2024.július.20. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A befektetők ismét a feltörekvő piacok felé fordulnak

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> 1024x768 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/82336"><img class="image image-preview" src="/files/images/reszvenypiaci_indexek_feltorekvo_piacok_Saxo_Bank.preview.jpg" border="0" width="471" height="290" /></a></span>Az elmúlt egy év folyamán a legtöbb befektető jelentősen alábecsülte a feltörekvő piacokat, a Saxo Bank szerint azonban a hosszú távú tendencia továbbra is a feltörekvő piacok növekedése.

Az elmúlt egy év folyamán a legtöbb befektető jelentősen alábecsülte a feltörekvő piacokat, a Saxo Bank szerint azonban a hosszú távú tendencia továbbra is a feltörekvő piacok növekedése.

Az elmúlt egy év folyamán a legtöbb befektető jelentősen alábecsülte a feltörekvő piacokat, a Saxo Bank szerint azonban a hosszú távú tendencia továbbra is a feltörekvő piacok növekedése.

A kínai részvénypiac, például, a világ öt legolcsóbbja között szerepel annak ellenére is, hogy Beszerzési Menedzser Indexe (BMI) másfél éves csúcson van, a brazil bankok részvényei pedig a futball-világbajnokságot követő eufóriában több mint nyolc százalékot emelkedtek. A feltörekvő részvénypiacok összességében 16 százalékkal erősödtek 2013 augusztusa óta. Peter Garnry, a Saxo Bank vezető részvénypiaci stratégája szerint ez azt is jelenti, hogy azok a vállalatok, amelyek a feltörekvő piacoktól függenek, jobban fognak teljesíteni, mint azok, amelyeknek csak Európában és az Egyesült Államokban vannak érdekeltségeik; így a befektetőknek érdemes lesz figyelni az olyan nagy neveket, mint a Volkswagen és a L'Oréal, amelyek csütörtökön teszik közzé negyedéves jelentéseiket.

 

A kínai részvénypiac végletesen olcsó

 

„Részvénypiaci kutatásainkból is jól nyomon követhető, hogy Kína egyike a világ 5 legolcsóbb részvénypiacának. A napokban frissített adataink szerint a kínai részvénypiacot az orosz részvények is csak szűken tudták felülmúlni. A másfél éves csúcson álló kínai BMI pedig minden kétségünket eloszlathatja afelől, hogy érdemes-e kínai részvényekbe fektetni" – emelte ki Peter Garnry, a Saxo Bank vezető részvénypiaci stratégája.

 

Amikor azt mondjuk, hogy a kínai részvények olcsók, az 50 legnagyobb kínai vállalatot tartalmazó FTSE Kína A50 Indexre gondolunk, amely jelenleg 1,1-szeres P/B mutatóval, és 6-szoros 12 hónapra előrevetített P/E mutatóval rendelkezik. Az indexben szereplő vállalatok részvényeinek árrése (az egy részvényre jutó várható hozam és a részvény becsült költségének különbsége) megegyezik az amerikai részvényekével, de az értékelésekben igen nagy eltérés figyelhető meg. Ez tulajdonképpen jól tükrözi az amerikai részvényekbe vetett általános és nehezen megrendíthető bizalmat, de bizonyos mértékig a kínai részvények politikai kockázati felárát is. Peter Garnry szerint a befektetőknek nem csak a többi részvénypiachoz viszonyított alulértékeltsége miatt lenne érdemes előnyben részesítenie a kínai részvényeket, hanem a lehangoló értékeléseknek ellentmondó, pozitív makrogazdasági adatok miatt is.

 

A feltörekvő piacokat főleg a bankok húzzák

 

A feltörekvő piaci részvények jól teljesítettek az elmúlt hónapokban: az utóbbi két hétben szárnyra kaptak a brazil és kínai részvények, a múlt héten pedig a már említett, másfél éves rekordot döntő BMI-nek köszönhetően a kínai részvények ugrottak hatalmasat. Ennek eredményeképpen a vezető MSCI EM Index először haladta meg a 2011 harmadik negyedévében elért szintjét.

 

Érdekes módon, a feltörekvő piaci részvényekkel sok elemző mostohán bánik, a papírokat a globális részvénypiacok „elveszett" szegmensének tartja, mondván, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed mennyiségi lazítási programjának felszámolása alacsony növekedési pályára kényszeríti ezeket a gazdaságokat. Sok elemzés a feltörekvő piacok kapcsán azt tanácsolta a befektetőknek, hogy inkább kerüljék el ezeket a részvénypiacokat. A Saxo Bank már egy éve is másképp értékelte a helyzetet; 2013 augusztusában a hosszú távú tendenciák alapján a feltörekvő piacok erőteljes növekedését várta. A feltörekvő piaci részvények azóta 16 százalékot emelkedtek. A legjobb feltörekvő piaci részvényekből álló portfóliónk 2,6 százalékkal erősödött csak az elmúlt két hét során, szemben az MSCI Feltörekvő Piaci Indexszel, amely 1,7 százalékot emelkedett ugyanezen idő alatt.

 

A kimagasló teljesítmény hátterében elsősorban a brazil bankrészvények erős növekedése állt, többek között az Itau Unibanco 9,5 százalékos, a Banco do Brasil 8,8 százalékos és a Banco Bradesco 8,3 százalékos emelkedése. Kijelenthető, hogy a futballvébé elődöntőjében a németektől elszenvedett megalázó vereség okozta sokk nem terjedt át a brazil befektetőkre, a brazil részvények még feljebb törtek a világbajnokság vége óta. A Saxo Bank legfrissebb részvény-toplistáját továbbra is a bankok uralják, de a lista iparágakat tekintve változatos képet mutat, hiszen jól szerepel az olaj és gáz, illetve az autó-, a sör-, a vegyiáru-, és a félvezetőgyártás is.

 

A feltörekvő piacoktól való függés most inkább előny

 

A világ legnagyobb vállalatainak körülbelül egyharmada hozza nyilvánosságra negyedéves jelentését ezen a héten; várakozásaink szerint az amerikai adatok kiválóak lesznek, Európa vegyes eredményeket mutat majd fel, míg a feltörekvő piacok növekedésről adnak majd számot.

 

„A hozamok és eladások általában fáziskéséssel követik a makrogazdasági mutatók alakulását: míg az európai fogyasztás már élénkülni látszik, az árbevételek egyelőre alacsonyak, és ez tükröződik majd a jelentésekben is. Ha európai részvényekkel kereskedünk, jobban tesszük, ha nagy fogyasztói márkaneveket keresünk, és olyan vállalatok papírjait választjuk, amelyeknek magas a feltörekvő piaci kitettsége. Ilyen például a Volkswagen és a L'Oréal, amelyek csütörtökön teszik közzé jelentéseiket" – mondta Peter Garnry. „Szerintem azok a vállalatok, amelyek erősen függenek a feltörekvő piacoktól, jobban fognak teljesíteni, mint azok, amelyek inkább Európához és az Egyesült Államokhoz kötődnek" – tette hozzá a szakértő. – „Továbbra is úgy gondoljuk, hogy a jövőben a fejlődő gazdaságok gyorsabb ütemben növekednek majd, mint a fejlett országok, és ez a feltörekvő piacoktól erősen függő vállalatok növekedési ütemére és részvénypiaci értékeléseire is pozitív hatással lesz."

feltorekvo piacok reszveny

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.