Cseresznyekonferencia 2014: A hibrideké a jövő
3 perc olvasásJavában zajlik a cseresznye és meggy szüretelése a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének érdi telephelyén, ahol éves tanácskozásra gyűltek össze a szakemberek. Az idei konferencián nagy hangsúlyt kaptak a keresztezéses nemesítés célkitűzései, valamint bemutatták az ígéretes cseresznye- és meggyhibrideket is.
Javában zajlik a cseresznye és meggy szüretelése a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének érdi telephelyén, ahol éves tanácskozásra gyűltek össze a szakemberek. Az idei konferencián nagy hangsúlyt kaptak a keresztezéses nemesítés célkitűzései, valamint bemutatták az ígéretes cseresznye- és meggyhibrideket is.
A piaci igények folyamatosan alakítják a kutatásokat, derült ki a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének évi cseresznyetanácskozásán, ahol az egyik legérdekesebb előadás a cseresznyenemesítésben és a fajtaválasztásban hasznosított termékenyülési vizsgálatok eredményeiről szólt.
„A keresztezéses nemesítésnek két módszere van: az egyik a mesterséges mód, kézi erővel, a másik pedig a poszméhes megporzás. Igencsak lassú folyamatról van szó. Jelenleg húszéves hibridekkel is dolgozunk. Nagyon nagy sikerként könyveljük el, hogy nemrég a NÉBIH elfogadott egy új, intézeti nemesítésű meggyfajtát, az ún. 'Érdi ipari' névre keresztelt fajtát. De emellett a közeljövőben bejelentésre kerülhet további 4-5 meggy-, illetve 6-8 cseresznyefajta is." – mondta Dr. Apostol János a kutatóintézet tudományos főmunkatársa, aki azt is elárulta, az új nemesítések bejelentése és elfogadása között gyakran 8-10 év is eltelik.
A kísérleti munkálatokat nagyban befolyásolják a piaci igények, a kutatóintézet szakemberei folyamatos kapcsolatban vannak a termelőkkel. Az ő tapasztalataik alapján „házasítják" az egyes fajtákat. A keresztezési-nemesítési program számos kombinációi közül a Vera és a Bigarreau Burlat poszméhes beporzásából például 4676 magvetés történt. De ígéretes szülőpár a Carmen és a Paulus is.
„A nemesítés során az a célunk, hogy kiváló termőképességű, öntermékeny, kompakt faméretű, sötét színű, kemény, ropogós húsú gyümölccsel rendelkező fajtákat hozzunk létre, amelyek amellett, hogy ízletesek, ellenállóak a betegségekkel szemben, valamint könnyen szedhetők és szállíthatók is. Az extra minőség a cél, ehhez azonban legalább 28+-osnak kell lenniük a gyümölcsöknek, azaz el kell érniük a legalább 28 mm-es átmérőt" – árulta el Szügyi Sándor a nemesítési munkáról, az éves meggy-és cseresznyekonferencia alkalmából.
A tanácskozás fontos témája volt a talajlevegőztetés is, különös tekintettel annak talajtani vonatkozásaira. Mindezen túl a csonthéjasokat érintő sebparaziták és fertőzések megelőzéseiről és kezeléseiről is cseréltek információt a termelők és a szakemberek.
Lantai József