1956-os magyar zászló Az 1956-os forradalom eseményeinek módszertani tanításáról rendeznek szemináriumot Budapesten március 22-én, csütörtökön az OSA Archivumban (1051 Budapest, Arany János u. 32.)..

 

1956-os magyar zászló Az 1956-os forradalom eseményeinek módszertani tanításáról rendeznek szemináriumot Budapesten március 22-én, csütörtökön az OSA Archivumban (1051 Budapest, Arany János u. 32.)..

 

A szemináriumot ? amit az Oktatási és Kulturális Minisztérium, az OSA Archivum, a Kanadai Nagykövetség és az Ontheglobe.com Kiadó szervez – 14 órakor Robert Hage, Kanada magyarországi nagykövete, valamint Rév István, az OSA Archivum igazgatója nyitják meg.

 

 

A szeminárium programjában elméleti és gyakorlati elõadások egyaránt szerepelnek, emellett a résztvevõk útmutatót is kapnak az oral history lehetséges alkalmazásáról az ?56-os forradalom tanításában.

 

 A szeminárium célja, hogy az oral history ? vagyis a történeti mélyinterjú ? módszertana alapján elõsegítse a fiatalok ismeretanyagának gyarapítását az ?56-os forradalomról és hétköznapi családok mikro-történetein keresztül felkeltse az érdeklõdésüket a forradalom iránt. Egy tavalyi felmérés szerint a fiatalok nagyrésze keveset tanult az 1956-os forradalomról. Ugyanakkor az évforduló kapcsán megjelenõ naplók, memoárok és visszaemlékezések révén középpontba kerültek a hétköznapi történetek.

 

 A szeminárium elsõsorban középiskolai történelemtanároknak szól, de a szervezõk várnak minden érdeklõdõt, akik a forradalom eseményeit emberi sorsokon, emigránsok és hátrahagyott kapcsolataik történetén keresztül szeretnék tanulmányozni. A program lehetõséget nyújt arra is, hogy a résztvevõk megismerkedjenek Andrew Princz Ötven év távlatából címû könyvével, mely tizenöt magyar család szétválásának viszontagságait mutatja be ?56 során.

 

 Szintén segédeszközt jelent a tanároknak a kanadai-magyar Andrew Princz kétnyelvû riportalbuma, melyet a szerzõ élõben ismertet majd. A 144 oldalas, gazdag egyéni élményanyagot tartalmazó könyv ? melyet a szemináriumra ellátogatók ajándékba kapnak ? a forradalom 50-ik évfordulójára készült és annak a 38 ezer magyarnak állít emléket, akik a forradalom után Kanadába vándoroltak.

 

 

A szemináriumot az OSA Archivumban (1051 Budapest, Arany János u. 32.) tartják 14:00-tõl 18:00 óráig. Helyszín: 1051 Budapest, Arany János u. 32. A részvétel ingyenes, regisztrálni március 21-ig lehet a www.okm.gov.hu/szeminarium_56  weboldalon.

 

  További tájékoztatásért forduljon:

Papp Tamáspolitikai és sajtóreferens

Kanada Nagykövetsége

Tel: 392-3327

E-mail: tamas.papp@international.gc.ca

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük