58173"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/d_6.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="72" /></a></span>A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében megrendezendő Nemzetközi Színházi Fesztivál 3 különleges előadását szeretném figyelmükbe ajánlani.

d 6.thumbnailA Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében megrendezendő Nemzetközi Színházi Fesztivál 3 különleges előadását szeretném figyelmükbe ajánlani.

d 6.thumbnailA Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében megrendezendő Nemzetközi Színházi Fesztivál 3 különleges előadását szeretném figyelmükbe ajánlani.

Mind 3 a Nemzeti Színházzal közös program.

 

Shakespeare: Hamlet

Nemzeti Színház – Nagyszínpad, március 16. (bemutató) és 17., 19:00

Adott egy fiatalember, aki nagyhírű külföldi egyetem hallgatója. Amikor a fiú elindult szülőhazájából, egy boldog, büszke apát, egy szép és szerető anyát és egy virágzó országot hagyott maga mögött. Hazatérve egy szabadságától megfosztott államot talál, élén a despota nagybácsival és saját anyjával. A fiatalember kutatni kezd, és megérti, hogy a legnehezebb feladatot kell magára vállalnia: feltárni és kimondani a jelen múltban gyökerező összes hazugságát.

A fiatalembert Szabó Kimmel Tamás játssza, az anyát Básti Juli, a nagybácsit Makranczi Zalán.

Rendező: Alföldi Róbert

Díszlet: Menczel Róbert

Jelmez: Nagy Fruzsina

Dramaturg: Vörös Róbert

Jegyárak: 4000. Ft.

 

Itt és most (L'immédiat) – A Compagnie L'immédiat előadása

Nemzeti Színház – Nagyszínpad, március 20. és 21., 19:00

Talán mindenkivel előfordult már, hogy úgy érezte, ez nem az ő napja, hogy a tárgyak összeesküdtek ellene, a teste nem engedelmeskedik, kicsúszik a lába alól a talaj, kiesik a kezéből minden, ráomlik a fal, kóros álmosság keríti hatalmába, inog körülötte a világ, megdőlnek a síkok, rémeket lát. Ismerős, ugye? A Franciaországban igencsak közkedvelt új cirkusz emlőin nevelkedett Camille Boitel ezt a tapasztalatot foglalja színpadi keretbe. Fifikás szerkezeteket eszkábál, kiöregedett, látszólag hasznavehetetlen bútorokat és lomokat – foghíjas létrákat, kiselejtezett talicskát, kartondobozokat, műanyag palackokat, színevesztett szekrényeket és még sorolhatnánk – tornyoz egymásra, amelyek között a legváratlanabb pillanatokban tűnik fel egy-egy hasonmás vagy tükörkép, mint megannyi huncut lidérc. Elég pár másodpercnyi figyelmetlenség, egy apró mozdulat, hogy a kényes egyensúly kibillenjen – vagy csak az érzékelés játéka mindez? A hétfős csapat könnyed (de cseppet sem könnyű!) mutatványokkal példázza, hogy nem egyszerű és magától értetődő dolog ám enni, inni, felöltözni, levelet írni, sőt, akár csak két lábbal megállni a földön. Akik szerint az ördög a részletekben lakozik, azok biztosan nem fognak csalódni, hiszen a fizikai színház és a kortárs cirkusz e burleszkszerű egyvelege bőségesen kínál számukra fürkésznivalót. 8 éves kortól gyerekeknek is bátran ajánljuk.

Alkotó: Camille Boitel

Közreműködik: Marine Broise, Aldo Thomas, Camille Boitel, Pascal Le Corre, Thomas de Broissia, Jacques-Benoit Dardant, Marion Lefebvre.

Camille Boitel az ifjú cirkuszi tehetségek legfontosabb franciaországi fóruma, a Jeune Talents Cirque 2002-es felfedezettje, előadásaival azóta is járja ország-világ fesztiváljait.

Támogató: Francia Intézet, EDF

Jegyárak: 4500, 3000, 2000, 1800 Ft.

 

Caragiale: Farsang – A Radu Stanca Nemzeti Színház (Nagyszeben) előadása.

Nemzeti Színház – Nagyszínpad, március 23. és 24.,19:00

Esendő, hétköznapi figurák, dupla szerelmi háromszög – szigorúan házasságon kívül, vagyis elvileg tényleg senki nem tartozna elszámolással senkinek, hacsak nem a külvárosi nép minden fogfájását kezelő, korosodó borbélynak. És ha az nem lenne elég, hogy saját boldogságát vagy boldogulását féltve eleve mindenki összekever mindenkit mindenkivel, időközben megkezdődik a farsangi mulatság, ahol hűséges és hűtlen szeretők egyaránt (beszédes) jelmezbe bújnak, sőt, még maskarát is cserélnek. De persze minden jó, ha jó a vége… Dupla csavaros, vérbő komédia a 19. század végéről (olvasásra Parti Nagy Lajos Karnebál című magyarítását ajánljuk), látványvilágában is kristálytiszta előadás egy ereje teljében lévő társulattól és rendezőtől, akinek a keze alatt szomorkás bohócbanda fújja a talpalávalót vagy épp a csatakürtöt.

Rendező: Silviu Purcărete

Közreműködik: Marius Turdeanu, Constantin Chiriac, Ofelia Popii, Liviu Pancu, Adrian Matioc, Nicu Mihoc, Cristina Ragos, Raluca Iani, Serenela Mureşan, Cristian Stanca, Vecsei Pali, Adrian Neacşu, Cătălin Pătru, Edi Pătraşcu, Mihai Coman, Florin Coşuleţ, Viorel Raţă, Cristina Stoleriu, Sânziana Stan, valamint Bunny, a kutya.

Közreműködő zenészek: Vlad Robaş, Tomohiko Kogi – hegedű, Ungvári Éva – furulya, Boldizsár Emőke – fuvola, Ema Veţean, Veronica Arizancu – altszaxofon, Claudiu Fălămaş – trombita, Codruţa Vasiu – harmonika, Liviu Vlad – dobok.

Díszlet: Dragoş Buhagiar

Fény: Silviu Purcărete, Dragoş Buhagiar

Zene: Vasile Şirli

Silviu Purcărete (1950) munkáit nemcsak Romániában, de szerte a világon ismerik, hiszen Craiova, Bukarest, Constanţa és Szeben mellett rendezett többek között Ausztriában, Luxemburgban, Norvégiában és Portugáliában, dolgozott a Royal Shakespeare Company társulatával, valamint két alkalommal is vendégszerepelt az avignoni fesztiválon. 1992-től a bukaresti Bulandra Színház művészeti vezetője volt, 1996-tól pedig öt évig igazgatta a limoges-i Théâtre de l'Uniont. Az Európai Színházi Unió tagja.

Purcărete Magyarországon sem ritka vendég: 2005-ben a Katona József Színházban megrendezte Shakespeare Troilus és Cressida című tragédiáját, többször is vendégszerepelt a gyulai Shakespeare Fesztiválon és a Budapesti Tavaszi Fesztiválon.

Színházi előadás román nyelven, magyar feliratozással.

Támogató: Román Kulturális Intézet

Jegyárak: 6500, 4500, 3000, 2000 Ft

 

www.btf.hu

 

Lantai József

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.