2022.október.05. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

6 MILLIÁRD EURÓS BERUHÁZÁSÉLÉNKÍTŐ CSOMAGOT INDÍT A KORMÁNY

5 perc olvasás
  <span class="inline inline-left"><a href="/node/23087"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/50CENT.thumbnail.jpg" border="0" width="99" height="100" /></a></span> <p>Több tízezer munkahely megmentését várja a Kormány attól a beruházás-élénkítő csomagtól, amelyet a <em>2009. február 11-é</em>n jelentett be Bajnai Gordon gazdasági miniszter. <strong>UPDATED 2009-02-12 15:13:41</strong></p><p> 

  50cent.thumbnail

Több tízezer munkahely megmentését várja a Kormány attól a beruházás-élénkítő csomagtól, amelyet a 2009. február 11-én jelentett be Bajnai Gordon gazdasági miniszter. UPDATED 2009-02-12 15:13:41

 

  50cent.thumbnail

Több tízezer munkahely megmentését várja a Kormány attól a beruházás-élénkítő csomagtól, amelyet a 2009. február 11-én jelentett be Bajnai Gordon gazdasági miniszter. UPDATED 2009-02-12 15:13:41

 

A közép-európai régió országai közül elsőként, és eddig példátlanul nagy összeget, több mint 1800 milliárd forintot, vagyis 6 milliárd eurót fordít a Kormány új beruházásokra, amelyek elsősorban az építőipar számára biztosítanak folyamatos megrendeléseket a következő másfél évben. A beruházás-élénkítő csomag tételesen, határidőkre lebontva tartalmazza azokat az uniós fejlesztéseket, amelyek során többek között 267 iskola, 24  rendelőintézet, 78 városi terület újulhat meg, több mint 400 km vasúti és mintegy 350 km közúti beruházás valósulhat meg. A most bejelentett, 1800 milliárd forintos csomag kiegészíti a Kormány által tavaly novemberben útjára indított 1400 milliárd forintos válságkezelő és gazdaságélénkítő intézkedéssorozatot, amelynek folyamatos megvalósításával mára már több mint 560 milliárd forint vált elérhetővé a hazai vállalkozások számára. Ezekkel az eszközökkel Magyarország képes lehet a világgazdasági válság negatív hatásait részben csökkenteni, több tízezer munkahelyet megmenteni és további reformokkal együtt az ország hosszú távú fejlődését megalapozni.

A Bajnai Gordon gazdasági miniszter által bejelentett és az építőipari szervezeteknek átadott, összesen 1800 milliárd forintos beruházás-élénkítő csomag része annak a német, francia és amerikai mintához hasonló magyar gazdaságélénkítő programnak, amely szintén alapvetően három célt kíván elérni:

  • a hazai munkahelyek megmentése;
  • a hazai vállalatok pénzhez juttatása;
  • a kereslet és a beruházások élénkítése.

A beruházás-élénkítő csomag keretében 636 nagyobb beruházás indulhat meg a közeljövőben, amelyek pénzügyi forrását az Európai Unió által rendelkezésre bocsátott fejlesztési pénzek teremtik meg. A programlista részletesen tartalmazza a beruházásokhoz szükséges közbeszerzési kiírások és a kivitelezés tervezett kezdetének dátumát. A program keretében például az alábbi beruházások indulhatnak el:

  • M4 autóút hiányzó Pest megyei szakaszának kiépítése,
  • A Mezőcsáti Kistérség járóbeteg szakellátásának fejlesztése, vagy a
  • Budapest-Székesfehérvár vasútvonal rekonstrukciója és még 633 másik nagyobb építőipari beruházás.

A gazdaságélénkítő csomag részleteiről Bajnai Gordon miniszter a mai napon tájékoztatta az építőipar képviselőit. A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium már novemberben elindította Építőipari Piactér néven azt a keresőt, amelyen az uniós finanszírozásúak mellett megtalálhatóvá és kereshetővé váltak a hazai forrásból közbeszereztetett nagyobb projektek is. A mostani lista egy szűrt, az építőipar igényei szerint továbbfejlesztett projektlista, amely a beruházások projektgazdák által vállalt indulási ideje alapján tervezhetővé teszi az építőipari cégek számára a következő másfél évet.

A beruházásélénkítő csomagban szereplő projektek kereshető adatbázisban megtalálhatók a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján, az Építőipari Piactéren: http://www.nfu.hu/epitesugyi_kereso

A beruházás-élénkítés mellett a Kormány a tavaly novemberi gazdasági csúcson bejelentett intézkedések közül már számosat megvalósított. A vállalkozások talpon maradásának támogatására a Kormány már több mint 560 milliárd forintnyi forrást tett elérhetővé kedvezményes hitelek, hitelgaranciák, kamattámogatás formájában a kereskedelmi bankokon és uniós pályázatokon keresztül. A kormány e mellett elindította munkahelymegőrző támogatási pályázatait is.

További lökést jelenthet a piacok számára, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében a megemelt előlegkifizetéseknek köszönhetően csak márciusig várhatóan 100 milliárd forint kerülhet kifizetésre a pályázók számára.

A piacok átmeneti visszaesésének idején a munkahelyek megtartása érdekében a kormányzat hozzájárul a munkaidő-csökkentéshez. A munkahelymegőrzést támogató konstrukciók abban segítenek, hogy egy adott cég meglévő munkaerő-állományának kapacitását hozzá lehet igazítani a piaci kereslethez elbocsátások nélkül. A kieső napon a munkavállalók képzésben vesznek részt, növelve ezzel szakmai kompetenciáikat, versenyképességüket. A munkaügyi tárca által 16 milliárd forintos hazai forrással már meghirdetett program uniós forrásból további 20 milliárd forinttal egészíthető ki.

Az uniós pályázatokon minden korábbinál több támogatáshoz, gyorsabban és könnyebb feltételekkel juthatnak hozzá a mikro-, kis- és közepes vállalkozások, amelyeknek cserébe elég vállalniuk munkavállalóik megtartását, vagy a GDP-nek megfelelő árbevétel-változás fenntartását.

A magyar Kormány legfontosabb rövid távú feladata a 2009-es gazdasági válság kezelésében a lehető legtöbb munkahely megmentése. Ennek érdekében tette elérhetővé munkahelymegtartó, vállalkozásfinanszírozási és uniós pályázatait a kormányzat az elmúlt négy hónapban, összesen több mint 560 milliárd forint értékben. Ugyanezt a célt szolgálja a piacukat és megrendeléseiket vesztő építőipari cégeknek szánt, ma bejelentett beruházás-élénkítő program, amelynek összértéke a következő másfél évre több mint 1800 milliárd forint, 6 milliárd euró.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.