2022.szeptember.26. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Újabb GVH bírság a miskolci „magánegyetemnek”

4 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/12926"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/gvh.thumbnail.jpg" border="0" alt="www.gvh.hu" title="www.gvh.hu" width="100" height="67" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong><a href="http://www.gvh.hu/">www.gvh.hu</a> </strong></span></span>Naponta 10 ezer forint végrehajtási bírságot kell fizetnie a Miskolci Bölcsész Egyesületnek mindaddig, amíg maradéktalanul nem teljesíti a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által korábban előírt kötelezettségeit. A végrehajtási bírság - amelynek összege 30 nap után 30 ezer forintra nő - addig sújtja a Miskolci Bölcsész Egyesületet, amíg nem gondoskodik arról, hogy honlapján ne legyenek elérhetőek „Nagy Lajos Király Magánegyetem" megjelölésű, és más, egyetemi szintű képzésre utaló dokumentumok. <p>

 www.gvh.huwww.gvh.hu Naponta 10 ezer forint végrehajtási bírságot kell fizetnie a Miskolci Bölcsész Egyesületnek mindaddig, amíg maradéktalanul nem teljesíti a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által korábban előírt kötelezettségeit. A végrehajtási bírság – amelynek összege 30 nap után 30 ezer forintra nő – addig sújtja a Miskolci Bölcsész Egyesületet, amíg nem gondoskodik arról, hogy honlapján ne legyenek elérhetőek „Nagy Lajos Király Magánegyetem" megjelölésű, és más, egyetemi szintű képzésre utaló dokumentumok.

 www.gvh.huwww.gvh.hu Naponta 10 ezer forint végrehajtási bírságot kell fizetnie a Miskolci Bölcsész Egyesületnek mindaddig, amíg maradéktalanul nem teljesíti a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által korábban előírt kötelezettségeit. A végrehajtási bírság – amelynek összege 30 nap után 30 ezer forintra nő – addig sújtja a Miskolci Bölcsész Egyesületet, amíg nem gondoskodik arról, hogy honlapján ne legyenek elérhetőek „Nagy Lajos Király Magánegyetem" megjelölésű, és más, egyetemi szintű képzésre utaló dokumentumok.

A GVH tavaly májusban döntött úgy, hogy a Miskolci Bölcsész Egyesület Nagy Lajos Király Magánegyeteme megtévesztette a fogyasztókat. Az egyesület jogszerűen nem használhatta nevében a magánegyetem megjelölést. Az egyesület neve és az általa használt kifejezések ("felsőoktatási intézmény", "szak", "felsőoktatási műhely") azt a látszatot keltették, hogy az eljárás alá vont nem pusztán felnőttképzési tevékenységet folytat, hanem felsőoktatási tevékenységet. A fogyasztók – tévesen – arra a következtetésre juthattak, hogy

– az eljárás alá vont felsőoktatási intézményként, azon belül is egyetemként elismert,

-az intézményben folytatott sikeres tanulmányaik alapján felsőoktatási intézmény által kibocsátott diplomához juthatnak,

– ha nem is egyetemi képzésről van szó, mint alapképzésről vagy posztgraduális képzésről, akkor egyetem által folytatott felnőttképzésről.

A GVH emiatt 150 ezer forint bírságot szabott ki az egyesületre. A bírság kiszabása mellett a versenyhatóság kötelezte az egyesületet, hogy a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül kezdeményezze nevének módosítását. Megtiltotta továbbá, hogy a határozat kézhezvételétől számított 30 nap után az egyesület fogyasztók által hozzáférhető dokumentumaiban és valamennyi reklámjában a "magánegyetem", az "egyetem", a "felsőoktatási intézmény" és "szak" megjelölést feltüntesse, továbbá "díszdoktorrá" avatásról adjon tájékoztatást.

Az egyesület a GVH döntését bíróság előtt támadta meg, de a pert jogerősen elvesztette. Ezek után 2008 októberében a versenyhatóság utóvizsgálatot indított, hogy kiderüljön, az egyesület teljesítette-e a GVH határozatába foglalt előírásokat. Megállapításra került, hogy az egyesület nevének megváltoztatását csak az utóvizsgálat megindítása után, november elején kezdeményezte. Az egyesület honlapjának főoldalán ugyan nem, de a honlap más oldalain pedig továbbra is szerepelnek a jogsértő kifejezések.

Mindezek miatt a GVH úgy döntött, hogy mulasztási bírságot vet ki az egyesületre mindaddig, amíg az nem teljesíti a határozatba foglalt kötelezettségeit. A bírság összege az első 30 napban naponta 10 ezer forint. Abban az esetben, ha az egyesület nem intézkedne 30 napon belül a honlap megváltoztatása érdekében a bírság összege naponta 30 ezer forintra emelkedik mindaddig, amíg az előírt kötelezettségek nem teljesülnek. A bírság összegének a napi 50 ezer forintos maximumhoz képest alacsonyabb összegben történő megállapításakor a versenyhatóság tekintetbe vette, hogy az egyesület a honlapon is hajtott végre változtatásokat, bár utóbbiról nem távolította el maradéktalanul a jogsértőnek ítélt tájékoztatásokat. Enyhítő körülménynek bizonyult továbbá, hogy a fennmaradt jogsértő közlések régebbi szövegek, és azok csak bizonyos keresőszavakra – például az egyesület régi nevére – történő keresés után olvashatóak. Nem szabott ki bírságot a versenyhatóság amiatt, hogy az egyesület késedelmesen intézkedett nevének megváltoztatása iránt.

A korábban kirótt 150 ezer forintos bírság behajtásáról az APEH fog intézkedni.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-208/2007.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.