2023.december.08. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

7 napja virágzik a pina-bolt a Facebookon!

7 perc olvasás
punci bolt a facebookon -on

Punci bolt a Facebookon -on

Sajnos azt kell mondjam, a Facebook algoritmusa, csapata és süketelő intézkedései rém ostobán és hatástalanul dolgoznak. 7 napja virágzik a punci-bolt vagy pina-bolt ahogyan már a csapatunk egymás között szarkasztikusan elnevezte a terméket. Az eszem megáll és körbenéz: a Covid idején, amikor mindenki arra fogja lassúságát és képtelenségeit, hogy Covid mindenhol, a Facebook előtolja a maga kis Oversight Board névre keresztelt és függetlennek jelölt szervezetét. Rögtön menten is és még 82. személyként regisztráltam is az oldalra, majd ha már lúd legyen ló., végül is verébre nem vadászunk, hisz a sas nem kapkod legyek után. 

A mai reggelem azzal telt, hogy a Facebook által megalkotott és az Indexen és az Origón is megírt Oversight Board avagy ahogyan ők elnevezték magukat a Facebook legfelsőbb bírósága. A hideg kiráz a gondolattól, hogy a megannyi pénzeket felszedő multi cégek ilyen formán maguknak hasonló elnevezésű testületeket hozzanak létre, lévén azért ennek van tartalmi üzenete.
Főleg azok után, hogy már 7 napja virágzik a punci biznisz a Facebookon már 2.300 honfitársunk szerette meg a kis kutyás csajszi, amúgy  pornó-aktmodell-közszereplő hölgyemény virtuális bájait.

facebook-oversight-board-by-euroastra-hu
ez az oversight board a facebook legfelsőbb bírósága nevet kapott új és függetlennek nevezett szervezete, magyar taggal ( https:// www. facebook. com/ oversightboard / )

18 év alattiak is látogatják és hát like-olják is! 

Jahh kérem, a pornó nem mindenkinek tiltott, van akinek ezt szabad? Vagy ha már alapítunk egy Bíróságot, sőt ezt még legfelsőbbnek nevezzük el akkor már több jogunk lesz erre? Ezek szerint, ha sehol és senki eddig nem foglalkozott érdemben ezzel a 7 napja tartó vakító punci kérdéssel, akor majd innen a T. Facebook Legfelsőbb Bírósága nevű szervezettől remélhetünk segítséget. Végül is a remény hal meg utoljára, a kitartása sem hozza meg mindig a gyümölcsét, meg hát a rózsa is elhervad egyszer mint a lelkesedés, na nem az én lelkesedésem, mert amíg ez téma marad én biztos megyek érte és utána.

Közben a Facebook Legfelsőbb Bíróság témakörben Mark is kiadott egy videót 

A témáról  Mark közzétette ezt  a videót mely a technológia és a társadalom jövőjéről szóló vita sorozat során készült. A videón  Jenny Martinezzel, a Stanford Law School dékánjával, Noah Feldmannel, a Harvard Law professzorával és a Felügyeleti Testület tanácsadójával beszélget annak érdekében, hogy megvitassák a Facebook Legfelsőbb Bíróság irányítását a technológiai ipar szempontjából felmerült szempontok alapján.

A Facebook már 2019. szeptemberében megtette a lépéseket, hogy egy általa “Establishing Structure and Governance for an Independent Oversight Board” azaz “Független Felügyeleti Testület felépítése és irányítása” néven, saját magát kezdi el kontrollálni.

Gyakorlatilag eltelt 8 kemény hónap, ami biztosan kemény és munkás időszak lehetett, mert egyszer csak létrejött ez a mostani Facebook Legfelsőbb Bírósága nevű szervezetük, ami ugyebár független tőlük mint állítják.  Miközben tehát független, maguk szedték össze rá az embereket, többek között 88 országból és 25 meeting alatt meg további 250 óra konzultációval és aztán sikerült a nem is értem mi is? Gyakorlatilag a weboldala a terméknek a Facebookról szól, minden tettéről, cselekedetéről, a tőle származó adatokról, mert hát független a az un. Facebook Legfelsőbb Bírósága.  Van némi rossz érzésem, de ez talán irónia vagy a tapasztalat a punci ügyben, az értetlenség, a gépiesség, a mechanikusság és a végén a nagy adag arrogáns cinikus és érték fölött extra pénzes ügyvédek süketelésével tarkított maszlag.

E közben pedig bejelentés tettünk  a Facebook punci eldorádójával kapcsolatosan az Oversight Board üzenő felületén

facebook oversight board közösség
facebook oversight board közösség

Addig tekertük a témát, hogy nem volt már hová bejelenteni a Facebooknál, hát maradt ez a felület, végül is itt arról szól a közösségük, hogy pont az ilyen eseteket kezeli a közösségük.  Talán elfogadható ha kis izgalommal és türelmetlenül várom már annak megtörténtét, hogy válaszolnak, kezelik az ügyet vagy ami még sanyarúbb, hogy lesajnálják az egészet és napokig válasz nélkül hagynak.

Minden esetre azért a témát már megforgattuk számos olyan Facebook lehetőséggel ami, bejenetésre, közlésre, hiba feltárásra adna módot. Ezt megtettük többen ,több oldalról, több néven és több féle megoldásokkal.  A punci továbbra is ott virit a Facebookon és már kezd a homlokukra égni.

Miközben algoritmusuk teljese fényében szűri az efféle termékeket, ja nem..
Miközben embereik kizárják a fake usernek hitt magyarokat tömegessével, ja de…
E közben a Facebook oldalán általam megírt kérésre, miszerint tessék már eltakaritani azt a puncit az oldalról, 8. nap alatt nem sikerült érvényt szereznem. Ennek ellenére és okán is a remény hal meg tuoljára, ezért fogtam magam és írtam nekik ide erre a csodálatos boardjukra is.

Gyermek és fiatalkorú védelem a sexuális képekkel szemben

Ezen témában azért vannak erős kétségeim és ezt a 8. napi tehetetlen próbálkozásom se oszlatta el. Azt gondolom, a Facebooknak ezeket képesnek kellene emberi erőforrással ,szemrevételezéssel, gyorsan és hatékonyan kezelni, kézi adsminokkal.

Végül is egy ilyen erotikus tartalmat jelentő kérés nem lehet 100-as mennyiségben ,hiszen az azt jelentené, hogy a Facebook állítólagos algoritmus, képpfelismerő és egyéb rendszere teljességgel hatástalan.

Ez azért felvethetne néhány kérdést ha azt akarjuk elhinni, Ők már mint a Facebook és ez az újonnnan létrejött szervezet mindent megtettek és meg is fognak tenni az efféle punci képek mielőbbi kiszűrésére és eltávolítására.

Úgy kedvem lenne a magyar tagját ennek a Facebook Legfelsőbb Bíróságnak megkérdezni, Ő mit szól egyi lyne fiaskóhoz, de gondolom ez még sem lenn illendő egy nagy tudású egyetemi tanárral a CEU alapító dékánjával szemben.  Bár tennék rá egy próbát, de annyira jól megszervezték ezt az egészet, hogy esélye sincsen senkinek oda bejelentést tenni a jelen oldlaon át.

A tanács működésének beindításához és fenntartásához szükséges anyagi forrást a Facebook biztosítja, – szól e témában az Index cikke, de úgy, hogy a célra szánt 130 millió dollárt (42 milliárd forintot) egy erre létrehozott alapban helyezték el, ahonnan már nem tudják visszahívni, tehát a forrásmegvonás belengetése nem lehet befolyásolóeszköz a cég kezében. Ennek a független alapnak a tagjai felügyelik a tanács pénzügyi működését, és ők hagyják jóvá a tanács tagjai által választandó új tagokat is. Nekik lesz hatalmukban elmozdítani is egy tagot, ha felmerül valamilyen összeférhetetlenség vagy a magatartási kódexbe ütköző szabályszegés. A transzparencia jegyében a tanács tagjainak listája nyilvános, és minden döntésük is nyilvános lesz a weboldalukon (az érintettek személyazonosságának védelme mellett), ahogy a Facebooknak is nyilvánosan kell majd ezekre reagálnia. A tanács nyilvános éves jelentésben fogja értékelni a saját munkáját is, illetve hogy a Facebook betartotta-e az ezzel kapcsolatos vállalásait. – olvasható továbbiakban az index, tárgyban keletkezett Május 6-án kelt cikkében.

Sajnos ebből az ami számomra földi halandóként lejött, hogy 42 millirád is kevés arra, hogy egy éppeszű embertárs ezeket a puncis képeket egy X fős kézi és szemmel látó embercsoporttal kitörölje és lekerülje azt a hatlamas égést amit okoz az, hogy egy ekkora céget, saját maga emberei géetnek valójában szénné. A megfogalmazott ellenérzéssel együtt a Facebook egy jó termék.

At,hogy emberi tényezőkkel és bénázásokkal kikukázzák a megalkotott termékük értékét és a részvényeseik ezen miliárdokat buknak, az meg hát végül is lényegtelen. A pőunci meg hát punci, majd valaki eltávoltja, mi meg addig írunk róla amig a punci ott marad a Facebookon. Legalább valaki leirja ezt a Facebookon ott a punci cikket és megannyi ember tárja szét kezét közben: miért ilyen bénák és hatástalanok ott ezek a Facebooknál?

( a cikk apropóját köszönöm Meruk Jóska. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.